Google Sites, φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδα σαν μάγκας

google-sites-ftiaxe-dorean-istoselida-san-mankas

Αν σκέφτεστε να δημιουργήσετε μια ιστοσελίδα στο Internet αλλά μέχρι τώρα δεν το έχετε τολμήσει, ήρθε η ώρα να κάνετε την επιθυμία σας πραγματικότητα.

Το Google Sites (https://sites.google.com) είναι μια υπηρεσία που προσφέρει online όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να δημιουργήσετε τη δικιά σας ιστοσελίδα. Στα βήματα που ακολουθούν θα σας δείξουμε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για να αποκτήσετε και εσείς παρουσία στο Διαδίκτυο.

Βήμα 1


Για να χρησιμοποιήσετε το Google Sites θα πρέπει να έχετε δημιουργήσει πρώτα λογαριασμό στο Google. Μεταβείτε στο site https://sites.google.com και κάντε κλικ στον σύνδεσμο No Gmail Account? Sign up από το κάτω δεξιά τμήμα της σελίδας. Στη σελίδα που μπορείτε να δείτε και στην εικόνα του βήματος 1, θα χρειαστεί να εισάγετε κάποια τυπικά προσωπικά σας στοιχεία, καθώς και να επιλέξετε username και password για τον λογαριασμό σας. Όταν ολοκληρώσετε, κάντε κλικ στο πλήκτρο I accept. Create my account για να προχωρήσετε.

Βήμα 2


Αν διαθέτετε ήδη λογαριασμό στο Google, τα πράγματα είναι πιο εύκολα και σύντομα. Από τη στιγμή που θα μεταβείτε στη σελίδα του Google Pages, μπορείτε να εισάγετε κατευθείαν τα στοιχεία σας (username και password) στα ειδικά πλαίσια στα δεξιά της σελίδας για να "εγγραφείτε". Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ στο Remember me on this computer για να σας "θυμάται" το Google pages κάθε φορά που επισκέπτεστε τη σελίδα από τον συγκεκριμένο υπολογιστή και να μη χρειάζεται να πληκτρολογείτε κάθε φορά τα στοιχεία σας.

Βήμα 3


Η σελίδα που εμφανίζεται στην εικόνα του βήματος 3, αποτελεί ουσιαστικά μια προεπισκόπηση βασικών λειτουργιών της υπηρεσίας ενώ υπάρχει επίσης μια εικόνα που δείχνει τη σελίδα με τα εργαλεία κατασκευής της ιστοσελίδας.

Την πρώτη φορά που θα ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το Google Pages, θα πρέπει να συναινέσετε στους όρους χρήσης της υπηρεσίας βάζοντας ένα "τικ" στο I have read and agree to these Terms and Conditions. Στη συνέχεια κάντε κλικ στο πλήκτρο I'm ready to create my pages για να προχωρήσετε στην κατασκευή των σελίδων σας.

Βήμα 4


Το Google Pages θα έχει δημιουργήσει εκ των προτέρων ένα πρότυπο σχεδίασης της ιστοσελίδας σας, αν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό μπορείτε να το αλλάξετε με τους τρόπους που θα αναφέρουμε στη συνέχεια. Παρατηρήστε στα αριστερά μια σειρά από εικονίδια που θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε τη σελίδα σας. Στο κέντρο θα βρείτε ορισμένα πλαίσια που θα συμπεριλάβουν στη συνέχεια τα κείμενα, τις εικόνες αλλά και τους συνδέσμους της σελίδας που θα δημιουργήσετε. Σε αυτά υπάρχουν ήδη κάποια προκαθορισμένα κείμενα ως δείγματα.

Βήμα 5


Κάντε κλικ στο σύνδεσμο Change Layout που βρίσκεται επάνω δεξιά για να επιλέξετε τον γενικότερο σχεδιασμό που θα έχει η σελίδα σας. Όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα, θα εμφανιστούν τέσσερα δείγματα για να επιλέξετε. Τα πλαίσια που εμφανίζονται σε κάθε δείγμα σάς δείχνουν τον τρόπο στοίχισης του υλικού που θα τοποθετηθεί στη σελίδα σας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τις στήλες στα περιοδικά και τις εφημερίδες. Κάντε κλικ σε ένα από αυτά και στη συνέχεια επιλέξτε τον σύνδεσμο Back to Page Editor για να επιστρέψετε στην εικόνα του βήματος 5.

Βήμα 6


Στη συνέχεια, θα επιλέξετε τα χρώματα που θα είναι χρωματισμένη η σελίδα σας, μεταξύ αρκετών διαθέσιμων δειγμάτων. Κάντε κλικ στον σύνδεσμο Change Look που βρίσκεται δίπλα από το Change Layout για να περάσετε στη σελίδα με τα πιθανά πρότυπα. Όπως μπορείτε να δείτε, οι επιλογές σας εδώ είναι πάρα πολλές. Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο Preview που υπάρχει κάτω από κάθε δείγμα, μπορείτε να δείτε μια προεπισκόπηση αυτού και να πάρετε μια γενικότερη ιδέα για το πώς θα είναι οπτικά τουλάχιστον το site που θα δημιουργήσετε. Όταν είστε έτοιμοι, κάντε κλικ στο εικονίδιο προεπισκόπησης της επιλογής σας και επιλέξετε στη συνέχεια Back to Page Editor για να συνεχίσετε.

Βήμα 7


Στην εικόνα του βήματος 7 βλέπετε την αρχική μορφή που θα έχει το site σας με βάση το "Layout" και το "Look" που έχετε επιλέξει στα προηγούμενα βήματα. Συγκρίνετε αυτή την εικόνα με την εικόνα του βήματος 4, για να διαπιστώσετε πόσο πολύ έχουν επηρεάσει οι αλλαγές σας την οπτική της ιστοσελίδας σας. Να θυμάστε, παρόλα αυτά, πως μπορείτε να επιφέρετε ακόμα και τώρα αλλαγές στην εμφάνιση με τον ίδιο τρόπο που έχουμε ήδη αναφέρει και να πειραματιστείτε γενικότερα μέχρι να καταλήξετε στη μορφή που σας αρέσει περισσότερο.

Βήμα 8


Θα ξεκινήσουμε πληκτρολογώντας και μορφοποιώντας στη συνέχεια τα κείμενα της σελίδας. Κάνοντας κλικ στο πρώτο πεδίο του "τίτλου" της σελίδας, θα εξαφανιστεί το δοκιμαστικό κείμενο και θα εμφανιστεί ένας κέρσορας για να πληκτρολογήσετε το δικό σας κείμενο. Στα αριστερά θα διακρίνετε μια σειρά από εικονίδια που θυμίζουν πολύ τον επεξεργαστή κειμένου MS-Word. Επιλέγοντας το κείμενο που μόλις πληκτρολογήσατε, μπορείτε με τη βοήθεια αυτών των εργαλείων να αλλάξετε γραμματοσειρά αλλά και μέγεθος στα γράμματα, να τα στοιχήσετε αριστερά, δεξιά ή και στο κέντρο του πλαισίου και γενικότερα να επιλέξετε αρκετές διαφορετικές τεχνικές μορφοποίησης.

Βήμα 9


Στην εικόνα του τρέχοντος βήματος συνεχίζουμε να γεμίζουμε τη σελίδα μας με κείμενα που επιλέξαμε από την ιστοσελίδα του Niata.Net (www.niata.net). Παρατηρήστε ότι πλέον έχουμε "περάσει" στο πλαίσιο στα αριστερά, όπου και έχουμε αλλάξει χρώμα στη γραμματοσειρά, ενώ έχουμε χρησιμοποιήσει και κουκίδες αρίθμησης - δύο λειτουργίες που μπορείτε να βρείτε στα αντίστοιχα εικονίδια από τα αριστερά. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα τοποθετώντας εικόνες αλλά και συνδέσμους στην ιστοσελίδα μας.

