Ελαφρύ λίφτινγκ στις Μυκήνες με σύστημα ύδρευσης και πυρασφάλειας

elafry-liftinnk-stis-mykines-me-systima-ydrefsis-kai-pyrasfaleias

Μέχρι το τέλος του έτους οι Μυκήνες θα αποκτήσουν επιτέλους σύστημα ύδρευσης και πυρασφάλειας, θα φωτιστούν τα Κυκλώπεια Τείχη ενώ, μία νέα διαδρομή θα οδηγεί τους επισκέπτες από την Πύλη των Λεόντων στον θησαυρό του Ατρέως.

Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η εγκεκριμένη μελέτη για την αντικατάσταση του στεγάστρου της Νότιας Οικίας που δεν είναι επισκέψιμη εδώ και πολλά χρόνια παρά μόνο σε αρχαιολόγους και ερευνητές. Το υπάρχον στέγαστρο, κατασκευασμένο προ 30ετίας, έχει πλέον πεπαλαιωθεί και είναι μισοκατεστραμμένο.

Ξεχωριστά, με μελέτη που θα έρθει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θα αντιμετωπιστεί η αποκατάσταση της τοιχοποιίας της οικίας Κιόνων και του Εργαστηρίου των Καλλιτεχνών. Οσο για τις εργασίες στερέωσης των τειχών, αν και υπάρχουν μετατοπίσεις, δεν είναι ανησυχητικές. Ετσι, θα γίνει πρώτα πλήρης αποτύπωση και μετά θα αποφασιστούν οι επεμβάσεις.

Το ΚΑΣ πάντως προχθές αποφάσισε την κατάχωση τριών λακκοειδών τάφων του 1600 π.Χ. από τον ταφικό κύκλο Β', καθώς το μνημείο στο σύνολό του έχει με τα χρόνια απαξιωθεί ως ταφικός χώρος και μοιάζει περισσότερο με «τυχαίο όρυγμα». Με την κατάχωση θα γίνει πιο κατανοητή η μορφή τους στους επισκέπτες: η κατασκευή εκμαγείου σε συνδυασμό με τη βοήθεια επεξηγηματικής πινακίδας θα έχει αποτέλεσμα την καλύτερη προσέγγιση του μνημείου. Θα φανεί πώς ήταν διαμορφωμένο στην επιφάνεια του εδάφους. Πάνω στον ένα από τους τάφους θα τοποθετηθεί εκμαγείο μιας εγχάρακτης στήλης.

Η προστασία και ανάδειξη των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών έχει αρχίσει από το 1999 με συνολικό προϋπολογισμό 6 εκ. ευρώ. Έχουν ήδη εκτελεσθεί σημαντικά έργα, όπως η στερέωση και ανάδειξη του θολωτού τάφου του Αιγίσθου, των τάφων του ταφικού κύκλου Β' - που τώρα θα καταχωθούν, του ανακτόρου, του θολωτού τάφου των Λεόντων και άλλων μυκηναϊκών κτιρίων, όπως και η διαμόρφωση πρόσβασης στην ακρόπολη και στο Μυκηναϊκό ανάκτορο, έργο που αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαραθέσεων μεταξύ των μελών της παλιάς Επιστημονικής Επιτροπής Μυκηνών και του ανασκαφέα, Σπ. Ιακωβίδη. Εκτοτε, παρατηρήθηκε μία ανάσχεση κάθε δραστηριότητας, παρ' όλο που και μελέτες υπάρχουν και εγκεκριμένες είναι κάποιες από το ΚΑΣ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να απενταχθούν από το Γ' ΚΠΣ που λήγει στο τέλος του 2020...