Κώστας Μακεδόνας, όταν η καλλιτεχνική ευφυία μετουσιώνεται σε νότες

kostas-makedonas-otan-i-kallitechniki-effyia-metousionetai-se-notes

Συνέντευξη στον Χρήστο Μιχαλέρη και το περιοδικό CITY έδωσε ο Κώστας Μακεδόνας (στις 17.07.2007), επιμένων πάντα λαϊκά, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως, «κατηγορώ και εγώ λίγο τον εαυτό μου γιατί πραγματικά σκέφτομαι πολλές φορές πως θα ευχαριστήσω τον κόσμο και αφήνω εκτός κάποια τραγούδια που αγαπώ πολύ και δεν τα έχω πει ζωντανά».

Μέσα σε ένα κενό διάστημα της φετινής του καλοκαιρινής περιοδείας με την Μελίνα Ασλανίδου πετύχαμε σε φάση ξεκούρασης τον Κώστα Μακεδόνα που με χαρά δέχτηκε να μας μιλήσει για το λαϊκό τραγούδι, για την Μελίνα και για μια έκπληξη που ετοιμάζει για τον χειμώνα που δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε ακόμα.

Κώστα, ποιο είναι σήμερα το στίγμα σου, πώς αυτοπροσδιορίζεσαι μετά από πολλά πλέον χρόνια, έχοντας καταξιωθεί;

Έτσι όπως το προσδιόριζα και παλιά, ως λαϊκός τραγουδιστής, που έχω να κάνω με το λαϊκό τραγούδι και με την αθωότητα και τον τρόπο που λειτουργούσαν παλιά οι λαϊκοί τραγουδιστές. Η έννοια λαϊκός τραγουδιστής τα εμπεριέχει όλα μέσα, ούτε το «έντεχνος» μπορώ να χρησιμοποιήσω ούτε άλλους περίεργους πιθανούς όρους που μπερδεύουν. Το εννοώ πάντα με την παλιά έννοια και όχι με την σημερινή που συνεπάγεται «σκυλοτραγουδιστής σε μπουζουξίδικα».

Έχεις περισσότερο ή λιγότερο χώρο σήμερα να εκφραστείς;

Χώρος υπάρχει για μένα, τα τραγούδια μου λείπουν. Υπάρχει μια έλλειψη σημαντικών πραγμάτων σε σχέση με αυτά που κυκλοφορούν. Δεν υποστηρίζω ότι δεν γράφονται καλά πράγματα, αλλά δεν βρίσκουν το χώρο να ακουστούν. Έχει γίνει ολόκληρη εμπορική επιχείρηση η ιστορία κι έτσι οτιδήποτε καλό και ιδιαίτερο, που δεν κινείται στο πλαίσιο μιας φόρμας φτηνιάρικων σουξέ, δημιουργεί φόβο στις εταιρείες και δεν το βοηθάνε να βγει, με ελάχιστες εξαιρέσεις βέβαια.

Σου αρέσει ο ρόλος του διασκεδαστή ή θα ήθελες να αλλάξει αυτό σε κάποια φάση της καριέρας σου;

Όχι, δεν με ενοχλεί καθόλου. Από τους «έντεχνους» τραγουδιστές, όπως με έχουν χαρακτηρίσει ίσως είμαι ο πιο εξωστρεφής, σκεπτόμενος το κοινό περισσότερο παρά εμένα. Κατηγορώ κι εγώ λίγο τον εαυτό μου για αυτό, γιατί πραγματικά σκέφτομαι πολλές φορές πως θα ευχαριστήσω τον κόσμο και αφήνω απέξω τραγούδια που αγαπώ πολύ και δεν τα έχω πει ζωντανά. Από μικρό παιδί ήμουν ο διασκεδαστής της παρέας, μου άρεζε οι άνθρωποι που ήταν γύρω μου να ευχαριστιούνται από αυτό που τους προσφέρω. Γι αυτό προσπαθώ να συνδυάζω και τραγούδια που έχει αγαπήσει ο κόσμος και άλλα της δισκογραφίας μου, που δεν έχουν ακουστεί ή και άλλων τραγουδιστών.

