Tomb Raider: Legend, η άτακτη κυρία δεν συμμορφώνεται

tomb-raider-legend-i-atakti-kyria-den-symmorfonetai

Από τις 17 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου η Eidos σε συνεργασία με την Crystal Dynamics διοργάνωσαν ένα πανέμορφο event στο San Francisco της California, προσκαλώντας δημοσιογράφους από όλες τις χώρες τις Ευρώπης - με guest star τον εκπρόσωπο της Νότιας Αφρικής για να δουν από πρώτο χέρι τον πολυαναμενόμενο καρπό της συνεργασίας τους, που ακούει στο όνομα Tomb Raider Legend. Πρόκειται για το έβδομο "παιδί" της οικογένειας των Tomb Raider, που εξιστορεί για πολλοστή φορά τις συναρπαστικές περιπέτειες της Lara Croft, της διασημότερης ηρωίδας που πέρασε ποτέ από τα video game formats.

Πολλοί ήταν εκείνοι που φοβήθηκαν ότι η παταγώδης αποτυχία του Tomb Raider: Angel Of Darkness θα αποτελέσει τροχοπέδη για την πορεία της λατρευτής ηρωίδας, οδηγώντας ένα σύμβολο της λαϊκής κουλτούρας στη χρεοκοπία. Ο Γιάννης Μοσχονάς ταξίδεψε στην αμερικανική μεγαλούπολη εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο event και απέσπασε αποκλειστικές συνεντεύξεις με τους δημιουργούς του game, οπτικό υλικό, ενώ έπαιξε και το παιχνίδι, εξετάζοντας σε βάθος το gameplay του.

Lara Croft forever


Η ντίβα των video games, το υπέρτατο ψηφιακό θηλυκό, είναι πάλι κοντά μας με την καλύτερη περιπέτεια της καριέρας της μετά το πρωτότυπο Tomb Raider. Οπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια, αυτή η διαπίστωση δεν είναι υπερβολική. Η πρώτη εντύπωση ενός gamer δημιουργείται από τα γραφικά του παιχνιδιού, τα οποία μπορούν να περιγραφούν με μία μόνο λέξη: ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ! Εν αρχή ην το design της Lara. Δεν παρατηρήσαμε μεγάλη διαφοροποίηση στη στολή της - τη βρήκαμε ελαφρώς πιο σέξι από τις προηγούμενες -, το πρόσωπο της ηρωίδας όμως είναι τελείως αλλαγμένο προς το καλύτερο.

Η κλασική αλογοουρά της ανεμίζει ενώ περπατά και η κίνησή της όταν τρέχει είναι επίσης λίγο διαφορετική. Τα εκατομμύρια των οπαδών όμως της Angelina Jolie, που ενδεχομένως να ονειρεύονταν το πρόσωπό της στην καινούργια Lara, θα απογοητευτούν. Ο δημιουργός Toby Gard και ο επικεφαλής designer του Tomb Raider Legend, Riley Cooper, μας έδωσαν τη δική τους εκδοχή όσον αφορά την απροθυμία τους να εισαγάγουν την Angelina Jolie στο video game. Ο Toby μας είπε ότι θεωρεί καταπληκτική την Jolie ως Lara, αλλά πιστεύει πως οι ταινίες Tomb Raider δεν κατάφεραν να αποδώσουν σωστά το χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον Toby, όλοι έχουν από μία διαφορετική ιδέα για το τι ακριβώς είναι η Lara Croft, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα απίστευτο μπάχαλο όπου όλοι προσπαθούν να περάσουν τη δική τους άποψη, με συνέπεια η Lara να παρουσιάζεται ως αντιφατικός χαρακτήρας.

Συνήθως παρατηρείς έναν χείμαρρο συναισθημάτων να ξεχύνεται από το πρόσωπο ενός ανθρώπου. Αν πάρουμε μία φωτογραφία της Angelina και την κολλήσουμε πάνω στο ψηφιακό μοντέλο μας, θα φανεί πεθαμένη και αλλόκοτη. Δεν θα ήθελα να δω κάτι τέτοιο. Με τους τρισδιάστατους χαρακτήρες έχεις πολύ μεγαλύτερη ελευθερία να δημιουργήσεις κινήσεις και συμπεριφορές, τις οποίες δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένας αληθινός άνθρωπος. Καλύτερα λοιπόν να παραμείνουμε σε αυτό που κάνουμε", ολοκλήρωσε ο Toby.

Ο Cooper υποστήριξε ότι όταν ξεκίνησαν την παραγωγή του παιχνιδιού, σκέφτηκαν το ενδεχόμενο να προσθέσουν το πρόσωπο της Angelina στο παιχνίδι. Τελικά όμως αποφάσισαν ότι η Lara, όσο φοβερή και αν είναι η Angelina Jolie στον αντίστοιχο ρόλο, μπορεί να σταθεί από μόνη της και δεν χρειάζεται πρόσωπα ηθοποιών για να παραμείνει στην κορυφή. Να σημειώσουμε πως τα γραφικά και η κίνηση των χαρακτήρων είναι 100% hand made, ενώ δεν χρησιμοποιήθηκε σε καμία περίπτωση motion capture στο παιχνίδι. Το φόντο της περιπέτειας στολίζουν δεκάδες εξωτικές τοποθεσίες, άρτια σχεδιασμένες, πνιγμένες στα φυσικά χρώματα. Καταρράκτες, λίμνες, σπηλιές, εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι απεικονίζονται ανάγλυφοι χάρη στην παντοδύναμη μηχανή γραφικών που κατασκεύασε η Crystal Dynamics.

Ο Toby Gard δήλωσε πως η μηχανή γραφικών του Tomb Raider Legend είναι πολύ καλή, πιστεύει δε ότι η δουλειά της Crystal Dynamics για την έκδοση του PS2 είναι απίστευτη. Δεν υπάρχουν πολλά παιχνίδια της εν λόγω κονσόλας που να δείχνουν τόσο υπέροχα, άποψη με την οποία συμφωνούμε έχοντας δει το παιχνίδι στην εν λόγω έκδοση. Ο Toby εξυμνεί τη μηχανή γραφικών αναφερόμενος στα εκπληκτικά physics του χαρακτήρα, τονίζοντας πως είναι πολύ cool και άνοιξαν μερικές ενδιαφέρουσες προοπτικές.

Για τον οπτικό σχεδιασμό του Tomb Raider Legend μας μίλησε και ο Riley Cooper, καθ' ύλην αρμόδιος για το ζήτημα. Ο Cooper παραδέχτηκε πως διαθέτει μία πανίσχυρη μηχανή γραφικών και τόνισε ότι όσοι έχουν δει το Tomb Raider Legend σε PS2 μένουν άναυδοι.

 Ήρθε όμως η ώρα να προχωρήσουμε από το "φαίνεσθαι" στο "είναι" του παιχνιδιού, στη δομή του gameplay.

Tomb Raider: Legend, η άτακτη κυρία δεν συμμορφώνεται


Στη διάρκεια του φορτώματος κάθε επιπέδου, διαβάζουμε μία περίληψη της πίστας που μας περιμένει, προετοιμάζοντάς μας για το τι μέλλει γενέσθαι. Θυμάστε τα περίτεχνα ειδώλια που θύμιζαν μάσκες σαμάνων και ανακαλύπταμε διάσπαρτα στις πίστες των περασμένων Tomb Raider; Τότε η ανακάλυψή τους αύξανε το prestige μας ως παικτών και μας έδινε την ικανοποίηση πως είχαμε αποκαλύψει όλα τα κρυμμένα μυστικά του παιχνιδιού.

Στο Tomb Raider Legend οι απολαβές μας από την αρπαγή των ειδωλίων είναι πολύ σημαντικότερες. Το 99% των σύγχρονων παιχνιδιών δράσης αυξάνει το replayability και εμβαθύνει το gameplay χρησιμοποιώντας τα περίφημα unlockables, ειδικά bonuses που μπορεί να αποκτήσει ο παίκτης συγκεντρώνοντας πόντους, ολοκληρώνοντας παράπλευρες αποστολές και αποκτώντας συγκεκριμένα αντικείμενα.

Το Tomb Raider Legend προσαρμόζεται, επιτέλους, σε αυτό το trend ως εξής: η απόκτηση συγκεκριμένου αριθμού ειδωλίων ξεκλειδώνει κάποιο από τα ποικίλα unlockables του παιχνιδιού. Οι developers του παιχνιδιού μάς είπαν πως τα unlockables περιλαμβάνουν νέα επίπεδα - Περού, Ιμαλάια, Δυτική Αφρική είναι μερικές από τις unlockable τοποθεσίες του TRL -, νέα κοστούμια για τη Lara και ορισμένες ακόμα εκπλήξεις τις οποίες αρνήθηκαν να αποκαλύψουν.

