«Στην κινεζική αστρολογία, η χρονιά με τα δεκατρία φεγγάρια θεωρείται εκείνη που φέρνει πόνο και δυσανεξία σε όσους ανθρώπους βρίσκονται σε συναισθηματική ανισορροπία ή φυσική αδυναμία. Το 2007 ήταν μια τέτοια χρονιά και ο κόσμος γύρω μας φαινόταν να καταρρέει». Γι' αυτό και οι Καναδοί ποστ ρόκερ «Thee Silver Mount Zion» έγραψαν το άλμπουμ «13 Blues For Thirteen Moons», που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο. Και λίγο πριν σταθούν την Κυριακή στη σκηνή του «Κυττάρου» για να το παρουσιάσουν ζωντανά, «δυνατά και κακότεχνα», ο εγκέφαλος της κολεκτίβας, Εφρίμ Μενούκ, μίλησε στην «Ε» για τη φιλοσοφία τους.
«Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, είμαστε εξαγριωμένοι με την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο», λέει. «Ομως τα τραγούδια μας δεν είναι ελεγείες. Οι ελεγείες γράφονται στη μνήμη των νεκρών και ο πλανήτης δεν έγινε ακόμη ένας ερημικός τόπος. Γι' αυτό και δεν είμαστε πεσιμιστές για το μέλλον του. Φοβισμένοι είμαστε».
Τότε ,πώς θα έπρεπε να αποκαλούνται αυτές οι μακρόσυρτες μελωδίες όπου το βιολί και το τσέλο εξελίσσονται σε έναν απόκοσμο θόρυβο που χτίζουν οι ηλεκτρικές κιθάρες και τα ντραμς ανάμεσα από κάτι παραμορφωμένα φωνητικά; «Αυτό που κάνουμε το χαρακτηρίζουμε πανκ ροκ», απαντά ο Εφρίμ Μενούκ. «Το πανκ είναι το πεισματάρικο ιδεώδες, που μας καθοδηγεί σαν δαυλός στο κακοτράχαλο μονοπάτι μας».
Ο Μενούκ είναι ένας από τους μουσικούς που έφτιαξαν τη θρυλική κολεκτίβα Goosdspeed You! Black Emperor, η οποία είχε δώσει στο παρελθόν, στην Ελλάδα, μερικές από τις πιο συναρπαστικές συναυλίες. Τώρα διαλύθηκε. «Δεν θα ξαναπαίξουμε μαζί για προσωπικούς λόγους», όπως λέει. Και συνεχίζει με τους Thee Silver Mount Zion, που τους έφτιαξε το '98 για να «σκαρώσει τραγούδια». Οπως, για παράδειγμα, το πρόσφατο «1.000.000 Died to Make This Sound», που είναι «ένα ερωτικό τραγούδι για τους μουσικούς. Για το αναρίθμητο πλήθος των μουσικών που ερμήνευσαν έστω και ένα τραγούδι. Γιατί η μουσική ανήκει σε αυτούς και όχι στη μικρή κλίκα των σούπερ σταρ, που έχουν κυριεύσει τη σκηνή με τον πληκτικό και ανούσιο ήχο τους».
«Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πολιτική φιλοσοφία», υποστηρίζει ο Εφρίμ Μενούκ. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να ζεις έντιμα, με σωστές συμφωνίες, στη διάθεση της τέχνης σου και να μη ζεις πηδώντας όλους τους άλλους. Μόνο που εμείς τα παίρνουμε σοβαρά όλα αυτά. Και όχι μόνο τα διασπείρουμε τριγύρω, αλλά συνεχώς επανεξετάζουμε κάτω από αυτό το πρίσμα τα κίνητρά μας, τις τακτικές μας και τις προσπάθειές μας».
Γι' αυτό και συνεχίζουν να παραμένουν ανεξάρτητοι από τη μουσική βιομηχανία με τη δική τους δισκογραφική, την Constellation. «Δεν είναι τόσο δύσκολο να διατηρείς την αυτονομία σου ως μουσικός», υποστηρίζει ο Εφρίμ Μενούκ. «Μόνο που χρειάζεται πολλή δουλειά, πολλή σκέψη και πλήρη αφοσίωση».
Τελικά, μπορεί η μουσική να αλλάξει την κατάσταση στον κόσμο; «Οχι», λέει κατηγορηματικά. «Μπορεί όμως ,όταν είναι αυθεντική, να διατηρήσει μια τρεμάμενη αλλά πολύτιμη φλόγα αντίστασης».
* Παίζουν την Κυριακή στο κλαμπ «Κύτταρο» (Ηπείρου 48). Πριν παίζουν οι δικοί μας Misuse. Εναρξη 21.00, είσοδος 35 ευρώ (30 ευρώ στην προπώληση).