Ο πλανήτης στη δίνη της οικονομικής κρίσης

o-planitis-sti-dini-tis-oikonomikis-krisis

«Οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται σε μια βαθιά και διαρκή κρίση ... η πιθανότητα μιας ταχείας ανάκαμψης περιορίζεται» δήλωσε ο Φ.Φιγιόν αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Γάλλος πρωθυπουργός επανέλαβε την οπτική της κυβέρνησης του, ότι τα κρατικά δάνεια για τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία δεν ισοδυναμούν με εθνικό προστατευτισμό και ότι οι φόβοι σχετικά με το σχέδιο ενίσχυσης του κλάδου δεν θεμελιώνονται. Επίσης επισήμανε πως τα δάνεια -στο πλαίσιο του σχεδίου ενίσχυσης της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας- θα είναι στις τιμές της αγοράς.

Συρρίκνωση 1,7% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, προβλέπει για το 2009 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και διαμόρφωση του ετήσιου πληθωρισμού στο 0,9%. Πτώση-ρεκόρ 12% κατέγραψε τον Δεκέμβριο του 2008 η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT. Σε φάση ύφεσης εισήλθε η ισπανική οικονομία στα τέλη του 2008. Απώλειες-ρεκόρ ύψους 1,34 δισ. στερλινών, ανακοίνωσε η Βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Rolls Royce για το 2008, ενώ η Γαλλική Ρενώ σημείωσε μείωση των κερδών κατά 78%.

Στη λίστα των "ανέργων" συγκαταλέγονται δυο από τους πιο γνωστούς πολιτικούς σε διεθνές επίπεδο -ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Αθνάρ και ο πρώην υπ. οικονομικών της Βρετανιας Κένεθ Κλάρκ, οι οποίοι απολύθηκαν από σύμβουλοι του βρετανικού επενδυτικού ομίλου Centaurus Capital, που κήρυξε πτώχευση.

Ανεργίας συνέχεια...


Πριν από δέκα μέρες λέγαμε για τους εκατοντάδες εργάτες που είχαν βγει στους δρόμους, στις επαρχίες της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς διαμαρτύρονταν για τις επικείμενες προσλήψεις εργατών από το εξωτερικό. Μία επιτροπή εκπροσώπων τους μετέφερε μία ενυπόγραφη έκκλησή τους στη Downing Street νούμερο 10, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να υποστηρίξει την ελεύθερη πρόσβασή των βρετανών εργατών σε μηχανολογικές και οικοδομικές εργασίες.

Peugeot - Citroen


Ο Christian Streiff- Πρόεδρος Peugeot-Citroen είπε πως: "το πρώτο τρίμηνο θα είναι πολύ δύσκολο σε όλους τους τομείς: τις πωλήσεις, τα κέρδη, τους λογαριασμούς. Το 2010, προβλέπουμε ότι οι συνθήκες αγοράς θα είναι παρόμοιες με αυτές του2009. " Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν οι πωλήσεις το 2008 έπεσαν κατά 8,7%, ενώ για το 2009 αναμένεται να μειωθούν κατά τουλάχιστον 20%. Αντίστοιχα και τα κέρδη της εταιρίας σημείωσαν σημαντική πτώση. Ενώ το 2007 τα κέρδη έφτασαν τα 807 εκατομμύρια ευρώ, το 2008 έχασαν 343 εκατομμύρια. Παρ' όλα αυτά αναμένονται από την εταιρεία 11.000 «αποχωρήσεις» δηλαδή κάτι σαν εθελουσία έξοδος.

Renault: Τεράστιες οι απώλειες


Εγκατέλειψε η Renault τους στόχους της όσον αφορά την κερδοφορία της το 2009, αντιμετωπίζοντας μια άνευ προηγουμένου κρίση στην αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία θα αλλάξει το τοπίο στον κλάδο, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλός της Κάρλος Γκοσν.

Ο γαλλικός όμιλος κατάφερε να παραμείνει στο "μαύρο" το 2008, αλλά τα καθαρά κέρδη του "βυθίστηκαν" 78% σε σχέση με το 2007, ανερχόμενα σε 599 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων συρρικνώθηκαν σε 212 εκατ. ευρώ, διαψεύδοντας τις προσδοκίες αναλυτών για κέρδη 794,43 εκατ. ευρώ.

