Είκοσι πέντε χρόνια πάθος για την τέχνη

eikosi-pente-chronia-pathos-gia-tin-techni

Ακόμη και αν ζούσαν ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή, η γιορτή για τα 25 χρόνια της δράσης του ιδρύματος τους, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική.

Γιατί αυτό το ωραίο ζευγάρι, «ψυχή τε και σώματι», που μοιράστηκε το όνειρο δημιουργίας ενός αποκεντρωμένου πολιτιστικού θεσμού με απήχηση υπερτοπική, όπως είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ανδρου, επέβαλε την ποιότητα και τη λιτότητα της αρχοντιάς του και μετά θάνατον σε εκείνους που τους διαδέχθηκαν στο Ιδρυμα. Τίποτα δεν ξέφευγε από αυτή τη «γραμμή» σε όλες τις δραστηριότητες του μουσείου, γιατί ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή αγαπούσαν βαθιά την τέχνη και έβαλαν στόχο της ζωής τους μόνο την προβολή της και όχι την αυτοπροβολή τους μέσω αυτής. Πράγμα που έβγαινε από τις ελάχιστες συνεντεύξεις που είχαν δώσει (οι καλύτερες στη δημοσιογράφο Μαρία Καραβία), όπως είδαμε την Πέμπτη το βράδυ στο «αυτοβιογραφικό» ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος, που επιμελήθηκε σκηνοθετικά ο Γ. Δάμπασης.

Βλέποντας τους στο κατάστρωμα μιας θαλαμηγού, με φόντο την «ανεμόεσσα» Ανδρο, να εκφράζουν το κοινό πάθος τους για την τέχνη, την εποχή που έβαζαν τη σφραγίδα τους σε δύο πολιτιστικούς χώρους του νησιού, αντιλαμβανόσουν πως η επιλογή τους να στραφούν αποκλειστικά στη σύγχρονη τέχνη ήταν απολύτως συνειδητή. Ποτέ δεν στράφηκαν στην ελκυστική τα χρόνια εκείνα αγορά αρχαιοτήτων. Πρόσφεραν, όμως, γενναιόδωρη χρηματοδότηση για την ανέγερση του (κρατικού) Αρχαιολογικού Μουσείου Ανδρου. Η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας, ίσως, αυτή την προσφορά τους, αλλά και το γεγονός ότι χάρη στο Μουσείο της Ανδρου μπήκαμε στο χάρτη των διεθνών εικαστικών δράσεων με τις σημαντικότατες περιοδικές εκθέσεις του (Πικάσο, Μπρακ, Μιρό, Τουλούζ Λοτρέκ, Μουρ, Κλέε, Τζιακομέτι, Σαγκάλ, Ροντέν, Ντε Κίρικο, κ.ά.), «δεν ξέχασε», όπως επισήμανε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Πρόσφερε στο Ιδρυμα δύο οικόπεδα στην οδό Ρηγίλλης αρχικά, στο πάρκο Ριζάρη στη συνέχεια και τώρα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, για να κτιστεί με δαπάνες του Ιδρύματος και σχέδια του αρχιτέκτονα Μινκ Πέι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Αθηνών. Το έργο αυτό, που θα φέρει στη χώρα μας τη συλλογή του ζεύγους Γουλανδρή από το εξωτερικό και θα μας εισαγάγει στην ευρωπαϊκή τέχνη που αγνοούμε, φαίνεται πως ύστερα από τόσες ματαιώσεις τώρα προχωράει. Ο διευθυντής του Μουσείου Γουλανδρή Κυριάκος Κουτσομάλλης, εξέφρασε την αισιοδοξία του, όπως και η πρόεδρος του Ιδρύματος Φλωρέτ Καραδόντη.

Η εκδήλωση της Πέμπτης είχε στόχο αφενός έναν μικρό απολογισμό του Ιδρύματος (που τελικά απεδείχθη τεράστιος, γιατί ήταν ατελείωτο το ντοκιμαντέρ) και αφετέρου την παρουσίαση του νέου λογότυπου που σχεδίασαν ο Δημήτρης Αρβανίτης και η Σοφία Γιαννοπούλου.

Σε αυτή τη γιορτή έδωσαν το «παρών» οι πρώην υπουργοί Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη και Γ. Βουλγαράκης, ο Πέτρος Μολυβιάτης, πολλοί καλλιτέχνες όπως ο Π. Τέτσης και ο Αλ. Φασιανός κ.ά.