Κάποτε οι κινηματογράφοι στη Χίο έκαναν χρυσές δουλειές

kapote-oi-kinimatografoi-sti-chio-ekanan-chryses-douleies

Κάποτε οι κινηματογράφοι στη Χίο έκαναν χρυσές δουλειές, ήταν η αγαπημένη ψυχαγωγία κυρίως των φτωχών, οι οποίοι έπιαναν ουρά τις Κυριακές, από το μεσημέρι, στα ταμεία του Rex και του Αστέρα για ένα εισιτήριο! Τώρα, η τηλεόραση καθηλώνει τον κόσμο ολημερίς στα σπίτια του κι έτσι, αποβλακωμένοι οι περισσότεροι από τις κουτσομπολίστικες εκπομπές, τα τούρκικα σήριαλ και τα ελεγχόμενα δελτία ειδήσεων, δεν σκέπτονται όχι μόνο τι συμβαίνει έξω από το σπίτι τους αλλά, συχνά, και μέσα στην ίδια την οικογένειά τους.

Ακόμη και τις κινηματογραφικές ταινίες περιμένουμε να τις δούμε σε κάποιο κανάλι ή, έστω, στο βίντεο του σπιτιού μας! Και μόνο όταν τύχει να μπούμε σε ένα θερινό ή χειμερινό σινεμά θυμόμαστε πως άλλη είναι η μαγεία του κινηματογράφου κάτω από τον έναστρο ουρανό με τις μυρωδιές από το γιασεμί και το αγιόκλημα, ή στη σκοτεινή κινηματογραφική αίθουσα, κι άλλο στο σπίτι με τις πυτζάμες. Τις σκέψεις αυτές έκανα, διαβάζοντας για τις νέες ταινίες που παίζονται ή θα παιχτούν αυτή τη χρονιά στους ελληνικούς κινηματογράφους.

Επανερχόμενοι στα κινηματογραφικά της Χίου, ευτυχώς, ο αγώνας κάποιων… «γραφικών» συμπατριωτών απέτρεψε το κλείσιμο του δημοτικού θερινού κινηματογράφου «Σινέ- Κήπος» κι έτσι είδαμε το φετινό καλοκαίρι λίγες μεν αλλά καλοδιαλεγμένες ταινίες. Ωστόσο, ουδείς άλλος εκτός από το ίδιο το κοινό μπορούσε να αποτρέψει το λουκέτο στον μοναδικό χειμερινό κινηματογράφο (ΔΙΑΝΑ) της πόλης και του νησιού. Ως γνωστόν, η έλλειψη ικανής πελατείας για να τον συντηρήσει, οδήγησε από πέρσι στη διακοπή τής λειτουργίας του. Έτσι, απέμεινε μόνο η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου, η οποία προσπαθεί να καλύψει το κενό και η οποία οσονούπω θα αρχίσει (κάθε Παρασκευή στις 8,30’ το βράδυ) στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου τις προβολές της για σχεδόν όλους τους φίλους τής Έβδομης Τέχνης στο νησί.

Γράφουμε σχεδόν όλους, διότι στη Χίο ισχύει ένα ιδιότυπο καθεστώς για τους εργαζόμενους στο Πνευματικό Κέντρο τού Δήμου, που δεν επιτρέπει στην Κινηματογραφική Λέσχη την έναρξη της εβδομαδιαίας προβολής της, τουλάχιστον, την ώρα που κλείνει η τοπική αγορά. Δηλαδή, μισή ώρα αργότερα..! Έτσι, αποκλείονται αυτομάτως οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα, οι οποίοι δεν έχουν άλλη επιλογή από την τηλεόραση ή το καφενείο, καφετέρια ή ταβέρνα κτλ.

Η στήλη δεν έχει βεβαίως το παραμικρό με τους εργαζόμενους στο ΟΜΗΡΕΙΟ. Ίσα-ίσα, αν εξαιρέσουμε αυτή την λεπτομέρεια και όπως το έχουμε αντιληφθεί, είναι άψογοι στα υπόλοιπα καθήκοντά τους. Ωστόσο, αυτή η «λεπτομέρεια», αυτό το (αν θέλετε) δικαίωμα των δημοτικών υπαλλήλων, στερεί τη δυνατότητα (και δικαίωμα) πολλών άλλων πολιτών στο να δουν κινηματογράφο. Έτσι λοιπόν, μόνο οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι φοιτητές και οι στρατιωτικοί-ένστολοι εφόσον δεν έχουν υπηρεσία, θα έχουν την ευκαιρία να διαλέξουν ανάμεσα στις επιλεγμένες από τα μέλη τής Κινηματογραφικής Λέσχης ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν καθ’ όλη τη χειμερινή περίοδο, μαζί με το κατ’ έτος τριήμερο αφιέρωμα στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.

Δυστυχώς, οι ελπίδες τις οποίες τρέφαμε, ότι ο θεωρούμενος αποτελεσματικός νυν δήμαρχος Χίου κ. Πολύδ. Λαμπρινούδης θα έκοβε αυτόν τον «γόρδιο δεσμό», που δεν κατάφεραν να κόψουν οι προκάτοχοί του, έχουν (μέχρι στιγμής, τουλάχιστον) διαψευστεί.

Προς το παρόν, λοιπόν, το μόνο ευχάριστο είναι ότι συζητείται από τα μέλη τής Λέσχης -ένεκα τής οικονομικής κρίσης- η μείωση τής τιμής τού εισιτηρίου, από 6 σε 5 ευρώ. Αυτό, εφόσον πραγματοποιηθεί τελικώς, θα σημάνει όμως, ότι θα λιγοστέψουν και τα διαθέσιμα της Κινηματογραφικής Λέσχης Χίου για την ενοικίαση των ταινιών…

Εδώ, ας σημειωθεί και ότι η είσοδος στο τριήμερο αφιέρωμα του Φεστιβάλ Δράμας είναι ελεύθερη (δωρεάν).

Τέλος, ευκαιρίας δοθείσης, όσον αφορά το κενό διατηρητέο κτήριο του κινηματοθεάτρου REX (φωτό), το οποίο αγοράστηκε από το Δημόσιο και δωρίθηκε στον Δήμο Χίου για να δημιουργηθεί εκεί ένα δεύτερο δημοτικό πολιτιστικό κέντρο, όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί για καιρό ακόμη η φθορά του. Διαφορετικά δεν θα έσπευδε η δημοτική Αρχή να καλύψει ολόκληρη την πρόσοψή του με ένα διαφημιστικό πανό…