Η αύξηση των κινήσεων, των ακροβατικών και τα σοφιστικέ combat mechanics της ηρωίδας είναι αντιστρόφως ανάλογα της δυσκολίας του χειρισμού της. Απίστευτα καινούργια ακροβατικά προστέθηκαν στην γκάμα κινήσεων της ηρωίδας: κράτημα με το ένα χέρι από πεζούλια, κατακόρυφα άλματα, χρήση ενός Magnetic Grappling Hook που θυμίζει το μαστίγιο του Indiana Jones και χρησιμοποιείται σαν σχοινί για να υπερπηδά κενά, να αποκτά πρόσβαση σε ζόρικα σημεία και να μετακινεί αντικείμενα κ.ο.κ. Ολες αυτές οι λειτουργίες εκτελούνται με απίστευτη άνεση, χρησιμοποιώντας τα κουμπιά jump και action, στην περίπτωση του grappling hook μάλιστα ο χρήστης ειδοποιείται στα σημεία που μπορεί να τον χρησιμοποιήσει!

Η αλληλεπίδραση της Lara με τα αντικείμενα του περιβάλλοντός της δεν γίνεται πια με εικασίες όπως στα προγενέστερα παιχνίδια, όπου υπολογίζαμε με το μάτι ποιο αντικείμενο μετακινείται και πιο όχι. Στο Tomb Raider Legend τα πάντα απλοποιούνται: τοποθετώντας τη Lara δίπλα σε ένα αξιοποιήσιμο αντικείμενο, εμφανίζεται στην οθόνη το σύμβολο του action, με μία περιγραφή τού τι θα γίνει μόλις πατήσουμε το κουμπί, π.χ. θα σύρουμε το αντικείμενο, θα το σπρώξουμε, θα το σπάσουμε κ.λπ. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον γάντζο για να γαντζωθούμε σε κάποια επιφάνεια.

Το icon του action εμφανίζεται στο σημείο όπου πρόκειται να πιαστούμε και μας προτρέπει να το πατήσουμε για να χρησιμοποιήσουμε τον grappling hook μας. Ας υποθέσουμε πως έχετε γαντζωθεί σαν αράχνη πάνω σε μία επιφάνεια και δεν χρησιμοποιείτε τις κατάλληλες κινήσεις για να παραμείνετε γαντζωμένοι. Το παιχνίδι θα σας ενημερώσει αμέσως για το λάθος, εμφανίζοντας το icon του κουμπιού που πρέπει να πιέσετε για να μην γκρεμοτσακιστείτε, πρέπει λοιπόν μονίμως να βρίσκεστε σε εγρήγορση.

Η απλοποίηση του παιχνιδιού επεκτείνεται και στον τομέα των combat mechanics. Το "ανακαινισμένο" aiming system (ας μην ξαναθυμηθούμε το μπάχαλο των προηγούμενων TR με το αυτόματο aiming) προσφέρει στον παίκτη τη δυνατότητα lock σε αντιπάλους και αντικείμενα, με λίγα λόγια έχει πλέον την επιλογή στόχων και άμεσης εναλλαγής μεταξύ τους ούτως ώστε να καθαρίζει πρώτα τους πιο επικίνδυνους. Ορισμένα αντικείμενα (βαρέλια με εκρηκτικά, βράχοι, κιβώτια) τα χρησιμοποιούμε ενάντια στους εχθρούς, πυροβολώντας τα και ανατινάζοντας τον τόπο ή ρίχνοντάς τα πάνω στα κεφάλια των αντιπάλων.

Στην εποχή του bullet time που διανύουμε, η Lara δεν θα μπορούσε να μην έχει στη διάθεσή της ανάλογες δυνατότητες. Ενα combat hyper time mode επιτυγχάνεται με την αδιάκοπη μάχη και, μόλις ενεργοποιηθεί, η Lara μπορεί να κάνει μεγαλύτερο damage, είναι δυσκολότερο να χτυπηθεί, αλλάζει στόχους στον αέρα, κάνει απίστευτες κινήσεις κ.λπ. με την απαραίτητη συνδρομή του slow motion.

