Βρες τι κρύβεται μέσα στον υπολογιστή σου

vres-ti-kryvetai-mesa-ston-ypologisti-sou

Χρησιμοποιήστε ένα δωρεάν πρόγραμμα για να ανακαλύψετε τι βρίσκεται μέσα στο PC σας, χωρίς να χρειαστεί καν να ανοίξετε το κουτί του.

Οι υπολογιστές είναι υπέροχα μηχανήματα, μέχρις ότου αρχίσουν να χαλάνε, όποτε θα βρεθείτε στη θέση να πρέπει να ανοίξετε το κουτί ή απλά να το στείλετε... συνεργείο. Πριν όμως προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση, εγκαταστήστε το δωρεάν πρόγραμμα What's In My Computer, το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα πιο σημαντικά μέρη του hardware, ώστε να μπορείτε να δώσετε σε έναν τεχνικό τις κατάλληλες πληροφορίες από το τηλέφωνο.

Βήμα 1


Καταρχάς ανοίξτε τον browser σας και στην address bar πληκτρολογήστε τη διεύθυνση www.bjb-inc.com/products.asp και μόλις ανοίξει η σελίδα κάντε κλικ στο link What's In My Computer? που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας. Επιλέξτε την αποθήκευση του αρχείου και όχι την εκτέλεσή του, κατά προτίμηση στο Desktop του PC σας. Το αρχείο είναι μικρό σε μέγεθος (μόλις 987KB) οπότε δεν θα χρειαστείτε πολύ για να το κατεβάσετε, ακόμα και με dial-up σύνδεση. Μόλις ολοκληρωθεί το κατέβασμα, κάντε διπλό κλικ στο αρχείο με το όνομα Setup.exe για να το εγκαταστήσετε.

Βήμα 2


Σε κάθε μία από τις τέσσερις πρώτες οθόνες του Wizard εγκατάστασης κάντε κλικ στο Next και στην πέμπτη οθόνη κάντε κλικ στο Install. H εγκατάσταση απαιτεί ελάχιστη ώρα, μετά το τέλος της οποία κάντε κλικ στο Finish. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει αυτόματα.

Βήμα 3


Στο κάτω αριστερά μέρος του παραθύρου θα βρίσκεται μια λίστα με επτά βασικά χαρακτηριστικά του PC και στα δεξιά υπάρχει ένα παράθυρο που εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με τα επιλεγμένα χαρακτηριστικά. Εξ ορισμού, το παράθυρο αυτό εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με το ποια έκδοση των Windows είναι εγκατεστημένη στο PC σας και κατά πόσον υπάρχουν τα αντίστοιχα service packs.

Βήμα 4


Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει ο χρήστης να γνωρίζει (μετά την έκδοση του λειτουργικού συστήματος) είναι πόση μνήμη διαθέτει το PC. Για να το διαπιστώσετε, κάντε κλικ στο Memory και στα αριστερά της οθόνης. Στο μηχάνημα του παραδείγματός μας, βρέθηκαν εγκατεστημένες δύο κομμάτια μνήμης των 512MB και συνεπώς το σύνολο της μνήμης φτάνει τα 1024MB (ισοδύναμο του 1GB). Και οι δύο μνήμες έχουν την ίδια ταχύτητα (333MHz), η οποία είναι αρκετή για τα Windows XP (εκτός και αν τρέχετε πολύ απαιτητικές, βαριές εφαρμογές).

Βήμα 5


Εφόσον επιθυμείτε τα windows να εκτελούνται ομαλά, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου είναι εξίσου σημαντική με τη μνήμη -ένα "φτωχό" σύστημα, μπορεί να αποδειχθεί ασταθές. Κάντε κλικ στο Hard Drives και θα βρείτε τα πάντα σχετικά με τη συσκευή αποθήκευσης που βρίσκεται στον υπολογιστή σας. Τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία είναι το μέγεθός του (152.66GB στην περίπτωσή μας) και η ύπαρξη κατατμήσεων (partition). Η κατάτμηση είναι ένας τρόπος διαίρεσης του δίσκου έτσι ώστε κάθε μέρος του να "αντιμετωπίζεται" από τα Windows σαν ξεχωριστός δίσκος. Εφόσον υπάρχουν δύο σκληροί δίσκοι στο PC σας, θα καταγραφούν ο ένας μετά τον άλλο.

Βήμα 6


Η ταχύτητα και ο τύπος του επεξεργαστή μέσα σε ένα PC έχει επίπτωση στη συνολική επίδοσή του και κάποια προγράμματα θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά μόνο εάν η CPU διαθέτει συγκεκριμένες δυνατότητες. Για να δείτε τα χαρακτηριστικά του επεξεργαστή σας, κάντε κλικ στο Processor. Μην πανικοβληθείτε εάν η ονομαστική ταχύτητα του επεξεργαστή σας δεν αντιστοιχεί με την τιμή στο πεδίο clock speed -αποτελεί πάγια τακτική τα τελευταία χρόνια για τους κατασκευαστές να ονομάζουν τους επεξεργαστές σύμφωνα με την "εικονική" ταχύτητα και όχι με την ουσιαστική.

Βήμα 7


Τα υπόλοιπα τρία στοιχεία τα οποία μπορούν να ελεγχθούν μέσα από το πρόγραμμα είναι τα Δίκτυο (Network), Video και η mainboard. Να σημειώσουμε πως είναι πιθανό να μην κατορθώσει το πρόγραμμα να αναγνωρίσει το ακριβές μοντέλο της mainboard που διαθέτετε. Αυτό δεν αποτελεί κάποιο πρόβλημα του What's In My Computer, απλά το hardware των κατασκευαστών mainboards δεν είναι πάντοτε αναγνωρίσιμο με δική τους ευθύνη. Παρόλα αυτά, αν γνωρίζετε τον αριθμό του μοντέλου δεν θα είναι δύσκολο να συμπληρώσετε τα κενά -και να ανακαλύψετε τον κατασκευαστή- ψάχνοντας στο Internet με τη βοήθεια μιας search engine σαν το Google.