Ο έρωτας και ο πόλεμος βαδίζουν αγκαλιασμένοι

o-erotas-kai-o-polemos-vadizoun-ankaliasmenoi

Ο έρωτας και ο πόλεμος βαδίζουν αγκαλιασμένοι στη νέα, τέταρτη ποιητική συλλογή του Νίνου Φένεκ Μικελίδη «Έκλειψη και άλλα ποιήματα», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» και θα παρουσιαστεί στο κοινό την ερχόμενη Πέμπτη (8 μ.μ.) στο Σπίτι της Κύπρου.

Το νέο βιβλίο του κριτικού κινηματογράφου της «Ε» και της «Κ.Ε.», με εξώφυλλο του Γιάννη Ψυχοπαίδη, χωρίζεται σε δύο ενότητες.

Η πρώτη με τίτλο «Εκλειψη» περιλαμβάνει ποιήματα της τελευταίας πενταετίας, που αντικατοπτρίζουν τα σημερινά αδιέξοδα, των ανθρώπινων σχέσεων, πράξεων και αποφάσεων. Αρχαίοι μύθοι, διαχρονικά πρόσωπα-σύμβολα όπως ο Οδυσσέας και η Ελένη γίνονται αλληγορίες των πρόσφατων πολεμικών γεγονότων: «Σήμερα ο Οδυσσέας δεν χρειάζεται να πάει στην Τροία/ με άρματα και πλοία/ σήμερα κατευθύνει τα πάντα/ από δορυφόρους και υπολογιστές/ ανάμεσα σ' ένα ουίσκι και μια μπύρα/ ανάμεσα στα πάρτι και στο γκολφ...» διαβάζουμε στην «Εκλειψη».

Και στην «Ώρα του Προμηθέα»: «Τα φίδια τα κουβαλάς στον κόρφο σου,/ τα φίδια είναι παντού/ στην πολιτεία των αμαρτωλών,/ στην πολιτεία των απατεώνων που αυτοαποκαλούνται τραπεζίτες/ στην πολιτεία των ληστών που αυτοαποκαλούνται πολιτικοί,/ στην πολιτεία των αδαών που αυτοαποκαλούνται συγγραφείς».

Η δεύτερη ενότητα «Ντενταμόρ» είναι πιο παλιά, γράφτηκε το διάστημα 1955-56, σε δύσκολες ώρες, όταν ο Ν. Φ. Μικελίδης συνελήφθη από τις αγγλικές αρχές της Κύπρου και φυλακίστηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Φρούριο Κερύνειας-Κοκκινοτριμιθιά. Γεμάτες εναλλαγές συναισθημάτων οι γραμμές των στίχων του εκφράζουν τη δύναμη της αγάπης και την ελπίδα της ελευθερίας που μάχονται την απογοήτευση και την αγωνία. Οπως στη «Σερενάτα στη Μεσόγειο»: «Απόψε/ καίνε τα στήθια μου/ είκοσι χρόνια/ γιομάτα χαμένα όνειρα/ και κηλίδες από θύμησες/ απόψε/ βλέπω στους κάμπους/ να τρεμοσβήνει μια παράξενη πολιτεία/ από αγριολούλουδα που τη λεν Αγάπη»...

«Κάποιες φορές αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω, σε στιγμές ηρεμίας ή ακόμα και σε στιγμές έντονης καθημερινότητας. Μπορεί να σταθώ στην άκρη του δρόμου, να ανοίξω το σημειωματάριο και να σημειώσω μια φράση που αργότερα θα γίνει ποίημα», μας λέει ο Ν. Φ. Μικελίδης, ο οποίος υπογραμμίζει τη σχέση της ποίησης με τον κινηματογράφο.

«Από τις λέξεις δημιουργούνται εικόνες και από τις εικόνες βγαίνει ποίηση», μας λέει. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η βραβευμένη σε διάφορα φεστιβάλ ταινία μικρού μήκους «Κύπρον ου μ' εθέσπισεν...», που γύρισε το 1962, βασίζεται στα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη «Ελένη» και «Σαλαμίνα της Κύπρος».

Στην εκδήλωση της Πέμπτης θα μιλήσουν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Γιώργος Γιωργής, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Ποιήματα θα διαβάσουν η Δήμητρα Χατούπη και ο Νίκος Χαραλάμπους.