Η κουλτούρα της προσθαφαίρεσης είναι ριζωμένη στο νεοελληνικό τοπίο

i-koultoura-tis-prosthafairesis-einai-rizomeni-sto-neoelliniko-topio

Η κουλτούρα της προσθαφαίρεσης είναι βαθιά ριζωμένη στο νεοελληνικό τοπίο και ειδικότερα στο πολιτικό σύστημα μου χωλαίνει και δεν θέλει να διορθώσει τα προφανή του λάθη, με αρνητική συνέπεια να υπάρχει ασυδοσία βγάζει μάτια.

Ερώτημα προς διερεύνηση είναι αν τη… διόρθωση του περιεχομένου της λίστας Λαγκάρντ, την έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ή κάποιος άλλος. Είναι κάτι για το οποίο θα αποφανθεί και η δικαιοσύνη και η κοινή γνώμη -μιας και δεν συμπίπτουν απαραίτητα στις εκτιμήσεις τους.

Η Ελλάδα έκπληκτη, ή τουλάχιστον έτσι έμοιαζαν οι παρουσιαστές της σχετικής είδησης στα κανάλια, έμαθε ότι κάποιο χέρι παραποίησε την αρχική λίστα διαγράφοντας κάποια ονόματα. Κάποιο χέρι που είχε πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο της λίστας.

Κι όμως η ενέργεια δεν ήταν απρόσμενη. Η… κουλτούρα της προσθαφαίρεσης είναι βαθιά ριζωμένη στο νεοελληνικό τοπίο.

Πόσοι δεν έχουμε πάρει τηλέφωνο κάποιο γνωστό γνωστού μας, που έχει κάποια θέση στην τροχαία ή την δημοτική αστυνομία, για να σβήσει το όνομά μας από την λίστα των κλήσεων;

Πόσοι προσέθεταν, δεκαετίες τώρα, τα ονοματεπώνυμά τους στις λίστες των συνταξιούχων, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να το κάνουν;

Πόσοι είδαν τα ονόματά τους στις λίστες των μετατιθέμενων φαντάρων σε κάποια ακριτική πόλη και μετά, ξάφνου και ως διά μαγείας το ονοματάκι τους βρέθηκε να φιγουράρει σε μετάθεση στο Πεντάγωνο;

Μην μένουμε λοιπόν άφωνοι που παραποιήθηκε η λίστα Λαγκάρντ. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για αυτή τη χώρα. Έτσι μάθαμε την πολιτική εξουσία ή έτσι μας έμαθε αυτή; Ποιός ξέρει; Πάντως έτσι κάνουμε.

Μια κάποια σταθερότης


Τα ομόλογα ανεβαίνουν, το επίπεδο ζωής πέφτει.

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τoν οίκο S&P και η άνοδος των ελληνικών ομολόγων κατά 85% θα ήταν θετικές ειδήσεις, καλοδεχούμενες, στη συνέχεια μάλιστα της εκταμίευσης της δανειακής δόσης.

Όμως, οι δυσάρεστες ειδήσεις εξακολουθούν να ρέουν αδιάκοπα: αβάσταχτες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, συνεχής αύξηση της ανεργίας, φορολογικό νομοσχέδιο που γονατίζει ακόμα περισσότερο τους πολίτες, πολιτική εξουσία που αδιαφορεί ακόμα και για τις δικαστικές αποφάσεις προκειμένου να εισπράξει.

Ο οίκος S&P μιλάει, στην αιτιολόγηση της αναβάθμισης, για «θέληση αποκατάστασης της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία», όμως τι είδους σταθερότητα είναι η σταθερή εξαθλίωση του λαού;

Φαίνεται πως τελικά είναι κι αυτή μια κάποια σταθερότης.