Πότε και πως κάνουμε reset σε NVRAM και PRAM

pote-kai-pos-kanoume-reset-se-nvram-kai-pram

Ο υπολογιστής Mac αποθηκεύει συγκεκριμένες ρυθμίσεις σε ένα ειδικό τμήμα της μνήμης, ακόμη κι όταν είναι κλειστός (εκτός κι αν υπάρχει πρόβλημα στην μπαταρία). Στους υπολογιστές Mac με intel επεξεργαστές, οι πληροφορίες αυτές αποθηκεύονται στην μνήμη γνωστή ως NVRAM, ενώ στους παλαιότερους Mac με επεξεργαστές Power-PC η μνήμη ονομάζεται PRAM. Οι ρυθμίσεις που ενδεχομένως να έχουν αποθηκευθεί σε αυτή την ειδική μνήμη μπορεί να περιλαμβάνουν: την ένταση του ήχου, ρυθμίσεις σχετικά με την οθόνη και το βίντεο όπως ρυθμό ανανέωσης, ανάλυση και αριθμό χρωμάτων, την επιλογή δίσκου έναρξης (startup disk) κ.α.

Ενδεχομένως να χρειαστεί reset σε NVRAM και PRAM αν ο χρήστης αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις προαναφερθείσες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα αν ο Mac ξεκινάει από έναν διαφορετικό startup disk από εκείνον που έχει επιλεχθεί στις ρυθμίσεις, ή ένα εικονίδιο με ερωτηματικό εμφανίζεται για λίγο όταν ξεκινάει ο υπολογιστής, ενδεχομένως το reset της NVRAM ή PRAM να βοηθήσει.

Μετά το reset της NVRAM και PRAM, ενδεχομένως να χρειάζεται εκ νέου ρύθμιση των επιλογών για την ένταση του ήχου, την ανάλυση της οθόνης, την επιλογή δίσκου έναρξης και τις πληροφορίες για την ζώνη ώρας. Αν το πρόβλημα παραμένει, ενδεχομένως να χρειάζεται αντικατάσταση η μπαταρία στην μητρική του υπολογιστή (όχι η επαναφορτιζόμενη μπαταρία ενός φορητού υπολογιστή). Η μπαταρία που βρίσκεται στην μητρική του υπολογιστή, βοηθάει στην διατήρηση των ρυθμίσεων των NVRAM/PRAM όταν ο υπολογιστής είναι κλειστός.

Για να κάνουμε reset σε NVRAM και PRAM ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

1. Κλείνουμε τον υπολογιστή.
2. Εντοπίζουμε τα πλήκτρα στο πληκτρολόγιο: Command, Option, P και R. Θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε πατημένα ταυτόχρονα στο βήμα 4.
3. Ανοίγουμε τον υπολογιστή.
4. Κρατάμε πατημένα ταυτόχρονα τα πλήκτρα Command-Option-P-R. Πρέπει να τα πατήσουμε πριν κάνει την εμφάνισή της η γκρίζα οθόνη έναρξης.
5. Κρατάμε τα πλήκτρα πατημένα μέχρι ο υπολογιστής να κάνει ξεκινήσει ξανά και να ακούσουμε για δεύτερη φορά τον χαρακτηριστικό ήχο έναρξης.
6. Αφήνουμε τα πλήκτρα.

Η μνήμη NVRAM και PRAM έχει επανέλθει στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Ενδεχομένως σε κάποια μοντέλα να γίνεται reset και στις προεπιλεγμένες τιμές του ρολογιού.

Σημείωση: Αν ο υπολογιστής αδυνατεί διαρκώς να διατηρήσει τις σχετικές ρυθμίσεις σε NVRAM και PRAM, ενδεχομένως να χρειάζεται αλλαγή στην μπαταρία της