Ο ένας στους 2 είναι μακροχρόνια άνεργος

o-enas-stous-2-einai-makrochronia-anergos

«Θερίζει» η ανεργία στους νέους, τους αποφοίτους Λυκείου και ΤΕΙ και όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο, χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται μεταξύ όσων έχουν πτυχίο Πανεπιστημίου, διδακτορικό ή απολυτήριο δημοτικού σχολείου, ενώ για πρώτη φορά φέτος το ποσοστό ανεργίας των οικονομικών μεταναστών υπερέβη τον εθνικό μέσον όρο και ανήλθε στο 9,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο φέτος μειώθηκε στο 9,1% από 9,7% το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο και 8,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2006.

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων το ίδιο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 445.560, αυξημένος κατά 16.561 άτομα σε σχέση με το τέλος του 2006. Από το σύνολο των ανέργων, το 49% (ο 1 στους 2) και συνολικά 220.000 άτομα είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή είναι άνεργοι για περισσότερους από 12 μήνες.

Από τα ίδια στοιχεία της Στατιστικής προκύπτει ότι 1 στις 4 νέες γυναίκες ηλικίας έως 29 ετών και 1 στους 5 νέους ίδιας ηλικίας είναι άνεργοι.

Πρώτη φορά


Από το σύνολο των ανέργων, το 33,2% είναι άνεργοι που επιχειρούν να εισέλθουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα, στοιχείο που αποτυπώνει τα σοβαρά προβλήματα δυσκαμψίας τα οποία παρουσιάζει η ελληνική αγορά εργασίας.

Στους νέους ηλικίας 15-29 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 18,2% το πρώτο τρίμηνο, ενώ στις νέες γυναίκες ειδικότερα διαμορφώθηκε στο 24,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τους. Υψηλή είναι η ανεργία και στην ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών, όπου ανήλθε στο 8,3%. Με κριτήριο το επίπεδο εκπαίδευσης, το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σημαντικά υψηλότερα του εθνικού μέσου όρου για όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο, με την ανεργία να διαμορφώνεται στο 16,4% στους αποφοίτους ανώτερης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (11,5%), καθώς και σε όσους έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (10,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στα άκρα, δηλαδή στους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (5,9%), καθώς και στις κατηγορίες του πληθυσμού που έχουν απολυτήριο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (7,9%) ή έχουν τελειώσει ορισμένες τάξεις αυτής της βαθμίδας (5,6%).

Κατά γεωγραφική περιφέρεια, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (16,5%), Ιονίων Νήσων (13,9%), Δυτικής Μακεδονίας (13%), Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (10,9%), Βορείου Αιγαίου (10,3%) και Ηπείρου (10%), ενώ τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στη Θεσσαλία (7,2%) και την Πελοπόννησο (7,4%).