Ο κόσμος θρηνεί για το Παρίσι

o-kosmos-thrinei-gia-to-parisi

Ο κόσμος θρηνεί για το Παρίσι. Οι αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν την πόλη του φωτός, είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 120 ανθρώπων.

Στα social media, άνθρωποι από όλο τον κόσμο εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις βίαιες επιθέσεις και την αλληλεγγύη τους προς τους γάλλους πολίτες και ειδικότερα τους κατοίκους του Παρισιού. Ωστόσο, αυτή η πολιτισμένη έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης, αποκάλυψε την πολιτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών κυρίως των δυτικών μέσων ενημέρωσης, αν όχι την υποκρισία τους. Σύμφωνα με έναν τρομοκράτη που επέζησε, η επίθεση διεξήχθη από μια ομάδα του ISIS που είχε αποσταλεί στο Λίβανο από το εσωτερικό της Συρίας.

Οι δίδυμες εκρήξεις σημειώθηκαν στο νότιο τμήμα της πόλης της Βηρυτού, κοντά σε μια πολυσύχναστη υπαίθρια αγορά στην περιοχή Bourj al-Barajneh. Οι υποστηρικτές του τρομοκρατικού δικτύου, υποστήριξαν με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο πως ανατίναξαν ένα μηχανάκι φορτωμένο με εκρηκτικά. Οι εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν κοντά σε ένα μικρό τζαμί, ένα κοινοτικό κέντρο, ένα αρτοποιείο και ένα νοσοκομείο, ήταν η πρώτη επίθεση σε Λιβανέζικο έδαφος μετά από σχεδόν ένα χρόνο.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ένας από τους τρομοκράτες, ο οποίος είχε μια βόμβα πάνω σε μια μοτοσικλέτα, αυτοανατινάχθηκε. Επτά λεπτά αργότερα και αφού άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να βοηθήσουν τους τραυματίες, ανατινάχτηκε και ένας δεύτερος τρομοκράτης. Στην πυκνοκατοικημένη περιοχή μένουν άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα και βρίσκεται κοντά στα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα της Bourj el-Barajneh. Η χρονική στιγμή της επίθεσης ήταν επίσης σχεδιασμένη για να προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων: έξι το απόγευμα και οι άνθρωποι επέστρεφαν από τις δουλειές τους και τα παιδιά από το σχολείο. Όσον αφορά το τρίτο τρομοκράτη, ο οποίος επιχείρησε να ανατιναχθεί αφού οι άνθρωποι θα είχαν συγκεντρωθεί εκ νέου γύρω από τη σκηνή του εγκλήματος, ευτυχώς πρόλαβε και τον σταμάτησε ο λιβανικός στρατός που έσπευσε στην περιοχή. Έχετε κατά νου, πως η επίθεση σημειώθηκε μόλις 300 μέτρα από ένα –από τα πολλά- στρατιωτικά σημεία ελέγχου που υπάρχουν σε όλα τα σημεία πρόσβασης της περιοχής Dahye, στα προάστια της Βηρυτού και αποτελούν στόχο των τρομοκρατών του ISIS.

Το όλο σκηνικό ήταν ένα χάος, ένα πραγματικό μακελειό: παντού φωτιές, άνθρωποι αιμόφυρτοι στο δρόμο και τεράστιες καταστροφές.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επέλεξαν να προσεγγίσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βηρυτό με ένα πολύ άσχημο τρόπο. Σημαντικά ειδησεογραφικά πρακτορεία προέβαλαν αυτές τις βομβιστικές επιθέσεις ως απόδειξη ότι ο πόλεμος στη Συρία γίνεται όλο και περισσότερο ένας πόλεμος «δια αντιπροσώπων» μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Το BBC, το Al Jazeera και το Reuters, χαρακτήρισαν την περιοχή που σημειώθηκε η επίθεση ως «προπύργιο της Χεζμπολάχ». Το ζήτημα της χρήσης ενός όρου, όπως προπύργιο της Χεζμπολάχ, εξυπηρετεί ακριβώς το αφήγημα του ISIS. Είναι αυτό που θα ήθελε να τονιστεί, προκειμένου να περάσει το μήνυμα και να δώσει το κίνητρο σε άλλους οπαδούς του, προκειμένου να έρθουν στο Λίβανο και να διεξάγουν τέτοιου είδους τρομοκρατικές επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αμάχων.

Αυτό το παρανοϊκό αφήγημα, αναπαράγεται από το διεθνή Τύπο και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και δυστυχώς βοηθά τα σχέδια του ISIS. Ως εκ τούτου, η μετατόπιση της παγκόσμιας αλληλεγγύης και συμπόνιας από τις πραγματικές τραγωδίες, όχι μόνο αυτές που συμβαίνουν στο Λίβανο, αλλά και οι χιλιάδες των τραγωδιών που έχουν συμβεί στη Μέση Ανατολή από τότε που οι ΗΠΑ επέλεξαν να εισβάλουν στο Ιράκ το 2003. Ανησυχητικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητα από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, αν δεν διεκδικήσουμε μια ειλικρινή και αμερόληπτη καταγραφή των γεγονότων και μια πραγματική δημοσιογραφία.