Kelis: Μία διαφορετική ντίβα στο R&B

kelis-mia-diaforetiki-ntiva-sto-rb

Με με το αξέχαστο και πολυσυζητημένο της album, «Tasty», και με sexy attitude μεγατόνων, βάζει φωτιά στις R&B; φαντασιώσεις μας.

Μυστήριο τρένο αυτή η sista από το Harlem. Αντί να ακολουθεί τις hip-hop συμβάσεις και τα τεχνάσματα της μουσικής βιομηχανίας, χαράζει έναν δικό της δρόμο και αντί να αποτύχει, γίνεται η αγαπημένη φωνή των Nεοϋορκέζων. Σαν να μην έφτανε αυτό, θεωρείται η πιο περιζήτητη τραγουδίστρια των απανταχού hip-hop και R&B; producers, αφού, όπως δηλώνει ο Pharrell των Neptunes, «η Kelis διαθέτει τα κότσια της Queen Latifah, την ανεμελιά της Neneh Cherry και τη φλόγα της Alanis Morissette». Ποιοι είμαστε εμείς για να διαφωνήσουμε;

Ένα παράξενο κορίτσι


Το ολοκαίνουριο album της, «Tasty», έσκασε σαν βόμβα στα R&B; λημέρια της μακρινής Αμερικής και μάλιστα σε μια εποχή που οι «soul sistas» αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, νικημένες από όλες αυτές τις hip-hop bitches του συρμού. Το πρώτο single, «Milkshake», είναι ένας dance/R&B; ύμνος που φιγουράρει στο ρετιρέ του «Billboard Hot 100» και διεκδικεί Grammy στην κατηγορία Best Urban/Alternative. Το πιάσατε το υπονοούμενο; Οι Αμερικανοί θεωρούν «alternative» την Kelis όχι τόσο για τη μουσική της, όσο για το συνολικό της attitude: Στο home cinema του διαμερίσματός της βλέπει ταινίες του Pedro Almodovar και δεν το κρύβει. Παρά την τεράστια επιτυχία του debut της, «Kaleidoscope», του 1999, και συγκεκριμένα του τραγουδιού «Caught Out There (I Hate You So Much Right Now)», η Virgin κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο της, «Wanderland», μόνο στην Ευρώπη, διότι δεν ήξερε πώς να τον λανσάρει στην Αμερική… Η Kelis, απτόητη, πριν κυκλοφορήσει το «Tasty», συνεργάστηκε με τον Moby και τον Timo Maas, ενώ ηχογράφησε και μια jazzy house διασκευή του «Fight For Your Right To Party» των Beastie Boys. Σήμερα στις συναυλίες της, ανάμεσα σε classic soul και R&B; τραγούδια, ερμηνεύει το «Smells Like Teen Spirit» των Nirvana, κάτι που όπως φαίνεται, δεν το αντέχει η συντηρητική black κοινότητα πέρα από τον Ατλαντικό.

Α taste of… Kelis


Τώρα, με μια στρατιά από εκλεκτούς συνεργάτες στο πλευρό της και δίνοντας την αίσθηση της παντοτινής «soul ιέρειας», η Kelis επιστρέφει πανηγυρικά στη δισκογραφία της πατρίδας της. Eκτός από τους Neptunes που υπογράφουν εξ ολοκλήρου την παραγωγή των δύο πρώτων albums της, στο «Tasty» γράφουν και επιμελούνται τραγούδια και οι P. Diddy, Dame Grease, Dallas Austin, Raphael Saadiq και ο Andre 3000 των OutKast. Οι πανταχού παρόντες Neptunes έχουν προσφέρει το μαγικό τους άγγιγμα σε τέσσερα tracks, ένα εκ των οποίων είναι και το «Milkshake».

Ευτυχώς ή δυστυχώς, ο «soon-to-be-married» αρραβωνιαστικός της και «Βασιλιάς της Νέας Υόρκης», Nas, δεν συμμετέχει στο album, αποτελεί όμως έμπνευση για τους πιο ερωτικούς στίχους που έχει γράψει ποτέ η Kelis. Στο τραγούδι «Glow» τον χαρακτηρίζει ως «το άλλο μισό της», ενώ στο «In Public» τον προκαλεί να κάνουν sex στη μέση του δρόμου. Cool…

Χωρίς αμφιβολία, η εδώ και δύο χρόνια σχέση της με τον Nas αποτελεί τη βασική αιτία που η 24χρονη κούκλα παρέμεινε κάτω από τους προβολείς της δημοσιότητας. Ο άνετος χαρακτήρας της, η τάση της να μην κρύβεται από τους δημοσιογράφους και η φιλική σχέση της με τα media, δημιούργησαν έναν μικρό μύθο για «το κορίτσι του Nas», ποτέ όμως και κανείς δεν τόλμησε να τη χαρακτηρίσει ετερόφωτη. Στην ιστορία θα μείνει η δήλωσή της: «Eγώ αγόρασα στον Nas ένα κοστούμι Marc Jacobs για να πάψει να φοράει τα αγαπημένα του παλιόρουχα κι αυτός μου αγόρασε ένα δαχτυλίδι αρραβώνων».

Girl power


Κόρη του jazz σαξοφωνίστα και ιεροκήρυκα, Kenneth, και της σχεδιάστριας παιδικών ρούχων, Iveliss, πήρε το όνομά της συνδυάζοντας τα ονόματα των γονιών της: Ke-lis. Προσοχή, προφέρεται «Κα-λίις»!

Όταν πήγαινε στο Λύκειο, ζητούσε να την αποκαλούν «Kelis X», επηρεασμένη από όσα είχε διαβάσει για τον Malcolm X. Το είχε πάρει μάλιστα τόσο πατριωτικά το ζήτημα, που δεν απαντούσε στους καθηγητές που τη φώναζαν απλά «Kelis». Ύστερα από αρκετές αποβολές επέστρεψε στο βαπτιστικό της όνομα, αλλά τότε αποφάσισε να ξυρίσει τελείως το κεφάλι της! Ασυμβίβαστη και αδάμαστη μέχρι σήμερα, η Kelis συμμετέχει αλλά δεν υποκύπτει στο παιχνίδι της δημοσιότητας. Στο δικό της milkshake ανακατεύει R&B; γοητεία, soul δύναμη, sex appeal και στο τέλος κερδίζει.