Wael Ghonim - revolution 2.0 (empowered by google)

wael-ghonim-revolution-2-0-empowered-by-google

Η Αίγυπτος πέρα από την μεγάλη ιστορία της έχει μια μεγάλη παράδοση στις επαναστάσεις. Τον περασμένο αιώνα μόνο είχε 2. Το 1919 έδιωξαν τους Άγγλους, και το 1952 μια ομάδα αξιωματικών έδιωξε τον Βασιλιά και εγκατέστησε Δημοκρατικό πολίτευμα. Τουλάχιστον στα χαρτιά, γιατί από τότε η Αίγυπτος είχε τρεις προέδρους – δικτάτορες.

Ο χειρότερος όλων ήταν και ο τελευταίος, ο Mubarak, που ανέβηκε στην εξουσία μετά την εκτέλεση του προηγούμενου δικτάτορα, το 1979. Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά, και συνηθισμένα δυστυχώς. Το τέλος του Mubarak ήταν λοιπόν και αυτό αναμενόμενο..

Τι έκανε όμως την φετινή εξέγερση των Αιγυπτίων τόσο ξεχωριστή – και όχι αναμενόμενη; Κατ’ αρχάς το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που το κύριο όπλο των εξεγερμένων ήταν τα social media networks και το youtube και όχι τα ΑΚ47 ή οι μολότωφ. Και δεύτερον, γιατί ο ήρωας της εξέγερσης της Αιγύπτου δεν ήταν ένας στερεοτυπικός αντάρτης, στα βήματα του Τσε και του Φιντέλ, αλλά ένας εργαζόμενος της Google. Ο Wael Ghonim, 28 ετών, είναι σπασίκλας, και του φαίνεται.

Διευθυντής μάρκετινγκ της Google στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με σπουδές στους υπολογιστές, όταν έμαθε ότι η εξέγερση της Τυνησίας έφτασε και στη χώρα του, πήρε άδεια από τη δουλειά του και γύρισε στην Αίγυπτο για να οργανώσει την επικοινωνία των διαδηλωτών μέσω της σελίδας που είχε ήδη στήσει στο FB και είχε 400.000 οπαδούς.

Ο συντονισμός των διαδηλωτών γινόταν κάτω από το radar του καθεστώτος, που ελέγχοντας πλήρως τα κανάλια της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, δεν είχαν καταλάβει τη δύναμη των νέων μέσων. Όταν η μυστική αστυνομία της Αιγύπτου κατάλαβε τη ζημιά που είχε γίνει, προσπάθησε “εξαφανίσει“ τον Ghonim.. Λέμε προσπάθησε, γιατί όπως ξέρουν όλοι οι χρήστες του net, το Google βρίσκει τα πάντα! Έτσι, αναγκάστηκαν να τον αφήσουν ελεύθερο, και η συνέντευξή που έδωσε αμέσως μετά στο CNN, ήταν αρχή του τέλους. Όπως είπε και ο ίδιος “The revolution started online”..