Ducati, Μετά την αυτοκριτική

ducati-meta-tin-aftokritiki

Ο κατασκευαστής μοτοσυκλετών που συνδέθηκε περισσότερο από όλους με την Ohlins, τόσο με όρους αγωνιστικών επιτυχιών όσο και με αντίστοιχους απορρόφησης των προϊόντων της, είναι η Ducati, οι νίκες της οποίας στο MotoGP World Championship του 2007, αλλά και στο Superstock World Cup της FIM, επιτεύχθηκαν αμφότερες με τη χρήση αναρτήσεων Ohlins και σφράγισαν την αξιοθαύμαστη επίδοσή της στην αγορά το 2007.

Τη χρονιά δηλαδή κατά την οποία η Ducati αύξησε κατά 31% τα έσοδά της, έχοντας κατασκευάσει συνολικά 40.761 μοτοσυκλέτες, έναντι των 35.307 του προηγούμενου έτους. Αν τα νούμερα αυτά συσχετιστούν με τη μείωση κατά 37% που δέχτηκαν τα κόστη εγγύησης, τα δύο χρόνια που πέρασαν, αλλά και την κατά 50% μείωση του κόστους συντήρησης, προκύπτει η αύξηση των εσόδων της Ducati από τα 304,8 εκατομμύρια ευρώ στα 398 για την ίδια περίοδο, κάτι που δικαιολογεί την ορθότητα της απόρριψης των προτάσεων για συγχώνευση που δέχτηκε το 2007, τόσο από πλευράς της Αμερικανικής Harley Davidson όσο και από την Ινδική Bajaj Auto.

Στα σχέδια της Ducati είναι η αύξηση της ετήσιας παραγωγής στις 54.000 μοτοσυκλέτες μέχρι το 2010, με τη βοήθεια και της εισαγωγής δύο νέων, αυτοματοποιημένων γραμμών παραγωγής αργότερα φέτος, τα κέρδη των οποίων θα τη βοηθήσουν να αποπληρώσει τα ύψους 10,8 εκατομμυρίων χρέη της, και να επιστρέψει στην καθαρή κερδοφορία. Από αυτές τις 54.000 μοτοσυκλέτες που στοχεύουν να κατασκευάζουν ετησίως, το 30% θα είναι superbikes, το 40% naked, και το 30% dual purpose. Ο τομέας των sport touring, που σήμερα αντιπροσωπεύει το 7% της παραγωγής, θα σταματήσει να υπάρχει -τέλος στα ST4 και ST3, λοιπόν.

Το στρατηγικό και βιομηχανικό πλάνο της Ducati για τη διετία 2008-2010, όπως ανακοινώθηκε στις 16 Ιανουαρίου, είναι ένα από τα πλέον αξιοθαύμαστα κείμενα αυτοκριτικής, που παρουσίασε ποτέ δημόσια μία εταιρεία μοτοσυκλετών. Στο κείμενο αυτό, ενώ αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους οι πωλήσεις της εταιρείας σημείωσαν τόσο δραματική πτώση την περίοδο 2002-2006, παρουσιάζει τις κινήσεις που θα γίνουν για την αποκατάσταση αυτής της κατάστασης, κινήσεις που συνίστανται στην παρουσίαση δέκα καινούριων μοντέλων που θα πλαισιώσουν τις 1098, Hypermotard και Desmosedici RR.

Πέραν αυτού, στο πλάνο υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα να είναι έτοιμη η εταιρεία να αυξήσει την παραγωγή νέων μοντέλων από το 2011 -κάτι που ακούγεται σαν ιδιαίτερα επιθετική πολιτική, που θα αποτρέψει τα μοντέλα της από το να “ριζώνουν” στις βιτρίνες των αντιπροσώπων όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Θα δούμε άραγε και μία “χωματερή” έκδοση του Monster, στο κοντινό μέλλον;