Βήμα 10


Για να προσθέσετε εικόνες στην ιστοσελίδα σας θα πρέπει να κάνετε κλικ στο πλαίσιο που θέλετε να την τοποθετήσετε και στη συνέχεια κλικ στο εικονίδιο Images από την μπάρα με τα εργαλεία. Υπάρχουν ουσιαστικά δύο τρόποι για να εισάγετε την εικόνα σας. Ο πρώτος είναι να επιλέξετε το αρχείο της εικόνας από τον δίσκο σας μέσω του επιλογέα αρχείων. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να περιμένετε ορισμένα δευτερόλεπτα μέχρι να "ανέβει" η εικόνα στο site. Η δεύτερη περίπτωση είναι να εισάγετε κατευθείαν τη διεύθυνση (URL) μιας εικόνας που βρίσκεται ήδη στο Διαδίκτυο, επιλέγοντας τον σύνδεσμο Web Dress (URL). Στη δεύτερη περίπτωση, παρόλα αυτά, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι οι εικόνες που θα χρησιμοποιήσετε δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Βήμα 11


Η εικόνα θα τοποθετηθεί μέσα στο πλαίσιο που επιλέξατε, ενώ, μπορείτε επίσης να τη μετακινήσετε μέσα σε αυτό με τη βοήθεια του κέρσορα του ποντικιού. Για να αυξομειώσετε το μέγεθός της, "τραβήξτε" την από την κάτω δεξιά γωνία της. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι έχει εμφανιστεί μια μπάρα με περισσότερες επιλογές σχετικές με την εικόνα. Με τη βοήθεια αυτών των επιλογών μπορείτε για παράδειγμα να περιστρέψετε την εικόνα, να αποκόψετε και να κρατήσετε τμήμα της (crop), να βελτιώσετε την ευκρίνεια και την φωτεινότητα, ακόμα και να την μετατρέψετε σε ασπρόμαυρη.

Βήμα 12


Μια ιστοσελίδα... σέβεται τον εαυτό της, θα πρέπει σίγουρα να συμπεριλαμβάνει και αρκετούς συνδέσμους. Επιλέξτε μια λέξη από το κείμενο που θέλετε να κάνετε σύνδεσμο και κάντε κλικ στο εικονίδιο Link. Η διαδικασία είναι πανεύκολη. Μπορείτε να δημιουργήσετε τεσσάρων ειδών συνδέσμους - προς διεύθυνση e-mail, προς άλλη διεύθυνση στο Διαδίκτυο, προς κάποιο αρχείο για download και τέλος προς κάποια άλλη δική σας σελίδα που έχετε δημιουργήσει με το Google Pages. Στην περίπτωση του αρχείου, θα χρειαστεί και πάλι να το "ανεβάσετε" στο site όπως ακριβώς κάνατε και με την εικόνα στο Βήμα 3.

Βήμα 13


Στο παράδειγμά μας, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε σύνδεσμο της λέξης "εδώ" προς μια άλλη διεύθυνση στο Διαδίκτυο. Κάνοντας κλικ επάνω στον σύνδεσμο μέσα από τον Editor του Google Pages θα εμφανιστεί μια μπάρα που θα μας δείχνει τη διεύθυνση που οδηγεί ο σύνδεσμος. Κάνοντας κλικ στο change, μπορείτε να αλλάξετε τη διεύθυνση του συνδέσμου, ενώ επιλέγοντας το test link ελέγχετε αν ο σύνδεσμος που έχετε δημιουργήσει είναι ενεργός. Για να αφαιρέσετε, τέλος, εντελώς το link που δημιουργήσατε, κάντε κλικ στο πλήκτρο Remove Link.

Βήμα 14


Η προσωπική ιστοσελίδα που δημιουργήσαμε είναι έτοιμη. Για να δείτε πώς ακριβώς θα εμφανίζεται μέσα από τον Internet browser, κάντε κλικ στον σύνδεσμο Preview από την κορυφή. Όταν είστε σίγουροι ότι σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα, επιλέξετε Publish για να δημοσιεύσετε το site σας στο Internet.