Video art, η επεκτατική διαδραστική τέχνη του βίντεο

video-art-i-epektatiki-diadrastiki-techni-tou-vinteo

Κορυφαία και ακαταμάχητα έργα video art, εντυπωσιακές κατασκευές και video installations, web-art και performances περιμένουν αυτό το Σαββατοκύριακο τους λάτρεις των ψηφιακών τεχνών. Το Athens Video Art Festival, το επίσημο φεστιβάλ για τη βιντεο-τέχνη της Ελλάδας, επανέρχεται για τέταρτη χρονιά στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι (σήμερα, αύριο και την Κυριακή).

Φέτος αναμένεται εντυπωσιακότερο από ποτέ -οι δηλώσεις συμμετοχής για πρώτη φορά άγγιξαν τις 1.350!- και με το διεθνή του χαρακτήρα ακόμη πιο τονισμένο αφού πλαισιώνεται από δυναμικές παρουσίες σημαντικών ονομάτων της video art παγκοσμίως, με κορυφαίο αυτό του Μπιλ Βαϊόλα.

Το Athens Video Art 08, με επίκεντρο τη video art, επεκτείνεται και σε άλλες μορφές έκφρασης, όπως installation art, performance art και μουσική, πάντα με τη βοήθεια των ψηφιακών τεχνών. Δημοφιλή ελληνικά συγκροτήματα, όπως οι Micro, Raining Pleasures και Ρόδες, θα δώσουν συναυλίες.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται φέτος διεθνή ονομάτα της video art. Με κορυφαία την παρουσίαση του έργου του Μπιλ Βαϊόλα από τον Τζον Χάνχαρντ, επιμελητή Film and Media Arts στο Smithsonian American Art Museum (αύριο, 7.30 μμ).

Ο Μπιλ Βαϊόλα θεωρείται από πολλούς ο εισηγητής της βιντεο-τέχνης στο ευρύ κοινό. Ενας αυθεντικός καλλιτέχνης του οποίου οι εγκαταστάσεις -ολικά περιβάλλοντα με εικόνες και ήχους- μεταδίδουν μεγάλη συναισθηματική δύναμη. Ο καινοτόμος των οπτικοακουστικών τεχνών και παγκοσμίως αναγνωρισμένος ως ένας από τους επιφανέστερους σήμερα καλλιτέχνες του είδους δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει αγοράσει έργο του, που παρουσιάστηκε το 2001 στο Φιξ, ενώ την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα που συμμετείχαν στην έκθεση «Διαπολιτισμοί».

Το «παρών» θα δώσει για τρίτη συνεχή χρονιά το πασίγνωστο γερμανικό φεστιβάλ ψηφιακών μέσων «Transmediale». Θα παρουσιαστούν τα καλύτερα βίντεο της φετινής του έκδοσης (σήμερα, στο αμφιθέατρο Ρ/Σ Αθήνα 9,84 στις 7.30 μ.μ.).

Ακόμη, έχει προγραμματιστεί αφιέρωμα σε μερικά από τα καλύτερα σύγχρονα σουηδικά έργα βίντεο, αλλά και στο σουηδικό εικαστικό δίδυμο Misplay, που ζει στην Ελλάδα - θα παρουσιάσει διαδραστική ηχητική εγκατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το Athens Art Video Festival (στο αμφιθέατρο Ρ/Σ Αθήνα 9,84 στις 4 μ.μ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά το φεστιβάλ εγκαινιάζει ένα δημιουργικό διάλογο με τρία Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δύο ελληνικά και ένα γερμανικό, που περιλαμβάνουν στο Πρόγραμμα Σπουδών τους το μάθημα της Video Art (παρουσιάσεις, Κυριακή στο αμφιθέατρο Ρ/Σ Αθήνα 9,84).

n Οι προβολές ξεκινούν στις 3 μ.μ. και οι συναυλίες στις 9 μ.μ. Γενική είσοδος 7 ευρώ.