Οι ρεπλίκες στο εδώλιο, αφού παραβιάζουν το νόμο

oi-replikes-sto-edolio-afou-paraviazoun-to-nomo

Ο Βρετανός δικαστής Μαν στάθηκε όρθιος με περίεργο βλέμμα σηματοδοτώντας την κυριαρχία και την εξουσία του. Δίπλα του, στον χώρο του δικαστηρίου, υπήρχαν σύμβολα μιας άλλης... Δύναμης. Δεξιά του ένας αυτοκρατορικός Στορμτρούπερ κατευθείαν από τους στρατώνες του Νταρθ Βέιντερ. Αριστερά του ένας πιλότος διαστημοπλοίου Χ- Wing από το σμήνος του Αυτοκράτορα Πάλπαταϊν. Και μπροστά του, στα πρώτα καθίσματα, παραταγμένα κράνη και εξοπλισμός των Επαναστατών και Επιδρομέων του Τάσκεν από τα φεγγάρια του Ταταουίν. Ποιος όμως τόλμησε να ταράξει το χωροχρονικό συνεχές μετατρέποντας την αίθουσα του δικαστηρίου σε σκηνή του Star Wars;

Ε, χμ... οι δικηγόροι. «Οι κύριοι της πρώτης σειράς, γνωστοί σε εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, είναι το αντικείμενο αυτής της υπόθεσης», είπε με στόμφο ο Μάικλ Μπλοχ, δικηγόρος της Lucasfilm, που το 1977 δημιούργησε το πρώτο από τα Star Wars.

Στο εδώλιο ο δημιουργός όλων αυτών των πλασμάτων, ντιζάινερ Άντριου Αϊνσγουορθ, που το 1976 ανέλαβε για λογαριασμό της εταιρείας του Τζορτζ Λούκας να σχεδιάσει και να κατασκευάσει τα πρωτότυπα των πλασμάτων ενός «...γαλαξία πολύ πολύ μακριά».

Ο δημιουργός των διάσημων αυτών κινηματογραφικών μορφών βρήκε ένα από τα κράνη των Stormtroopers του Νταρθ Βέιντερ ξεχασμένο καθώς ξεκαθάριζε τα ντουλάπια του. Στη μέση της δεύτερης εποχής μαζικής εμμονής με την καλτ σειρά ταινιών, άρχισε να το αναπαράγει και να πουλάει αντίγραφά του προς 1.800 λίρες το ένα.

Με το που το έμαθε ο Λούκας αντεπιτέθηκε με την ορμή του Σκοτεινού Αρχοντα, προκειμένου να συρματοπλέξει τα δικαιώματα μιας από τις πιο προσοδοφόρες ταινίες όλων τον εποχών. Οι πωλήσεις των υποπροϊόντων της (αφίσες, κουκλάκια, μοντέλα, μάσκες, αφίσες κ.λπ.) ξεπέρασαν σχεδόν αμέσως τις εισπράξεις της και διατηρούνται ακόμα σε επίπεδα ρεκόρ!

Ετσι, στίφη αιμοδιψών δικηγόρων εξαπολύθηκαν και το καλιφορνέζικο δικαστήριο κατέβασε το 2006 το φωτεινόσπαθο της δικαιοσύνης στο σβέρκο του σχεδιαστή και της εταιρείας του «Σέπερτον Ντιζάιν Στούντιος», διατάζοντάς τους να μετρήσουν 20 εκατομμύρια δολάρια στην παλάμη του Λούκας.

Το παρόν και εν εξελίξει δικαστικό σίκουελ της υπόθεσης διαδραματίζεται στην Αγγλία, όπου ο Λούκας πρέπει να επεκτείνει την εγκυρότητα της αμερικανικής απόφασης και στα βρετανικά δικαστήρια.

Ετσι, ο δικαστής τώρα τραβάει τις μπούκλες του να βρει αν η δημιουργία των κοστουμιών ήταν μια κατ' ανάθεση «δουλειά» εμπορικού ή βιομηχανικού ντιζάιν, οπότε και το κοπιράιτ της έχει λήξει -όπως ισχυρίζεται η πλευρά του σχεδιαστή- ή τέχνη της οποίας το κοπιράιτ είναι αιώνιο και ανήκει στον Λούκας.

«Είναι κατά το ήμισυ άνθρωποι και κατά το ήμισυ κλώνοι πολεμιστές (σάιμποργκ), γνωστοί ως στορμτρούπερς, αποκυήματα της φαντασίας, πραγματικοί όσο και οι Κύκλωπες της κλασικής μυθολογίας. Από τις ισχυρές σημειολογικά εικόνες της μοντέρνας κουλτούρας, αλλά τελείως άχρηστες σαν αντικείμενα. Δεν σου χρησιμεύουν αν είσαι ο υπουργός Εσωτερικών!», είπε ο δικηγόρος Μπλοχ. Ο Στορμτρούπερ πίσω του δεν αντέδρασε...