The Health Initiative

the-health-initiative

Η υγεία και η φυσική κατάσταση των μοντέλων καθώς και το πρότυπο που προβάλλουν στις αναγνώστριες περιοδικών, ιδιαίτερα τις νεότερες, είναι θέματα που απασχολούν εδώ και καιρό το χώρο της μόδας. Η προσπάθεια αναγνώρισης κι αντιμετώπισής τους ήρθε από τους εγκυρότερους φορείς παραγωγής και προβολής μόδας στην Αμερική: το CFDA (Council of Fashion Designers of America) και τη Vogue που ένωσαν τις δυνάμεις τους στην πρωτοβουλία The Health Initiative με στόχο την μετάδοση θετικών μηνυμάτων στις αναγνώστριες και την αναθεώρηση πρακτικών κι αντιλήψεων στη βιομηχανία της μόδας.

Μέσα από άρθρα, εκδηλώσεις, ομιλίες, και συζητήσεις το Health Initiative έβαλε στο τραπέζι τα προβλήματα της βιομηχανίας (από τις διατροφικές διαταραχές των μοντέλων και τις συνθήκες εργασίας τους, μέχρι τη φωτογράφιση ανήλικων μοντέλων και το ρόλο που τα περιοδικά παίζουν στη διαμόρφωση προτύπων κι αντιλήψεων) κι εξέτασε τρόπους αντιμετώπισής τους, ενώ προχώρησε και στην ανάληψη δεσμεύσεων για τη στάση που η Vogue θα κρατά στο εξής στις φωτογραφήσεις μόδας, αλλά και στο δημοσιογραφικό περιεχόμενο του περιοδικού.

 Η σοβαρότητα του θέματος και η απήχηση που είχαν οι πρώτες προσπάθειες έδωσαν γρήγορα διεθνή χαρακτήρα στο Health Initiative, τους στόχους του οποίου έχουν υιοθετήσει όλες οι εκδόσεις της Vogue που,  προσαρμόζοντας το θέμα στα δεδομένα της δικής τους χώρας, θα έχουν ειδικό αφιέρωμα στο τεύχος Ιουνίου τους.

 Στο τεύχος αυτό, η Vogue Hellas θα παρουσιάσει τις αρχές της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας και το πώς επηρεάζει την βιομηχανία της μόδας, αλλά παράλληλα επέλεξε να εστιάσει σε θέματα που αφορούν όλες τις γυναίκες όπως το wellbeing, η καλή φυσική κατάσταση, η συμφιλίωση με την εικόνα μας, και η ισορροπημένη διατροφή. Photo: Conde Nast Archive

Όλα αυτά συμβαίνουν για να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και επιτέλους να βάλουν μυαλό όσοι αμελούν τα θέματα που αφορούν την υγεία και την ευεξία, και κατ' επέκταση γιατί εάν δεν εμείς φροντίζουμε τον εαυτό μας, τότε δεν πρόκειται να νοιαστεί κανένας άλλος για το δικό μας καλό.

Μην ξεχνάτε πως το πιο πολύτιμο πράγμα σε τούτη τη ρημάδα τη ζωή είναι η υγεία και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με όλα τα καλά του κόσμου, ακόμη και με τον πλούτο ή τη δόξα. Φυσικά όσοι αντιμετωπίζουν τον οργανισμό τους με επιπολαιότητα κάποια στιγμή θα το βρουν μπροστά τους, και είναι κάτι που το επιβεβαιώνει σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα.