Ο πρωτοπόρος πράσινος τραπεζίτης

o-protoporos-prasinos-trapezitis

Θεωρείται, και όχι άδικα, αυθεντία στα χρηματοοικονομικά, άνθρωπος χαμηλών τόνων, που φέρει δίκαια στην πλούσια σταδιοδρομία του τον τίτλο του «αφανούς εργασιομανή ήρωα». Όσοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν πώς είναι δυνατόν να αφήνει κάποιος ετήσιες αποδοχές που ξεπερνούν το 1,4 εκατ. ευρώ για τον μηνιαίο μισθό των 9.400 ευρώ, κατέληξαν στο συμπέρασμα: καλή η «σίγουρη» θέση του αντιπροέδρου σε έναν όμιλο όπως η Τράπεζα Πειραιώς, αλλά οι συνθήκες ωρίμασαν για κάτι καλύτερο.

Ο νέος διοικητής της ATEbank Θόδωρος Πανταλάκης, πάντα εκ των «συμπρωταγωνιστών», όπου εργάστηκε έκρινε ότι ήρθε η ώρα να «σταθεί μόνος του στη σκηνή». Με πλούσιο βιογραφικό, καθώς αποτέλεσε τον συνοδοιπόρο δύο μεγάλων τραπεζιτών όπως ο Θόδωρος Καρατζάς και ο Μιχάλης Σάλλας, ο κ. Πανταλάκης απέδειξε ό,τι είχε να αποδείξει, συμβάλλοντας από κρίσιμα πόστα στην δημιουργία δύο μεγάλων ομίλων: της Εθνικής Τράπεζας στη δεκαετία του ‘90 και της Τράπεζας Πειραιώς στη δεκαετία του 2000.

Σε μια τράπεζα που του ταιριάζει γάντι, έθεσε ως αρχικό στόχο την επαναφορά της ATEbank στον ζωτικό της χώρο, τον αγροτικό, αλλά και την υιοθέτηση ενός μοντέλου ανάπτυξης στους το- μείς της «πράσινης οικονομίας». Άλλωστε, ήταν αυτός που άνοιξε τον ανταγωνισμό στην αγροτική πίστη, δημιουργώντας στην Τράπεζα Πειραιώς μια μεγάλη γκάμα προϊόντων για τον Έλληνα αγρότη, σπάζοντας το μέχρι τότε «άβατο» της ΑΤΕ, παράδειγμα που ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλες τράπεζες (Εθνική, Eurobank).

Όλα αυτά δικαιολογούν την αίσθηση που έχει επικρατήσει ότι η ΑΤΕ επιστρέφει στις ρίζες της. Εκεί που την έταξε ο Αλ. Παπαναστασίου, να είναι δηλαδή το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο της περιφερειακής αγροτικής ανάπτυξης. Ο ίδιος μιλώντας στο πλαίσιο της ακρόασής του από την αρμό- δια Επιτροπή της Βουλής, υπογράμμισε ότι βασικό του μέλημα θα είναι η στροφή της ΑΤΕ στα πράσινα προϊόντα, τη βιολογική γεωργία, τον αγροτουρισμό και τον οικοτουρισμό, και τόνισε την ανάγκη «γενναίας πολιτικής», την οποία δήλωσε έτοιμος να εισηγηθεί στην κυβέρνηση.

Πρώτιστος στόχος, όπως ανέφερε, είναι η διατήρηση της κερδοφορίας της τράπεζας στις «δύσκολες συνθήκες» του 2010 -όπου τα μεγέθη όπως εννόησε θα υποχωρήσουν- αναγνωρίζοντας την ανάγκη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στα επόμενα χρόνια, δεδομένου του βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα της σημερινής κερδοφορίας, που στηρίχθηκε σημαντικά στην κρατική χρηματοδότηση.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να αντλεί κεφάλαια από το εξωτερικό με διεθνείς όρους που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας της ΑΤΕ αλλά και το κόστος άντλησης, ενώ τάχθηκε υπέρ της συγχώνευσης με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε συνεννόηση με τον μέτοχο.

Εντύπωση προκάλεσε στην ίδια ακρόαση η στάση που τήρησε σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της διοίκησης Μηλιάκου. Στις έντονες ερωτήσεις του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη σχετικά με την αγορά ομολόγων της τράπεζας από τη Lehman Brothers απάντησε «εγώ δεν θα το χρειαζόμουν αυτό», δεσμεύτηκε να αποστείλει τον φάκελο της υπόθεσης στη Βουλή, τονίζοντας ωστόσο: «Εγώ διαχειρίζομαι τράπεζες, δεν είμαι εκεί για να στήνω δίκες».

Ο νέος διοικητής της ATE βρέθηκε πολύ γρήγορα αντιμέτωπος με την «καυτή πατάτα» της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους Έλληνες αγρότες με την συνήθη μέθοδο της ταμειακής διευκόλυνσης μέσω της ΑΤΕ, πετυχαίνοντας καλή προμήθεια για την τράπεζα, ενώ με το «καλημέρα» έγινε σαφής ο νέος ενεργότερος ρόλος που επιφυλάσσει για την ΑΤΕ στις χρηματοδοτήσεις επενδυτικών προγραμμάτων στον αγροτικό τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και σχέδια ανάπτυξης των θυγατρικών της, όπως η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία ακόμα αναζητά λύση για την αξιοποίηση των δύο εκ των πέντε εργοστασίων της που έχει παύσει η λειτουργία τους, μετά την απόσυρση από την μεταποίηση ζάχαρης που είχε αποφασίσει η προηγούμενη διοίκηση. Υπό εξέταση αναμένεται να τεθεί το καθεστώς λειτουργίας και άλλων θυγατρικών της τράπεζας όπως η ΣΕΚΑΠ, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

Παράλληλα, ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την δημιουργία ενός «καλαθιού» πράσινων προϊόντων, τομέας που επίσης καινοτόμησε από την προηγούμενη θέση του στην τράπεζα Πειραιώς.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντός του για την πράσινη ενέργεια είναι η συμμετοχή του στη μικρού σχετικά μεγέθους εταιρεία GDP SOLAR, η οποία κατέχει από το καλοκαίρι άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 1,9712 MW στη θέση ΒΙ.ΠΕ. Καλαμάτας (Δήμου Μελιγαλά), του Νομού Μεσσηνίας. Σημειώνεται ότι στην εταιρεία κατέχει ίσο μερίδιο (από 33,3%) από κοινού με τον Γρηγόρη Δρέττα, της μελετητικής εταιρείας ΑΔΤ και τον Νίκο Γεραρχάκη, αντιπρόεδρο της κατασκευαστικής J&P; Άβαξ.

Το δεξί χέρι του Θ. Καρατζά


Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ του και η συνεργασία του Θ. Πανταλάκη με τον αείμνηστο πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά σημάδεψε την πορεία του σημερινού διοικητή της ΑΤΕ. Ο δραστήριος Κρητικός ύστερα από μικρή περίοδο στην ΕΤΕΒΑ βρέθηκε στο πλάι του Θ. Καρατζά την περίοδο 1985-88, ως διευθυντής του πολιτικού του γραφείου (ήταν τότε υφυπουργός Οικονομίας), όπου χτίστηκε η στενή τους σχέση.

Ωστόσο η θέση που καθόρισε την πορεία του και τον μετέτρεψε σε ένα από τα λίγα στη χώρα μας ικανά τραπεζικά στελέχη σε ανώτατο επίπεδο ήταν του υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας την περίοδο από το Μάρτιο του 1996 έως τον Απρίλιο του 2004, ξανά στο πλάι του μέντορά του Θ. Καρατζά. Αυτή την περίοδο, που γράφτηκε η σύγχρονη ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο Θ. Πανταλάκης διαδραμάτισε ενεργό ρόλο.

Μιλώντας στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου «Ξανά στο Χάρτη» με ομιλίες και άρθρα του Θεόδωρου Καρατζά για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο τότε υποδιοικητής της Εθνικής Θ. Πανταλάκης αναφέρθηκε στην πολυθρύλητη απόπειρα συγχώνευσης της Εθνικής με την Alpha Bank για τη δημιουργία του «εθνικού πρωταθλητή». Είχε τότε αναφέρει ότι η εν λόγω συγχώνευση δεν επιχειρήθηκε για να καρπωθεί το νέο σχήμα ολιγοπωλιακά οφέλη στην Ελλάδα, αλλά για να αποκτήσει το νέο σχήμα μια διοίκηση επιπέδου μιας σύγχρονης πολυεθνικής επιχείρησης και ένα μέγεθος που θα διευκόλυνε την αυτόνομη ανάπτυξή του ως πολυεθνική επιχείρηση. Ο ίδιος αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι «σχεδιαζόταν η συγχώνευση με την Alpha να ακολουθηθεί από τη συγχώνευση μεγάλης τράπεζας της κεντρικής Ευρώπης», ούτως ώστε η Εθνική Τράπεζα να καλύπτει ένα ζωτικό χώρο από τη Ρωσία μέχρι και την Τουρκία.

