Ουαλικά άλματα από Χέντελ σε Placebo

oualika-almata-apo-chentel-se-placebo

Η βραβευμένη Εθνική Ομάδα Χορού της Ουαλίας «Diversions» έρχεται στην Αθήνα με την παράσταση «Silver», που θα δούμε σήμερα, αύριο και μεθαύριο στο Κέντρο Τεχνών ACS (Γαρυττού 53, Χαλάνδρι), στις 8.30 μ.μ.

Το «Sugarwater» του χορογράφου και μουσικού Στέφεν Σροφσάιρ και το «Strange Attractors & Prelude ΙΙ» του Στέφεν Πετρόνιο, «δύο αντιφατικές παραγωγές σε μια κοινή παράσταση», όπως μας λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια Αν Σόλεμ, επιλέχθηκαν για να γιορτάσουν τα 25 χρόνια της ομάδας.

Το «Sugarwater», του Σροφσάιρ, ένας μουσικός πειραματισμός με τη «Μουσική των νερών» του Χέντελ, αποτελείται από τρία μέρη. «Στο πρώτο οι χορευτές εκτελούν σόλο. Το δεύτερο βασίζεται στη μουσική του Χέντελ και χορεύουν ο ένας απέναντι στον άλλον. Το τρίτο είναι ένα ντουέτο ανάμεσα στην Τζένιφερ Γουάιτ και τον Γουέιν Πάρσονς, μια συγκινητική και ποιητική στιγμή, που εξερευνά τη σχέση των δύο χορευτών», μας εξηγεί η Σόλεμ.

Τη σκυτάλη παίρνει μια τελείως διαφορετική χορογραφία. «Στο "Prelude" είναι σαν οι χορευτές να βρίσκονται σε πάρτι που κρατάει ένα 48ωρο. Την ώρα που ακούγονται οι στίχοι "χωρίς εσένα είμαι τίποτα" από τον Ντέιβιντ Μπάουι σε μουσική των Placebo, οι χορευτές πασχίζουν με τα σώματά τους να το αποδείξουν στη σκηνή. Ενώ το δεύτερο μέρος παρασύρει τους θεατές σε ένα πιο βίαιο ταξίδι», προσθέτει.

Η Σόλεμ και ο σύντροφός της, Ρόι Κάμπελ-Μουρ, ίδρυσαν την ομάδα το 1983. Μέχρι το 1990, μάλιστα, χόρευε και η ίδια, αλλά σταμάτησε όταν γέννησε την κόρη της. Αυτή τη στιγμή, τον βασικό πυρήνα αποτελούν δέκα χορευτές, ανάμεσά τους και ένας Ελληνας, ο Στέφανος Μπίζας. «Θέλουμε η ομάδα μας να έχει τους καλύτερους δυνατούς χορευτές, γι' αυτό και επιλέγουμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο», λέει η Σόλεμ. Και συνεχίζει: «Είναι καλό να δουλεύεις με ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί σε διαφορετικές χώρες και φέρνουν έτσι στην ομάδα την προσωπική τους εμπειρία και γνώση».

Δεν επιλέγουν, όμως, μόνο τους χορευτές από κάθε σημείο του πλανήτη, αλλά και τους δημιουργούς. Εκτός από τις παραστάσεις που χορογραφεί ο Ρόι Κάμπελ-Μουρ, οι υπόλοιπες γίνονται κατά παραγγελία. Δηλαδή; Την απάντηση δίνει η Σόλεμ: «Υπάρχουν φοβεροί χορογράφοι σε όλο τον κόσμο σήμερα. Θέλω οι "Diversions" να έχουν ένα μοναδικό ρεπερτόριο και αυτό γίνεται μόνο αν καλούμε ανθρώπους εκτός της δικής μας χώρας».

Αυτό ακριβώς είναι και το στίγμα της ομάδας. «Στόχος είναι να κάνουμε χορό με βασικές αρχές τη δεξιοτεχνία και τη δημιουργία και να το μοιραζόμαστε με το κοινό», λέει. Γι' αυτό και μια παράλληλη δράση της ομάδας είναι τα εργαστήρια σε όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον χορό, όπου οι χορευτές της ομάδας μπαίνουν σε ρόλο δασκάλου.

«Ο χορός είναι ακόμα ένα νέο είδος τέχνης. Οι αλλαγές και οι εξελίξεις που υφίσταται είναι ζωτικές και συναρπαστικές. Ο χορός πρέπει να επικοινωνείται, να εκτελείται με δεξιοτεχνία και να προκαλεί, χωρίς όμως να είναι ασαφής. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ως ομάδα», καταλήγει.

Σήμερα, αύριο και την Κυριακή στο Κέντρο Τεχνών ACS (Γαρυττού 53, Χαλάνδρι), στις 8.30 μ.μ.