Η χώρα στο έλεος της επανίδρυσης

i-chora-sto-eleos-tis-epanidrysis

Η διαπίστωση είναι γενική, δηλαδή η πολιτεία έδωσε και δίνει αυτές τις μέρες εξετάσεις και αποδεικνύεται επιεικώς ανεπαρκής να ανταποκριθεί στοιχειωδώς αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις της. Το επιχείρημα μάλιστα της κυβέρνησης, ότι τόσο η έκταση των πυρκαγιών, όσο και ο καύσωνας ήταν ασυνήθιστων διαστάσεων, μόνο σοβαρή δικαιολογία δεν μπορεί ν αποτελέσει. Εκείνα που δυστυχώς διαπιστώθηκαν, με αποκορύφωμα το χθεσινό έγκλημα της καταστροφής της Πάρνηθας, ήταν η πλήρης αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί και η παντελής απουσία της κυβέρνησης.

Ασφαλώς και οι άντρες της Πυροσβεστικής όσο και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να περιορίσουν τις συνέπειες των πυρκαγιών και του καύσωνα. Δεν αρκεί, όμως, η προσπάθεια, όσο φιλότιμη κι αν είναι, όταν οι ελλείψεις του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι τέτοιες, ώστε να την καθιστούν προκαταβολικά καταδικασμένη σε αποτυχία. Και εν προκειμένω αυτό συνέβη.

Αναμενόμενο ήταν ν αποδειχθεί η ΔΕΗ ανίκανη ν ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των ημερών αυτών. Ούτε μία επένδυση δεν έκανε η Επιχείρηση μετά τους Ολυμπιακούς του 2004, ούτε καν τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος δικτύου δεν είχε πραγματοποιήσει. Το μόνο που έκανε επί τρία χρόνια η κυβέρνηση ήταν ν απαξιώνει συστηματικά και μεθοδευμένα τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας και να τη χρησιμοποιεί ως πεδίο των κομματικών σχεδιασμών της.

Και η ίδια, αν όχι και χειρότερη, η κατάσταση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Γερασμένα και προβληματικά στην πλειονότητά τους τα εναέρια μέσα κατάσβεσης, δεν ήταν σε θέση να προσφέρουν τίποτα περισσότερο απ όσα πρόσφεραν. Η ανανέωση, που είχε αρχίσει με την αγορά εννέα αεροσκαφών το 2002, δεν είχε συνέχεια, γιατί έτσι έκρινε ότι έπρεπε να γίνει η κυβέρνηση Καραμανλή. Οπως επίσης έκρινε ότι δεν έπρεπε να γίνουν και οι 4.000 προσλήψεις, που χρειάζονται για να λειτουργήσει σωστά η υπηρεσία.

Η περίφημη επανίδρυση του κράτους, που μεγαλόστομα υποσχόταν ο Κ. Καραμανλής, αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο: μια συστηματική και, δυστυχώς, αποτελεσματική διάλυση των πάντων.