Η Lara προσάρμοσε στο οπλοστάσιό της την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, απλοποιώντας όσο είναι δυνατόν τις επικίνδυνες αρχαιολογικές αποστολές της. Ο ενσωματωμένος φακός στην εξάρτυσή της τής επιτρέπει να κινείται σε σκοτεινά μέρη - πολύ συχνό φαινόμενο όταν περιφέρεται σε σπηλιές - χωρίς να χρειάζεται να απασχολεί τα χέρια της κρατώντας φωτοβολίδες και δαυλούς. Κατά συνέπεια μπορεί να πυροβολεί άνετα και στα πιο σκοτεινά μέρη.

Ο φακός λειτουργεί με ένα απλό σύστημα μπαταριών που επαναφορτίζονται μόνες τους. Η οπλοθήκη της περιλαμβάνει submachine gun, double pistols, grenades, sniper rifles, rocket και grenade launchers, shotgun και άλλα δολοφονικά εργαλεία, που διαθέτουν περιορισμένες σφαίρες και απεριόριστη καταστροφική ισχύ για τη συντριβή των εχθρών.

Θυμάστε το backpack που κουβαλούσε η ηρωίδα για να αποθηκεύει αντικείμενα στα προηγούμενα TR; Ξεχάστε το! Οι δημιουργοί του TRL θέλησαν να διατηρήσουν τον εξοπλισμό της απλό και όχι να εμφανίσουν ένα απύθμενο backpack όπως αυτό των D & Ds, οπότε το inventory θα περιλαμβάνει τα βασικά (πιστόλια και χειροβομβίδες), ενώ ο υπόλοιπος εξοπλισμός είναι μεταβλητός και θα τον κρατά κάθε φορά στα χέρια της.

Η αποθήκευση της προόδου μας θα γίνεται με τη χρήση φωτεινών σημαδιών που λειτουργούν ως checkpoints, ενώ η αποθήκευση στοιχείων, συνομιλιών και λοιπών πληροφοριών θα γίνεται στο PDA που κουβαλά μαζί της.

Το παιχνίδι διαθέτει απίστευτο σύστημα κάμερας που περιστρέφεται γύρω από τη Lara, καλύπτοντας κάθε σπιθαμή του περιβάλλοντος ούτως ώστε να διευκολύνεται η επιλογή της επόμενης κίνησης. Τα παζλ του παιχνιδιού χωρίζονται σε περιβαλλοντικούς γρίφους, εξουδετέρωση θανάσιμων παγίδων, κλασικά εμπόδια "συμπληγάδων" και γενικότερα έχουν να κάνουν με τα physics της ηρωίδας και την επιδεξιότητα του παίκτη, που καλλιεργείται στην πορεία του παιχνιδιού.

Παρότι το παιχνίδι μάς πληροφορεί στην εξέλιξή του για το χειρισμό των άπειρων δυνατοτήτων της ηρωίδας (σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού βομβαρδιζόμαστε με pop up μηνύματα που μας ενημερώνουν για το τι μπορούμε να κάνουμε), η θρυλική mansion της Lara είναι προσβάσιμη από το main menu του game για να εξασκηθούμε σε όλες τις κινήσεις της. Αναφορικά με τα underwater σημεία, ένας απλός μετρητής αναπνοής που συμβολίζεται από μία λευκή μπάρα δείχνει το υπολειπόμενο οξυγόνο που έχει στα πνευμόνια της η Lara όσο κρατά την αναπνοή της.

Μία ηλιαχτίδα εισβάλλει σε τακτά χρονικά διαστήματα στο υποθαλάσσιο περιβάλλον, δείχνοντάς μας σε ποιο σημείο μπορούμε να βγούμε στην επιφάνεια για να ανανεώσουμε την αναπνοή της Lara. Κάθε φορά που βρίσκεται κάτω από το νερό, η Lara βρέχεται και στεγνώνει στη συνέχεια μετά από λίγη ώρα, με αποτέλεσμα το περιβάλλον να γίνεται ρεαλιστικότερο και πιο πιστευτό.

 Οι περιβαλλοντικοί ήχοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του gameplay, δίνουν βάθος και είναι ταυτόχρονα σημαντικοί για την εξέλιξη της περιπέτειας, μας προειδοποιούν για επερχόμενους κινδύνους και πιθανούς γρίφους. Ο μπάτλερ της Lara, ο Zip από το Tomb Raider Chronicles - ένας τεχνικός που της έδινε hints διαμέσου του blue tooth set που φορούσε στο κεφάλι της - και αρκετές ακόμα εκπλήξεις μάς περιμένουν όσον αφορά στους οικείους χαρακτήρες της TR μυθολογίας.