Στις 298 μονάδες βάσης έκλεισε τελικά το spread (η διαφορά) των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών μετά τις μαζικές πωλήσεις μεγάλων τραπεζών. Ενδοσυνεδριακά έφθασε ως τις 302 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο απ' τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Εκεί χτυπήθηκαν πολλά stop losses και ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορών για να μην καταρρεύσει η αγορά με τη JPMorgan να πρωταγωνιστεί στις αγοραστικές παρεμβάσεις.
Νωρίτερα η Goldman Sachs, η Barclays, η UBS, η ING και άλλοι ξένοι μείωσαν θέσεις σε ελληνικά ομόλογα καθώς θεώρησαν ότι οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου ότι δεν έχει σχεδιασθεί private placement εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Στις πιέσεις όμως συνέβαλε καθοριστικά και η είδηση ότι το Πεκίνο ενδέχεται να περιορίσει τα μέτρα τόνωσης της αγοράς γεγονός που οδήγησε διεθνώς σε περιορισμό των θέσεων σε πιο επικίνδυνες τοποθετήσεις όπως θεωρείται πλέον και η Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ στην αντεπίθεση σχεδιάζει να προχωράει το ελληνικό δημόσιο σύμφωνα με πληροφορίες και σε συνεργασία με την Morgan Stanley και την Credit Suisse. Πέραν του ότι σχεδιάζει road shows σε Άπω Ανατολή , θα προχωρήσει όπως θέλουν ορισμένες πληροφορίες και σε κοινοπρακτική έκδοση ή private placement με στόχο να συγκεντρώσει περίπου 5 δισ ευρώ παρά τις διακριτικές διαψεύσεις από τον υπουργό Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου.
Είναι προφανές ότι το δημόσιο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να αλλάξει το κλίμα στην αγορά και το κυριότερο να πείσει στις αγορές ότι μπορεί να δανεισθεί. Αν τα καταφέρει θα αλλάξει βεβαίως και το κλίμα στα ομόλογα και το χρηματιστήριο.
Εν τω μεταξύ οργιάζουν σε ξένες τράπεζες φήμες για ελληνικό σχέδιο αναχρηματοδότησης του ομολογιακού χρέους της χώρας με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων σε μια εξέλιξη που τοποθετείται περί Απρίλιο με Μάιο.
Το καταστροφολογικό αυτό σενάριο ουσιαστικά αναφέρεται σε ενδεχόμενη έμμεση στάση πληρωμών (default) καθώς το κράτος αδυνατεί να πληρώσει με ρευστό και επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής του χρέους.
Ποιες είναι οι λύσεις για την Ελλάδα:
Λύση πρώτη: η καλή και η πιθανή
Το δημόσιο υλοποιεί κοινοπρακτική έκδοση την άλλη ή μεθεπόμενη εβδομάδα είναι επιτυχής και η διεθνής αγορά παίρνει μια βαθιά ανάσα καθώς η Ελλάδα θα δυσκολευτεί αλλά δεν θα χρεοκοπήσει. Η Ελλάδα μπορεί και δανείζεται άρα δεν θα χρειασθεί πρόσθετη βοήθεια.
Το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να δείξει με καθαρό με απόλυτα διαυγή τρόπο ότι έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί και έτσι να διαψεύσει τις Κασσάνδρες. Η λύση αυτή επιβάλλεται , είναι μονόδρομος για την χώρα.
Λύση δεύτερη: η μέση εξέλιξη
Ζητάει την βοήθεια της ΕΕ μέσω της έκδοσης ευρωομολόγου το οποίο ουσιαστικά θα φέρει την εγγύηση της ΕΕ και θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα. Το ενδεχόμενο αυτό δεν φαντάζει πιθανό λόγω των πολιτικών ισορροπιών στην Ευρώπη. Θα ήταν όμως μια λύση.
Λύση Τρίτη: το μαύρο σενάριο
Το δημόσιο να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους στις λήξεις ομολόγων να μην αποπληρώνει αλλά να ζητάει από τους πιστωτές παράταση μέσω της χορήγησης νέων ομολόγων.
Λύση τέταρτη: το ΔΝΤ
Η Ελλάδα καταφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να στηριχθεί οικονομικά. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει πλήγμα και για την Ευρώπη που δεν θα μπορέσει να έχει στηρίξει μια χώρα-μέλος.