Αναλύοντας τον Lightning connector με απλά λόγια

analyontas-ton-lightning-connector-me-apla-logia

Η Apple μετά από είκοσι και πλέον χρόνια άλλαξε την υποδοχή μαζί με το αντιπροσωπευτικό καλώδιο φυσικά, που συνόδευε τις iOS συσκευές της και ορισμένα μη iOS iPods. Ο κονέντορας των 30 pins μίκρυνε σε μέγεθος κατά περίπου 80% και διαθέτει πλέον 8 pins. Πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν γιατί η Apple έφτιαξε έναν νέο κονέκτορα/καλώδιο, πως κατάφερε λιγοστεύοντας τόσο πολύ τον αριθμό των pins να κρατήσει τις περισσότερες λειτουργίες που διέθετε ο προκάτοχός του και γιατί δεν υιοθέτησε την τεχνολογία micro-usb που είναι ευρέως αποδεκτή και υπάρχει χρόνια στην αγορά.

Το πρώτο πράγμα που είχε παρατηρηθεί μετά το media event της Apple, ήταν το γεγονός πως έλειπε το video out από τα χαρακτηριστικά του Lightning. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει πως όσοι είχαν αγοράσει τον αντάπτορα με τον οποίο συνδέαν το iPad με μία τηλεόραση για να στείλουν εικόνα και ήχο σ' αυτήν χωρίς να χρειάζεται η ύπαρξη ενός Apple TV και του AirPlay, δεν θα μπορούν να το κάνουν πλέον χρησιμοποιώντας τον ίδιο αντάπτορα με συσκευές που διαθέτουν τον νέο κονέκτορα. Ωραία τα νέα χαρακτηριστικά του Lightning, όπως το κατά πολύ μικρότερο μέγεθος του, η πλήρης ψηφιακή επικοινωνία του και που είναι αναστρέψιμo, αλλά τι θα γίνει με τα χαρακτηριστικά που διέθετε ο προκάτοχος του και πλέον δεν υπάρχουν;

Ο προγραμματιστής Rainer Brockerhoff, ανέλυσε και παρουσίασε τις ιδέες του για τον νέο κονέκτορα και πολύ περισσότερο για το νέο καλώδιο. Τα πιο σημαντικά του συμπεράσματα είναι τα εξής:

  1. Το Lightning είναι προσαρμοστικό.
  2. Και τα 8 pins χρησιμοποιούνται για να στέλνονται σήματα, ενώ τα περισσότερα (αν όχι όλα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δίνουν ρεύμα. Επομένως δεν έχει νόημα να λέμε ότι το Lightning είναι “USB 2.0 μόνο”.
  3. Το εξωτερικό κέλυφος του βύσματος χρησιμοποιείται ως γείωση όταν ενώνετε με το κέλυφος του κονέκτορα της συσκευής.
  4. Τουλάχιστον ένα ίσως και δύο από τα pins χρησιμοποιούνται για να γίνει αναγνώριση της συσκευής που έχουν ενωθεί.
  5. Όλες οι υποδοχές διαθέτουν κάποιο chip (με controller/driver) ώστε να εφαρμόζεται η προσαρμοστικότητα του καλωδίου.

Κοινώς το καινούργιο καλώδιο που παρουσίασε η Apple πρόκειται να μας απασχολήσει αρκετά στο προσεχές μέλλον λόγω της αποκλειστικά ψηφιακής επικοινωνίας που προσφέρει σε συνδυασμό με την προσαρμοστικότητά του. Το καλώδιο θα μπορεί να προσφέρει όλο και περισσότερες λειτουργίες χρησιμοποιώντας το υφιστάμενο hardware. Διαθέτει ένα chip στο εσωτερικό του, το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει την συσκευή που έχει συνδεθεί και να προσαρμόσει διάφορες υπηρεσίες στα 8 pins που διαθέτει, ανάλογα με την περίπτωση. Όλα αυτά φαίνεται να τα ενισχύουν και άλλα sites με τις αναλύσεις τους για το νέο καλώδιο, αλλά πολύ περισσότερο η Apple η ίδια. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα iLounge από έγκυρες πηγές, η Apple άλλαξε πρόσφατα την πολιτική της για τα MFI (Made for iPhone/iPad/iPod) προϊόντα. Όπως αναφέρουν οι πηγές, θα πρέπει πρώτα να εγκρίνει η Apple τον εκάστοτε κατασκευαστή ώστε να μπορέσει αυτός να προχωρήσει με τη σειρά του στην κατασκευή αξεσουάρ για τον Lightning κονέκτορα. Η Apple φαίνεται να μην έχει εγκρίνει ακόμα κάποιον κατασκευαστή, και κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει να το κάνει μέσα στο Νοέμβριο.

Τέλος αξίζει να επισημάνουμε πως τα καλώδια τρίτων κατασκευαστών που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε Ebay και Amazon, δεν διαθέτουν το εν λόγω chip, σύμφωνα με τα παραπάνω και έτσι εξηγείται η πιο φθηνή τους τιμή. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως με την αγορά ενός τέτοιου καλωδίου θα μπορεί να γίνει μόνο φόρτιση/συγχρονισμός της συσκευής, ενώ άλλες λειτουργίες που ίσως προστεθούν στο προσεχές μέλλον, δεν θα υποστηρίζονται. Ειδικοί που μίλησαν στην ιστοσελίδα Gizmodo, αναφέρουν πως το chip θα είναι τρομερά δύσκολο να αντιγραφεί από τρίτους κατασκευαστές χωρίς την υποστήριξη της Apple.