Αλλαγή εποχής στα τεχνολογικά δρώμενα

allagi-epochis-sta-technologika-dromena

Νέες τεχνολογίες αλλάζουν το πρόσωπο του φορητού personal computing, το μεταμορφώνουν και του προσδίδουν εντυπωσιακές δυνατότητες. Τρεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τεχνολογίες μας έρχονται από τη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου», Ιαπωνία και δείχνουν ξεκάθαρα το δρόμο του φορητού computing, έναν δρόμο που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ισχύ και ευελιξία και περισσότερες δυνατότητες. Καμία τους δεν είναι στη βασική της αρχή εντελώς καινούρια, αλλά ο νέος τρόπος υλοποίησής τους είναι άκρως εντυπωσιακός.

Διαγωγή... Qosmία


Η πρώτη εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας μας έρχεται από την Toshiba, η οποία πέρσι μας είχε υποσχεθεί ότι θα έφτιαχνε μια παραλλαγή του πρωτοποριακού επεξεργαστή Cell Broadband Engine για notebooks. Τελικά στα πλαίσια της έκθεσης Ceatec στην Ιαπωνία, η εταιρεία έδειξε μια σειρά πρωτότυπων notebooks της σειράς Qosmio, τα οποία περιέχουν έναν συνεπεξεργαστή multimedia με το όνομα SpursEngine, ο οποίος βασίζεται στον βασικό πυρήνα του Cell. Η αρχιτεκτονική αυτού του συνεπεξεργαστή δεν είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του chip που βρίσκεται στην καρδιά του PlayStation 3. Σκοπός του είναι η ανεξαρτητοποίηση των λειτουργιών επεξεργασίας βίντεο τόσο από τον κεντρικό επεξεργαστή όσο και από την κάρτα γραφικών.

Ο συνεπεξεργαστής έχει 4 πυρήνες, κατασκευάζεται στα 65 νανόμετρα, χρησιμοποιεί ταχύτατη μνήμη XDR της Rambus και χρονίζεται στο 1.5GHz, με αποτέλεσμα τη δυνατότητα πραγματοποίησης εντυπωσιακών multimedia tasks (εργασιών): στα demos που πραγματοποιήθηκαν, ένα σύστημα μπορούσε να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου μέσω κάμερας και μετά να προσθέτει ψεύτικη κόμμωση και make-up σε τρισδιάστατη μορφή και σε πραγματικό χρόνο.

Ένα δεύτερο demo έδειχνε ταχύτατη ανεύρεση προσώπων σε ένα video clip και χωρισμό του σε ενότητες βάσει των εμφανιζομένων ανθρώπων. Τέλος, σε ένα τρίτο demo μπορούσε να δει κανείς άμεσο και ποιοτικό upscaling βίντεο από SD σε HD ανάλυση, χωρίς την ανάγκη χρήσης εξειδικευμένων και ακριβών upscaling chips.

Που είναι το scanner;


Αν νομίζατε ότι το iPhone με το σύστημα χειρισμού multi-touch είναι εντυπωσιακό, σίγουρα θα μείνετε με ανοικτό το στόμα μπροστά στην πρωτότυπη οθόνη 3,5 ιντσών, η οποία ενσωματώνει ένα mini οπτικό scanner σε κάθε pixel! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να σαρώσει οποιοδήποτε αντικείμενο ακουμπήσετε στην επιφάνειά της, όπως π.χ. μια επαγγελματική κάρτα. Επίσης το τεράστιο πλεονέκτημά της σε σχέση με μια συμβατική οθόνη αφής, αλλά ακόμη και το σύστημα χειρισμού με δύο δάκτυλα της Apple, είναι ότι μπορεί να αναγνωρίσει πολλαπλά σημεία και έτσι επιτρέπει την πραγματοποίηση πολύπλοκων χειρισμών με περισσότερα των δύο δακτύλων.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η απόδοση της οθόνης δεν υποβαθμίζεται από την ύπαρξη του επιπλέον φίλτρου που χρησιμοποιούν οι οθόνες αφής. Παράλληλα ο κατασκευαστής μπορεί να καλύψει την οθόνη με αντιανακλαστικό ή άλλο υλικό υψηλής αντοχής χωρίς να εγκαταλείπει το πλεονέκτημα του χειρισμού αφής. Έτσι η οθόνη έχει όλες τις προϋποθέσεις να παραμένει φωτεινή, ευκρινής και σε άψογη κατάσταση σε βάθος χρόνου, χωρίς να «ταλαιπωρείται» από την πολυχρησία.

Στα πλαίσια της έκθεσης Ceatec, όπου έγινε επίδειξη ενός πρωτοτύπου με ανάλυση 320x480 pixels και διαγώνιο 3,5 ίντσες, το ενσωματωμένο σύστημα scanner σάρωσε επιτυχώς επαγγελματικές κάρτες σε ένα δευτερόλεπτο, ενώ μια άλλη εφαρμογή συνίσταται στη μετατροπή του display σε ψηφιακό πιάνο, το οποίο μπορεί κανείς να χειριστεί με φυσικό τρόπο, αγγίζοντας πολλαπλά πλήκτρα ταυτόχρονα. Αν αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη θα δούμε πολύ εντυπωσιακές εφαρμογές αυτής της οθόνης-scanner, κυρίως σε interfaces κινητών τηλεφώνων. Η Sharp ήδη έχει μοιράσει πρωτότυπα σε διάφορους κατασκευαστές και προβλέπει ότι θα αρχίσει η εμπορική διάθεση συσκευών εντός του πρώτου εξαμήνου του 2008.

Ξεφυλλίστε το!


Μια άλλη ανανεωμένη τεχνολογία, αυτή του ηλεκτρονικού βιβλίου, έρχεται ανανεωμένη με τη μορφή του Sony Reader Digital Book. Το ψηφιακό αυτό βιβλίο βασίζεται σε μια τεχνολογία που υφίσταται εδώ και χρόνια στην αγορά, το «ηλεκτρονικό μελάνι» (E-Ink) της ομώνυμης εταιρείας, που την επινόησε. Το νέο μοντέλο Sony Reader PRS-505 είναι διαθέσιμο από αυτό τον μήνα, προς το παρόν μόνο στην αμερικανική αγορά, στην τιμή των 300 δολαρίων (210 περίπου ευρώ). Το e-book της Sony διαθέτει βελτιωμένη οθόνη τεχνολογίας E-Ink η οποία με μια φόρτιση επαρκεί για 7.500 ξεφυλλίσματα σελίδων.

Το τεράστιο πλεονέκτημα της τεχνολογίας E-Ink είναι ότι δε χρειάζεται ρεύμα για την απεικόνιση μια σελίδας, παρά μόνο όταν μεγαλώνετε ή μικραίνετε τη γραμματοσειρά, ή όταν αλλάζετε σελίδα. Η συσκευή υποστηρίζει τώρα πολλαπλά formats εγγράφων (TXT, RTF, PDF, BbeB), εικόνων (JPEG, GIF, BMP, PNG) και μουσικής (MP3 και AAC). Μπορεί κανείς να μεταφέρει με USB από το PC του αρχεία, podcasts, audio books, αλλά και να χρησιμοποιήσει Memory Sticks και κάρτες SD για αυτό το σκοπό.