Βιταμίνες από σούπερ τροφές, συμπληρώματα, φρούτα και λαχανικά

vitamines-apo-souper-trofes-sympliromata-frouta-kai-lachanika

Μπορεί οι σούπερ τροφές να κάνουν συχνά-πυκνά την εμφάνιση τους, ως κάτι καταπληκτικό, τόσο στην Ελληνική ειδησεογραφία, όσο και στην ξένη, λόγω των προτερημάτων που φέρουν από τα θρεπτικά στοιχεία και τις βιταμίνες που περιέχουν, εν τούτοις και τα απλά φρούτα και τα λαχανικά είναι εξίσου χρήσιμα και βοηθούν τον οργανισμό, και δεν πρέπει κανένας να τα περιθωριοποιεί και να αντικαθιστά με τις επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν άπειρα συντηρητικά, με συνέπεια να επιβαρύνουν την υγεία.

Ακόμη και αν δεν έχεις χρήματα, να δίνεις καθημερινά για την αγορά πολλών και διαφόρων φρούτων και λαχανικών, τουλάχιστον αγόρασε βιταμίνες από τα φαρμακεία, από τη στιγμή που δεν λαμβάνεις τις απαιτούμενες βιταμίνες από το φαγητό σου, δηλαδή καθαρά ως συμπλήρωμα.

Η Alison Cooper δεν είναι σταρ του Χόλιγουντ, ούτε διάσημο μοντέλο. Για την ακρίβεια, δε θα τη γνώριζε κανείς, αν ο διάσημος δερματολόγος, Dr. Nicolas Perricone, δεν την πρόβαλε ως το πρότυπο νέου κοριτσιού σε πρόσφατο ρεπορτάζ του CNN για τα ελιξίρια νεότητας.

Η Alison ξυπνάει συνήθως στις 7 το πρωί, παίρνει μια αναβράζουσα βιταμίνη C Ester για το αμυντικό της σύστημα μαζί με ένα χυμό με αντιοξειδωτικά μούρα acai, κλείνει τα πρώτα ραντεβού με το ipad της (εργάζεται σε γκαλερί στην ανατολική πλευρά της πόλης), και συνεχίζει με τις δεύτερες βιταμίνες, PEP, ένα μείγμα πολυσακχαριτών και πεπτιδίων, και μανιτάρια maitake για αντιγήρανση (παρόλο που δεν έχει περάσει στην τρίτη δεκαετία της ζωής της). «Πολλές φορές», εξηγεί ο Dr. Perricone, «το μυστικό της υγείας είναι πιο απλό απ’ ό,τι νομίζουμε».

Κατ’ αυτόν συνίσταται σε δέκα κανόνες, και για την ακρίβεια δέκα συμπληρώματα ή nutriceuticals όπως τα ονομάζει, που καλύπτουν εστιασμένες ανάγκες τις οποίες δεν μπορεί να εξασφαλίσει η διατροφή: ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (η αντιφλεγμονώδης ασπίδα του οργανισμού), άλφα-λιποϊκό οξύ που τροφοδοτεί με ενέργεια τα κύτταρα, ασταξανθίνη (αντιοξειδωτικό από φύκια της αρκτικής), καρνιτίνη και ακετυλ-λ-καρνιτίνη για απώλεια βάρους, συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) που καίει τα λίπη, συνένζυμο Q10 που λειτουργεί συνεργατικά με τα υπόλοιπα ενισχύοντας, εκτός των άλλων, και το μεταβολισμό, χρώμιο που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου, γ-λινολεϊκό οξύ (GLA) (εξαιρετικά δύσκολο να το βρει κανείς σε υψηλές δόσεις στις τροφές, επίσης λιποδιαλυτικό), και διμεθυλαμινοαιθανόλη (DMAE) που ενεργεί στους νευροδιαβιβαστές οι οποίοι μεταφέρουν τα μηνύματα στον εγκέφαλο.

Για τις Νεοϋορκέζες, τα νέα κοκτέιλ είναι το καυτό θέμα συζήτησης αυτή την εποχή. «Στο Μανχάταν δε σε ρωτούν πια τι κρέμα φοράς, αλλά τι βιταμίνες παίρνεις», έγραφε πριν από ένα μήνα η beauty editor της αγγλικής Vogue, Kelly Gilbert. Και η αλήθεια είναι ότι όσο πιο συγκεκριμένη είναι η συνταγή, ο συνδυασμός δηλαδή των βιταμινών, τόσο πιο αποτελεσματική. Η ίδια προτιμά ένα mix από χαμηλή δόση sea kelp (φύκια που ελέγχουν τον θυρεοειδή), ωμέγα 7 για το δέρμα, υπεροξειδική δισμουτάση (SOD) (ισχυρό αντιοξειδωτικό ένζυμο από πεπόνι Γουαδελούπης), 5-υδροξυτρυπτοφάνη (5-HTP) που ενισχύει την καλή διάθεση, και μεγάλες ποσότητες βιταμίνης B12 και D3.

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, έρευνα του πανεπιστημίου της Βοστόνης κατέληξε ότι η επόμενη γενιά Αμερικανών θα πρέπει να παίρνει συστηματικά βιταμίνη D3, αφού η έλλειψη της έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Και η συγκεκριμένη είναι μία μόνο από τις πολλές που χαρακτηρίζονται τελευταία ως το νέο Ελντοράντο. Παράδειγμα, η βιταμίνη C Ester που απορροφάται με τετραπλάσια ταχύτητα από τη C. Τo θέμα είναι πώς μπορεί να κάνει κανείς την κατάλληλη επιλογή. Παρόλο που δεν υπάρχει απάντηση για όλες τις περιπτώσεις, το μυστικό είναι η εναλλαγή που εξασφαλίζει μεγαλύτερη επιτυχία.

Ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο ίδιος ο οργανισμός: αν χρειάζεται κανείς μια κούρα detox, θα βοηθήσει σημαντικά ένας συνδυασμός αποτοξινωτικών φυτών που καθαρίζουν το συκώτι. Αντίθετα, για να ενισχύσει τις δυνάμεις του μετά από μακρά περίοδο εξάντλησης, το συνένζυμο Q10 με φύκια kelp που ρυθμίζουν τον θυρεοειδή λόγω των ποσοτήτων ιωδίου είναι ό,τι καλύτερο. Για να ανεβάσει την θετική διάθεση, το σύμπλεγμα ροδιόλας (το μυστικό των σοβιετικών μεταλλίων κατά πολλούς), μαζί με 5-HTP είναι πιο αποτελεσματικό από το βαλσαμόχορτο (St John wort).

Όσο για το δέρμα, ένα mix ωμέγα 7 λιπαρών οξέων, υαλουρονικoύ οξέος και θείου, που είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του κολλαγόνου, είναι το πιο αποτελεσματικό beauty in a bottle. Για όλα αυτά, βέβαια, χρειάζεται συζήτηση με το γιατρό, ειδικά αν υπάρχει παράλληλη φαρμακευτική αγωγή αφού πολλοί συνδυασμοί λειτουργούν ανταγωνιστικά. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να επιλέγει κανείς βιταμίνες υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, που απορροφούνται δηλαδή με μεγαλύτερη ταχύτητα.