Κατεβάζουν το διακόπτη λειτουργίας στην Ακρόπολη

katevazoun-to-diakopti-leitourgias-stin-akropoli

Απλήρωτοι από τον περασμένο Οκτώβριο είναι οι 70 εργαζόμενοι στα εργοτάξια του λόφου. Κι όμως στο Υπουργείο Πολιτισμού η μόνη απάντηση που παίρνουν είναι «Καλό Πάσχα». Αντίθετα, στο Ηρώδειο από κάτω βασιλεύουν εργασία και χαρά

Μετά το Πάσχα σταματούν τα έργα της Ακρόπολης. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν άλλο να δουλεύουν απλήρωτοι. Τα εργοτάξια του Παρθενώνα, των Προπυλαίων και της Αθηνάς Νίκης εδώ και καιρό υπολειτουργούν. Ακόμη και το μάρμαρο για την αναστήλωση των μνημείων τελειώνει.

Το οικονομικό πρόβλημα είναι τεράστιο. Από την αρχή του έτους στην Ακρόπολη δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, ενώ τώρα τα έργα έπρεπε να γίνονται με πολύ εντατικούς ρυθμούς, αν θέλουμε να μη χαθούν οι εγκεκριμένοι κοινοτικοί πόροι του ΓαΚΠΣ. Πρέπει να έχουν απορροφηθεί ώς το τέλος του 2008 και με αυτούς να έχουν ολοκληρωθεί τα μεγάλα έργα.

Την παραπάνω ζοφερή εικόνα μετέφεραν χθες οι προϊστάμενοι των περίπου 70 εργαζομένων στην Ακρόπολη που πήγαν στο υπουργείο Πολιτισμού για να συναντήσουν τον υπουργό. Τους δέχτηκε ο γεν. γραμματέας Θ. Δραβίλας. Αυτόν ενημέρωσαν για την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, προκειμένου να λάβουν έστω ένα μέρος από τα χρεωστούμενα. Διαπίστωσαν, όμως, πως δεν είχε τίποτα να τους υποσχεθεί. Τους ευχήθηκε απλώς «Καλό Πάσχα». Κι αυτοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δραστικότερα μέτρα για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους.

Οι εργαζόμενοι έχουν να λάβουν από τον περασμένο Οκτώβριο τα επιδόματά τους και έχουν προβεί σε επίσχεση εργασίας. Για να τους πείσει να εργαστούν η διεύθυνση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης τους υποσχέθηκε εδώ και μέρες ότι μέχρι το Πάσχα θα πληρωθούν, κάτι που τελικά δεν πρόκειται να συμβεί. Η απογοήτευσή τους επηρεάζει τους ρυθμούς των έργων που έπρεπε να είναι στο φόρτε τους, προκειμένου να ολοκληρωθούν στους υπόλοιπους οκτώ μήνες.

Το περίεργο είναι ότι τα αναστηλωτικά προγράμματα της Ακρόπολης στερούνται όχι μόνο τα κονδύλια που προέρχονται από εθνικούς πόρους, αλλά και τα κοινοτικά. Βγαίνει ο Απρίλιος, πέρασαν, δηλαδή, τέσσερις μήνες από τον Ιανουάριο και δεν έχουν λάβει ούτε καν μια μικρή προκαταβολή (έστω το 1/4) από τα 2 εκατ. ευρώ της εγκεκριμένης κοινοτικής επιχορήγησης.

Το Ηρώδειο σε πυρετό


Και αν η Ακρόπολη βουλιάζει στα χρέη, από κάτω το Ηρώδειο πήρε μια προκαταβολή και δύο συνεργεία συντηρητών και αναστηλωτών δουλεύουν πυρετωδώς για να προλάβουν να ολοκληρώσουν τα προγραμματισμένα έργα πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών (Ιούνιος).

Στο μνημείο, βεβαίως, υπάρχει μια αναστάτωση αφού το συνεργείο των 5 συντηρητών εργάζεται για την πλήρωση ρωγμών στα εδώλια και το συνεργείο των αναστηλωτών για την ολοκλήρωση της αναστήλωσης της αριστερής παρόδου και στις δύο ακραίες σκάλες.

Αυτή την εικόνα αντίκρισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη χθες το πρωί σε επίσκεψή της στο Ηρώδειο, «ύστερα από καταγγελίες πολιτών», και χαρακτήρισε την εικόνα «απαράδεκτη». Μάλιστα, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για τους υπουργούς Τουρισμού και Πολιτισμού, αναφέρει ότι «το θέατρο σε πολλά σημεία είναι κατεστραμμένο, μάρμαρα ξηλωμένα σε πολλά διαζώματα, εικόνα απόλυτου βανδαλισμού του μνημείου και βεβαίως σκουπίδια παντού. Οπως αντιλήφθηκα το θεάτρο παραμένει στην ουσία αφύλακτο και χωρίς καμία φροντίδα, ούτε από τον ΕΟΤ -και μάλιστα μόλις ένα μήνα πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών ούτε και από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού».

Ίσως η κ. Δαμανάκη να μη γνωρίζει ότι όλα όσα είδε αποτελούν έργα προστασίας του μνημείου. Οταν για παράδειγμα συμπληρώνονται τα αρχαία με νέο υλικό (μάρμαρο ή πωρόλιθο) η τελική λάξευση της επιφάνειάς τους γίνεται επί τόπου, όπως και στην αρχαιότητα. Από τη λάξευση προκύπτει λατίπη, κοινώς μπάζα.

Όσο για το Φεστιβάλ που βιάζεται να έχει το συντομότερο το μνημείο για την προετοιμασία των φετινών εκδηλώσεων, χθες ο επικεφαλής της Επιτροπής Ηρωδείου Διον. Μονοκρούσος και ο διευθυντής του Φεστιβάλ Γιώργος Λούκος συμφώνησαν από 1-15 Μαΐου να συνυπάρξουν ώστε και τα αναστηλωτικά έργα να ολοκληρωθούν και το Φεστιβάλ να κάνει τις απαραίτητες εργασίες πριν από την έναρξή του.

Το κακό είναι πως το Ηρώδειο, εδώ και πολλά χρόνια σιωπηρά, έπαψε να αποτελεί επισκέψιμο μνημείο. Δεν μπορεί το κοινό να μπει μέσα και να το δει άλλη μέρα και ώρα πλην των καλοκαιρινών παραστάσεων.