Τι σου προσφέρει εσένα το τραγούδι;

Αυτό που μου προσέφερε και παλιά που ήταν και ο λόγος που ξεκίνησα να κάνω αυτήν τη δουλειά, έναν τρόπο επικοινωνίας με τον κόσμο. Επειδή ήμουν σχετικά κλειστός χαρακτήρας, η μουσική ήταν ένας τρόπος να εκφραστώ και να επικοινωνήσω με τους άλλους.

Τι μουσική ακούς όταν πετάς με την άλλη ιδιότητα σου, του πιλότου;

Συνήθως δεν ακούω μουσική, παρά μόνον τις αναφορές των άλλων αεροπλάνων και τις αναφορές από τους πύργους. Θα μ άρεζε να ακούω τζαζ και κλασική μουσική, τα θεωρώ κορυφαία είδη μουσικής που με ηρεμούν πραγματικά και με γεμίζουν.

Όταν σου ζητούν να σιγοτραγουδήσεις ένα τραγούδι σου, ποιο σου έρχεται πρώτα στο μυαλό;

Ανάλογα την στιγμή και τα κέφια. Κάθε στιγμή σου φέρνει διαφορετικό τραγούδι, μπορεί να τραγουδήσω όταν είμαι χαρούμενος, λυπημένος, απογοητευμένος.

Με αφορμή την συναυλία στη Νέα Μηχανιώνα, πώς είναι οι φετινές σου συναυλίες;

Φέτος είμαι με την Μελίνα την Ασλανίδου την οποία εκτιμώ πολύ ως λαϊκή τραγουδίστρια κι έχουμε πολλά κοινά πράγματα που αγαπάμε στο τραγούδι. Είναι το πιο δύσκολο πρόγραμμα που έχω κάνει ποτέ στην ζωή μου, ίσως γιατί είναι το πιο απλό φαινομενικά να φτιάξεις ένα πρόγραμμα για δυο ανθρώπους που ταιριάζουν τόσο πολύ όσο εγώ και η Μελίνα, που αυτό και μόνο με έβαλε σε τρομακτική δυσκολία. Ήθελα να καταφέρω να γίνει απλό χωρίς να είναι απλοϊκό. Θέλουμε να παίξουμε τα τραγούδια που αγαπάμε πολύ, τραγούδια από αυτά και που τα αγαπάμε πολύ και τα αγαπάει κι ο κόσμος.

Είσαι ευχαριστημένος από την καινούρια σου δουλειά «Πάμε μακριά»;

Ο δίσκος έχει πλέον εννέα μήνες που βγήκε. Έχει διάφορα τραγούδια μέσα και αυτή ήταν η δυσκολία:  πώς να συνδυάσεις τραγούδια που έρχονται από την ιταλική σχολή, μάλιστα ένα είναι του D Alessio με τον οποίο το είχαμε τραγουδήσει παλιά σε κάποια συναυλία, και ελληνικά λαϊκά τραγούδια. Αν πέτυχε ή δεν πέτυχε, θα το δείξει ο χρόνος. Θεωρώ ότι είναι μια δουλειά που έχει πολύ καλά τραγούδια μέσα.

Τι σε ενοχλεί στην ελληνική πραγματικότητα;

Θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε τρία περιοδικά για να τα καταγράψουμε! Σε πρώτη άποψη η λογική του fast food σε όλους τους τομείς της ζωής μας, στον έρωτα, στην τέχνη.

Τι άλλο ενδιαφέρον έχουμε να περιμένουμε το προσεχές διάστημα;

Ήδη ξεκίνησαν οι συναυλίες που θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και για τον χειμώνα η διάθεση μου δεν είναι να βρεθώ σε μεγάλους χώρους, αλλά σε ένα μικρό και ζεστό μέρος. Είναι κι άλλα πράγματα σε σκέψη αλλά δεν θα ήθελα να δώσουμε άλλες πληροφορίες ακόμα.