Κριτική για το βιβλίο της Κάθριν Φίσερ «Ινκάρσερον».

kritiki-gia-to-vivlio-tis-kathrin-fiser-inkarseron

Βρισκόμαστε στο μέλλον, σε ένα κόσμο όπου η τεχνολογία έχει προχωρήσει με αλματώδεις ρυθμούς και είναι πλέον σε θέση να κάνει σχεδόν τα πάντα,ž ακόμα και να δημιουργηθεί μία πανίσχυρη φυλακή που αποτελεί ολοζώντανος οργανισμός και ακούει στο όνομα Ινκάρσερον.

Ωστόσο, η άρχουσα τάξη εδώ και χρόνια εφαρμόζει το Πρωτόκολλο, αναγκάζοντας την πλειοψηφία των πολιτών να ζει σ’έναν τεχνητό κόσμο που έχει παραμείνει στον 17ο αιώνα. Θεωρείται ότι τόσο οι φυλακισμένοι του Ινκάρσερον όσο και οι πολίτες του Έξω κόσμου ζουν ιδανικά. Ουσιαστικά όμως, δεν υπάρχει καμία απολύτως ελευθερία, ενώ ο κόσμος της φυλακής είναι μία ζωντανή κόλαση. Από το εσωτερικό της έχει δραπετεύσει προ αιώνων μόνο ο θρυλικός Σάφφικ, που είχε την ικανότητα να βλέπει τα άστρα.

Ο Φιν έχει την ίδια ικανότητα και πιστεύει ότι έχει έρθει από τον Έξω κόσμο. Μαζί με τους φίλους του θα ακολουθήσουν τις ιστορίες και τους θρύλους ώστε να δραπετεύσουν. Παράλληλα, η Κλόντια, κόρη του Φύλακα του Ινκάρσερον, που ζει στον «αληθινό κόσμο» έχει αρχίσει να κατανοεί ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Θέλει να βοηθήσει τον Φιν να ξεφύγει και να απελευθερωθεί κι εκείνη από τα δεσμά του δικού της κόσμου.  Ο ένας βρίσκεται εντός της κόλασης και η άλλη εκτός. Είναι και οι δυο φυλακισμένοι όμως. Φανταστείτε το Ινκάρσερον!

Η Κάθριν Φίσερ είναι μία συγγραφέας που έχει δημιουργήσει πολλούς φανταστικούς κόσμους και σειρές βιβλίων, μεταξύ αυτών τις «The Oracle trilogy» και «The Snow-Walker trilogy». Έχει αποσπάσει πληθώρα βραβείων, ενώ το συγκεκριμένο έργο της, όταν κυκλοφόρησε, επιλέχθηκε από τους Times του Λονδίνου ως το βιβλίο της χρονιάς.

Η Ουαλή  πλάθει έναν εξαιρετικά περίπλοκο κόσμο θέλοντας κατ’ουσίαν να διερευνήσει την έννοια της φυλακής, αλλά και των απαγορεύσεων που δημιουργεί ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να σωφρονίσει και να βελτιώσει τον κόσμο που ζει. Μολαταύτα η ανθρωπότητα αποτυγχάνει, καθώς οι περιορισμοί και τα σωφρονιστικά ιδρύματα δεν επιτελούν την αρχική τους λειτουργία.

Επιπλέον, στο μυθιστόρημα γίνεται μία προσπάθεια αναζήτησης του όρου ελευθερία. Για τον κάθε χαρακτήρα η συγκεκριμένη έννοια έχει διαφορετική σημασία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μερικοί ήρωες του βιβλίου είναι ικανοποιημένοι από την τωρινή κατάσταση του κόσμου, θεωρώντας τον κιόλας ιδανικό.

Η πολυπλοκότητα του δημιουργήματος δίνει τη δυνατότητα στη συγγραφέα να αναδείξει και την ανάγκη του ανθρώπου για αγάπη, φιλία, προσπάθεια, πείσμα, πίστη και όνειρα. Δίχως όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τη φυλακή του και να δει το φως που κρύβει το σκοτάδι.

Το «Ινκάρσερον» είναι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο και ευφυές δημιούργημα. Είναι ιδανικό για τους λάτρεις του φανταστικού, αλλά και για όλους εκείνους που επιθυμούν μέσω των ηρώων του βιβλίου να αναζητήσουν τον πραγματικό ορισμό της ελευθερίας. Άλλωστε, όπως αναφέρει και το πόνημα στην αρχή του: «Μόνο ένας άνδρας που έχει γνωρίσει την ελευθερία, μπορεί να ορίσει τη φυλακή του».

Το  «Ινκάρσερον» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πλατύπους.