Η νέα φωτισμένη πολιτική λαίλαπα που σαρώνει στο διάβα της

i-nea-fotismeni-politiki-lailapa-pou-saronei-sto-diava-tis

Παροχή εγγυήσεων στο πολιτικό σύστημα αποτελεί το εγκώμιο του Α. Τσίπρα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θεωρείται -όχι άδικα- το σημαντικότερο πολιτικό πρόσωπο της συντηρητικής παράταξης στην σύγχρονη Ελλάδα. Ο ρόλος του ήταν καταλυτικός για την διαμόρφωση του πολιτεύματος, με την μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

Με αυτή την έννοια, η αποδοχή του ή όχι συμβολίζει ταυτόχρονα την αποδοχή ή όχι του σύγχρονου στάτους της Ελλάδας: Της χώρας που είναι προσδεδεμένη στο «άρμα» και τις επιλογές, οικονομικές και πολιτικές, της Δύσης.

Η παρουσία και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ανεξάρτητα των λόγων που έγινε, συμβολίζει και αυτή τον σεβασμό του ΣΥΡΙΖΑ στο στάτους που εκπροσωπεί το όνομα του μεταπολιτευτικού ηγέτη της συντηρητικής παράταξης.

Με διαφορετικά λόγια, η παρουσία του Α. Τσίπρα στην εκδήλωση, δείχνει την πορεία ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το πολιτικό σύστημα. Η ομιλία δε του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις προσεγμένα θετικές αναφορές στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι ουσιαστικά η «παροχή εγγυήσεων» προς αυτό το πολιτικό σύστημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα εξουσίας πια, σέβεται αυτό το θεμελιώδες στάτους της σύγχρονης Ελλάδας και η όποια «επαναστατική» φρασεολογία του ανήκει στη σφαίρα των πολιτικών παίγνιων και μόνο.

Πρόκειται ουσιαστικά για την παροχή εγγυήσεων διατήρησης του καπιταλιστικού συστήματος, που η μεταρρυθμιστική Αριστερά επαναλαμβάνει σε όλες τις ιστορικές της εκδοχές, είτε πρόκειται για τον περίφημο «ιστορικό συμβιβασμό» όπως εκφράστηκε από τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας Ενρίκο Μπερλινγκουέρ στην ιταλική της εκδοχή, είτε πρόκειται για την… ανακάλυψη μιας «φωτισμένης Δεξιάς» του Λεωνίδα Κύρκου στην ελληνική της εκδοχή παλαιότερα και τώρα τον «ριζοσπαστικό συντηρητισμό του Κωνσταντίνου Καραμανλή» του Αλέξη Τσίπρα.

Ας ελπίζσουμε ότι τα πνεύματα θα κατευνάσουν, γιατί επιβάλλεται να επικρατήσει η φωνή της λογικής σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας, διαφορετικά με την παρούσα αυξημένη κατάσταση θα έχει ως συνέπεια να οξύνονται οι κόντρες και να παραμελούνται τα αληθινά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας.