Τα νέα της καρδιάς είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστα

ta-nea-tis-kardias-einai-kati-parapano-apo-efcharista

Καλά νέα φέρνει μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 14 χώρες σχετικά με την αντιμετώπιση των καρδιακών προσβολών. Η εισαγωγή σε νοσοκομείο μετά από καρδιακό επεισόδιο αποδεικνύεται σωτήρια, αφού οι θάνατοι μειώθηκαν σχεδόν κατά 50% μέσα σε 6 χρόνια.

Διεθνής ερευνητική ομάδα, που μελέτησε 44.372 ασθενείς, διαπίστωσε ότι συχνότητα θανάτου έπεσε από 8,4% στο 4,5% στο διάστημα 1999-2006. Θεραπείες όπως η αγγειοπλαστική για την απόφραξη των αρτηριών και τα αντι-θρομβωτικά φάρμακα ήταν το κλειδί για αυτή τη μείωση, αναφέρει στο Journal of the American Medical Association.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι ο ρυθμός εμφάνισης καρδιοπαθειών πέφτει εδώ και αρκετές δεκαετίες χάρη στον πιο υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και σε προληπτικές θεραπείες, όπως είναι οι στατίνες. Ωστόσο πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μελέτη που διερεύνησε τα αποτελέσματα της νοσοκομειακής περίθαλψης ασθενών που εισήχθησαν μετά από επεισόδιο καρδιακής προσβολής ή με σοβαρή στηθάγχη.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Keith Fox από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λέει ότι τα συμπεράσματα υποστηρίζουν το γεγονός ότι τα νοσοκομεία χρησιμοποιούν αποτελεσματικά νέες θεραπείες. Ο καθηγητής Peter Weissberg, ιατρικός διευθυντής του British Heart Foundation, προσθέτει: «Είναι ένα καλό παράδειγμα για το γιατί η μακροπρόθεσμη επένδυση στην έρευνα για την καρδιά είναι ζωτικής σημασίας».

Ασπιρίνη


Κυρίως οι άνδρες είναι αυτοί που ωφελούνται από τις ευεργετικές για την καρδιά επιδράσεις της ασπιρίνης, σύμφωνα με Καναδούς ειδικούς.

Ανάλυση ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε σύνολο 113.000 ασθενών, έδειξε ότι αυτές στις οποίες συμμετείχε μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών ήταν λιγότερο πιθανό να βγάλουν συμπεράσματα υπέρ της ασπιρίνης.

Η καρδιακή προσβολή είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας ενός θρόμβου αίματος σε μία αρτηρία με αυξημένο πάχος. Η ασπιρίνη εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβων και τα θετικά αποτελέσματα των ερευνών έχουν οδηγήσει στην κατανάλωση του φαρμάκου από χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο, έχει σταθεί πολύ δύσκολο να οριστούν οι ακριβείς επιδράσεις της ασπιρίνης, με κάποιες έρευνες να καταλήγουν ότι το γνωστό παυσίπονο δεν προσφέρει καμία προστασία.

Οι ερευνητές από το James Hogg iCapture Centre for Cardiovascular and Pulmonary Research πιστεύουν ότι ένας από τους κυριότερους λόγους για τα αντιφατικά αποτελέσματα είναι το φύλο. Λένε ότι η κατασκευή της καρδιάς και των περιβαλλουσών αρτηριών στη γυναίκα είναι πιο ανθεκτική στις επιδράσεις της ασπιρίνης. Ελέγχοντας το ποσοστό των ανδρών και των γυναικών που συμμετείχαν σε μελέτες για τα οφέλη της ασπιρίνης, διαπίστωσαν ότι θετικά συμπεράσματα προέκυψαν σε αυτές που οι άνδρες υπερτερούσαν. Αντιθέτως, σε αυτές όπου το κυρίαρχο ποσοστό ήταν γυναίκες, τα αποτέλεσματα ήταν λιγότερο έως καθόλου θετικά.

Ο Dr Don Sin, ένας από τους συντάκτες της έρευνας, εξηγεί: «Βρήκαμε ότι πολλές από τις διακυμάνσεις σε αυτές τις μελέτες φαίνεται να οφείλονται στα διαφορετικά ποσοστά του φύλου, υποστηρίζοντας τη θεωρία ότι οι γυναίκες ανταποκρίνονται λιγότερο στην ασπιρίνη απ' ό,τι οι άνδρες αναφορικά με την προστασία της καρδιάς».