Την ίδια εποχή έκλεισε η πρώτη μεγάλη συγχώνευση στην Ελλάδα, που ήταν η συγχώνευση Εθνικής - Κτηματικής, το 1998. Όλοι οι βασικοί όροι της συμφωνίας έκλεισαν μέσα σε ένα βράδυ, στην Αθηναϊκή Λέσχη την Τρίτη 7 Απριλίου 1998, όπου εκτός του Θόδωρου Πανταλάκη, και βέβαια του τότε διοικητή της Εθνικής Θόδωρου Καρατζά, παρευρίσκονταν ο σημερινός αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Καραμούζης (επίσης τότε υποδιοικητής της Εθνικής), ο Βασίλης Ράπανος, ο Νίκος Μπέρτσος και ο Απόστολος Ταμβακάκης, όλοι τότε στελέχη της Κτηματικής Τράπεζας.

Η ίδια ομάδα με επικεφαλής τον Θ. Καρατζά, δεξί χέρι τον Θ. Πανταλάκη και αριστερό τον Ν. Καραμούζη έστρεψε το ενδιαφέρον της στις στρατηγικές ευκαιρίες και προοπτικές, που προσέφεραν η Νοτιοανατολική Ευρώπη, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, πραγματοποιώντας πολυήμερα εξαντλητικά ταξίδια στα Σκόπια, στα Τίρανα, τη Σόφια και σε άλλες χώρες και πρωτεύουσες της περιοχής, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, πολιτικές και οικονομικές, ανοίγοντας καταστήματα και θυγατρικές.

Θεμέλιος λίθος της Εθνικής


ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ο Θ. Πανταλάκης αποτέλεσε μέρος της ομάδας των ανθρώπων που δημιούργησαν το σημερινό «γίγαντα» που λέγεται Εθνική Τράπεζα, ενώ τότε μπήκαν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και την αργότερα μετεξέλιξή του στη δυναμική εικόνα που εμφανίζει την τελευταία πενταετία. Με δική του συμβολή το φθινόπωρο του 1999 η Εθνική πέτυχε, ύστερα από σκληρή προετοιμασία δύο ετών, να εισαχθεί η μετοχή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος ήταν και ίσως από τους πρώτους (μαζί με τον Ν. Καραμούζη) που έλαβαν το 1998 τα πρώτα μπόνους, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι πρωτόγνωρο μέχρι τότε.

Το who is who


* Ο Θεόδωρος Πανταλάκης γεννήθηκε το 1954 στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι κάτοχος Πτυχίου της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς, του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 1980 έως το 1991 εργάστηκε στην ΕΤΕΒΑ, από την οποία αποχώρησε το 1991 ως αναπληρωτής διευθυντής.

* Την περίοδο 1983- 1985 ήταν σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Βαΐτσιου και την περίοδο 1985-1988 ήταν διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Θεόδωρου Καρατζά.

* Από το 1991 έως το 1996 ήταν Βοηθός Γενικός Διευθυντής στον Όμιλο Interamerican.

* Από το Μάρτιο του 1996 έως τον Απρίλιο του 2004 κατείχε τη θέση του Υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ συγχρόνως ήταν Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος ή Μέλος Δ.Σ. θυγατρικών εταιρειών της Εθνικής Τράπεζας. Υπήρξε, επίσης, Αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Πρόεδρος του Κεντρικού Αποθετηρίου, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ.ά.

* Τον Μάιο του 2004 ανέλαβε Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, και από τον Ιανουάριο 2009 έως τον Δεκέμβριο 2009 ήταν Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής CEO του Ομίλου.

* Τον Δεκέμβριο 2009 ανέλαβε Πρόεδρος του Δ.Σ. - Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

* Είναι επίσης Πρόεδρος του Δ.Σ. θυγατρικών εταιρειών της Αγροτικής Τράπεζας καθώς και Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.