Αν πέρυσι το σύνθημα ήταν επανεκκίνηση, φέτος είναι η ανακωχή που δίνει τον τόνο. Πέρυσι ηχηρά ονόματα ελληνικών γκαλερί έλαμψαν με την απουσία τους. Φέτος άλλαξαν γνώμη. Γι' αυτό και οι διοργανωτές της Art Athina έσπευσαν ήδη να ανακοινώσουν τις συμμετοχές.
Ετσι στη 14η διοργάνωση, που θ' ανοίξει τις πύλες της ξανά στο κτήριο Helexpo (Λ. Κηφισίας 39, Μαρούσι) από 23 έως 25 Μαΐου, θα δώσουν το «παρών» 45 γκαλερί (εκ των οποίων οι 24 ελληνικές). Οι ηχηρές φετινές παρουσίες είναι των γκαλερί: «ΑΔ», Vamiali's, Xippas, The Apartment, Ελένης Κορωναίου.
«Τι άλλαξε φέτος;», ρωτήσαμε τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Art Athina Χρήστο Σαββίδη. «Θεωρώ ότι επιβραβεύεται η συνεπής στάση της προηγούμενης χρονιάς. Η Art Athina απέδειξε ότι τηρεί ίσες αποστάσεις απ' όλους και δεν μπαίνει σε παιχνίδια αντιπαραθέσεων. Η περσινή φουάρ ήταν επιτυχημένη κι αυτό κάνει τους σοβαρούς επαγγελματίες να σκέφτονται το συμφέρον τους».
Και τους διοργανωτές το δικό τους. Αν πέρυσι το παράλληλο πρόγραμμα θεωρήθηκε φιλόδοξο και πολυσυμμετοχικό, φέτος να δείτε. Η Art Athina απλώνει κι άλλο τα... πλοκάμια της στην πόλη. «Τη στιγμή που μας λείπουν ακόμη οι υποδομές για να κινητοποιήσουμε και να αναδείξουμε την εγχώρια εικαστική σκηνή, πρέπει να προκαλέσουμε μόνοι μας τα γεγονότα», τονίζει ο Χρ. Σαββίδης.
Έντονη, πάντως, θα είναι φέτος η συμμετοχή ξένων -κυρίως από το Βερολίνο. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι τη φουάρ επισκέφθηκαν 18.500 άτομα.
Κι αν η εμπορική έκθεση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης βάζει ψηλά τον πήχυ, το ΥΠΠΟ έμεινε πάλι μόνο στα λόγια. Μπορεί ο πρώην γενικός γραμματέας Χρ. Ζαχόπουλος να υπερτριπλασίασε την κρατική ενίσχυση της Art Athina ανακοινώνοντας πέρυσι ότι την επιχορηγεί με 200.000 ευρώ κι άλλα τόσα φέτος, οι διοργανωτές όμως δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε ένα ευρώ!
1. Αναμφισβήτητα το κορυφαίο γεγονός του παράλληλου προγράμματος της Art Athina είναι η παρουσίαση της Συλλογής Κωστάκη για πρώτη φορά στην Αθήνα, μετά την αγορά της από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Υπό τον τίτλο «Πέντε εποχές της Ρωσικής πρωτοπορίας» το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας (σε επιμέλεια Μαρίας Τσαντσάνογλου) θα παρουσιάσει (από 14/5) 100 έργα από τη Συλλογή Κωστάκη. Θα εκτεθούν ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα της ακριβοθώρητης στην Ελλάδα συλλογής, από καλλιτέχνες όπως οι: Μάλεβιτς, Ποπόβα, Τάτλιν, Ροντσένκο, Νικρίτιν, Λισίτζκι κ.ά., καθώς και «Το Δωμάτιο του Συλλέκτη» με προσωπικά αντικείμενα του Γιώργου Κωστάκη, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.
* Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ακούγεται και η έκθεση Ιρανών καλλιτεχνών με τίτλο «Lion under the rainbow, art from Tehran», που επιμελείται ο εικαστικός Αλέξανδρος Γεωργίου στο κτήριο της οδού Αιόλου 48-50. Θα εκτεθούν έργα 19 καλλιτεχνών (ζωγραφική, φωτογραφία, βίντεο, performance, μουσική, ποίηση), διαφορετικών γενεών.
2. Οι Ρώσοι μάς ξανάρχονται. Το περίφημο Stella Art Foundation της Μόσχας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης, θα παρουσιάσουν στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (από 19/5) τα «Elements of Light». Ητοι τα έργα των καλλιτεχνών Eugenia Emets (Μόσχα) και Markus Proschek (Βιέννη), που προέκυψαν μετά τη διαμονή τους στη Σύρο.
3. Για πρώτη φορά φέτος δεν θα τιμήσουμε χώρα (πέρυσι ήταν η Ρωσία) αλλά δύο μητροπόλεις. Με τίτλο «First we take Manhattan then we take Berlin», η Sarah Belden (Curators without Borders, Βερολίνο) θα φέρει στο Μαρούσι νέες, ανερχόμενες γκαλερί από τα δύο μητροπολιτικά κέντρα.
4. Το επιμελητειακό τμήμα της φουάρ, Open Plan, επαναλαμβάνεται, με επιμελήτρια την Bettina Busse. Θα συμμετάσχουν διεθνείς αίθουσες τέχνης με γλυπτά και έργα χώρου, διευρύνοντας το χαρακτήρα της παραδοσιακής φουάρ.
5. Το πολυσυζητημένο κλαμπ των 10 δυναμικών γκαλερί επιμελείται φέτος (υπό τον τίτλο «1+9») η Isabella Bortolozzi της ομώνυμης γκαλερί του Βερολίνου και δεν θα συμμετάσχει καμία ελληνική αίθουσα τέχνης.
6. Το γκαράζ του Helexpo αναλαμβάνει η Μαρίνα Φωκίδη, που θα εστιάσει στο περιβάλλον της τοπικής καλλιτεχνικής παραγωγής. Η Μαρίνα Φωκίδη επιμελείται επίσης τις «Παρεμβάσεις» καλλιτεχνών σε όλους τους χώρους του κτηρίου.
7. Στο πλαίσιο των Art Talks θα μιλήσουν προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης, ανάμεσά τους η επιμελήτρια Catherine David και ο αρθρογράφος και επιμελητής Christian Viveros-Faune, που αυτή τη στιγμή απασχολεί το διεθνή Τύπο, εξαιτίας της απόλυσής του από το αμερικανικό Village Voice μετά τις συνεργασίες του με διεθνείς φουάρ.