Φοβάμαι τον Παπαϊωάννου και τη βροχή

fovamai-ton-papaioannou-kai-ti-vrochi

Δύο ισχυρούς πονοκέφαλους έχει να αντιμετωπίσει ο κορυφαίος Κινέζος σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμού στην προετοιμασία των τελετών έναρξης και λήξης της 29ης Ολυμπιάδας του Πεκίνου: τον φόβο μιας πιθανής βροχής τη μεγάλη βραδιά της τελετής έναρξης και τον Δημήτρη Παπαϊωάννου!

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο Πεκίνο, ο σκηνοθέτης αποκάλυψε, πρώτη φορά, ορισμένα κρυμμένα μυστικά από τον σχεδιασμό των τελετών. Και έσπευσε να εκφράσει την ανησυχία του για το αν θα καταφέρει να υπερβεί την υψηλή ποιότητα και την ευαισθησία των ελληνικών τελετών του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

«Ήταν ένα εκπληκτικό σόου», παραδέχτηκε για άλλη μία φορά δημόσια. Οσο για τον φόβο της βροχής, πρόσθεσε: «Ο Αύγουστος είναι ένας υγρός μήνας στο Πεκίνο. Σε περίπτωση δυνατής βροχής το βράδυ της 8ης Αυγούστου έχουμε ήδη σχεδιάσει κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Αν και μοιραία ορισμένα μέρη της τελετής, κυρίως τα εναέρια κι εκείνα που λειτουργούν με τη συμβολή της υψηλής τεχνολογίας, θ' απαλειφθούν».

Η πρόσφατη «ηχηρή» αποχώρηση του Στίβεν Σπίλμπεργκ από τη θέση του καλλιτεχνικού συμβούλου των τελετών της κινεζικής Ολυμπιάδας (αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για τη σχέση της Κίνας με το εγκληματικό καθεστώς του Σουδάν) δεν πρόκειται να επηρεάσει, κατά τον Ζανγκ Γιμού, την ποιότητα των τελετών. «Θεωρώ θλιβερό το γεγονός της αποχώρησής του. Είχαμε συναντηθεί δύο φορές και συζητήσαμε διεξοδικά την καλλιτεχνική διάσταση του σχεδίου», τόνισε.

Στην Κίνα, τη χώρα του ενός δισεκατομμυρίου κατοίκων, οι τελετές της Ολυμπιάδας δεν θα μπορούσαν να αποκλείσουν τα στοιχεία ενός μαζικού θεάματος. Ο Γιμού αποκάλυψε χθες ότι στις δύο τελετές θα συμμετάσχουν 10.000 άτομα! Πρωτόγνωρη και ιδιαιτέρως δύσκολη χαρακτήρισε την προσπάθειά του να συμπυκνώσει στη διάρκεια των 50 λεπτών της εναρκτήριας τελετής τα 5.000 χρόνια της κινεζικής Ιστορίας. Η τελετή έναρξης θα είναι χωρισμένη σε τρία μέρη· το πρώτο θα διατρέξει τον κινεζικό πολιτισμό, το δεύτερο το πνεύμα της σύγχρονης Κίνας και το τρίτο το ολυμπιακό πνεύμα των Κινέζων.

«Όλες οι γυναίκες ηθοποιοί θα είναι όμορφες», πρόσθεσε ο Γιμού χαμογελώντας. «Θα είναι ένα θέαμα μεγαλοπρεπές και μοναδικό. Θέλουμε τα εκατομμύρια των θεατών ανά τον κόσμο να το απολαύσουν».

Μόνο 10 άτομα γνωρίζουν και κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τον τρόπο με τον οποίο θ' ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα στο στάδιο τη βραδιά της έναρξης των Αγώνων. Η βασική ιδέα, πάντως, θα συνδέει στενά τη μεταλαμπάδευση της Φλόγας με το χαρακτηριστικό σχήμα του Σταδίου, που μοιάζει με φωλιά πουλιού. «Ο τρόπος της μεταλαμπάδευσης της Φλόγας θ' ανακαλεί την κινεζική παράδοση και θα υπογραμμίζει την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση». Χιλιάδες θα είναι τα πυροτεχνήματα που θα φωτίσουν τον ουρανό του Πεκίνου, ενώ ο Γιμού αναφέρθηκε και στο κυρίαρχο χρώμα των τελετών. Δεν είναι άλλο, όπως υποπτεύεστε και από την ταινία του «Σήκωσε τα κόκκινα φανάρια», από το πορφυρό.