Η Renault διέψευσε τις προσδοκίες της αγοράς και όσον αφορά τον περυσινό όγκο πωλήσεων: μειώθηκε σε 37,791 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις 24 αναλυτών που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ έκαναν λόγο για 38,858 δισ. ευρώ.

Για το 2009, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία αναμένει "επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς", θα συνεχίσει να μειώνει τα αποθέματα, θα επιταχύνει τη μείωση του κόστους και το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στη γενική συνέλευση να μην διανεμηθεί μέρισμα για το 2008.

Ο κύκλος εργασιών της Renault, ο οποίος σημείωσε αύξηση 2,3% στο δεύτερο τρίμηνο πέρυσι, υποχώρησε 2,2% στο τρίτο τρίμηνο και συρρικνώθηκε 28,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2008. H κρίση είναι βαθιά και ότι θα μεταβάλει το τοπίο στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Renault και της Nissan Κάρλος Γκοσν. Απηχώντας σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Fiat Σέρτζιο Μαρκιόνε - του οποίου η εταιρία διεξάγει συνομιλίες για σύνδεση των δραστηριοτήτων της με την Chrysler - ο Γκοσν είπε ότι θα υπάρξουν λιγότερες εταιρίες στον κλάδο μετά την κρίση.

Pioneer


Στην Ασία τώρα, ο ιαπωνικός όμιλος Pioneer ανακοίνωσε την περικοπή 6.000 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων 4.000 συμβόλαια προσωρινής απασχόλησης. "Λευκή πετσέτα" στην αγορά οθονών plasma έριξε σήμερα η ιαπωνική εταιρία ηλεκτρονικών Pioneer, ανακοινώνοντας ότι αποσύρεται από την εν λόγω αγορά και ότι θα περικόψει άλλες 10.000 θέσεις εργασίας συνολικά, ενώ οδεύει προς ζημίες-ρεκόρ, ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, στο τρέχον έτος χρήσης που λήγει στις 31 Μαρτίου.

Η Pioneer, η οποία είναι παράλληλα μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρίες ηλεκτρονικών μερών αυτοκινήτου, δέχεται πλήγμα - όπως και οι ανταγωνιστές της - από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την ενίσχυση του γεν.

Η αποχώρηση από την αγορά οθονών plasma θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2010 και η εταιρία εξετάζει ενδεχόμενο σύναψης συμμαχίας στον τομέα των οπτικών δίσκων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης που θα της επιτρέψει να εστιάσει ακόμη περισσότερο της δραστηριότητές της στα ηλεκτρονικά μέρη αυτοκινήτου.

Στην αγορά oθονών plasma, η Pioneer ήλεγχε, τους πρώτους εννιά μήνες του 2008, - σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας έρευνας της αγοράς DisplaySearch - το 5,9% της αγοράς, σε σύγκριση με το 37,2% της Panasonic Corp., το 22,8% της Samsung Electronics και το 15,5% της LG Electronics.

Η Pioneer είπε ότι θα προχωρήσει σε κατάργηση 6.000 θέσεων συνεχούς απασχόλησης και σε απόλυση 4.000 συμβασιούχων και εποχικών. Η νέα κατάργηση θέσεων εργασίας έρχεται μετά από τις 5.900 θέσεις εργασίας που καταργήθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου του 2008, μειώνοντας το εργατικό δυναμικό της διεθνώς στους 36.900 εργαζομένους.

Στην Κίνα, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, τους τελευταίους μήνες. Υπολογίζεται ότι, στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, 300 εργοστάσια έχουν κλείσει μόνο μέσα στο 2009.

Ιταλία: Σε οικονομική δυσκολία οι ιταλικές οικογένειες


To ιταλικό εθνικό ινστιτούτο στατιστικής, Ίστατ, με έρευνά του, επιβεβαιώνει ότι η και η Ιταλία έχει υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, το 28,4% των ιταλικών οικογενειών, σύμφωνα με το Ίστατ, δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε έκτακτο έξοδο της τάξης των 600 ευρώ. Πρόκειται για ποσοστό διπλάσιο από εκείνο που αφορά τα οικογενειακά σύνολα στη Σουηδία, αλλά κατά 50% χαμηλότερο σε σύγκριση με την Πολωνία. Επίσης, το 37,6% των οικογενειών, στην Ιταλία, δεν διαθέτει τα αναγκαία χρήματα για να μπορέσει να προγραμματίσει μία εβδομάδα διακοπών και το 10,4% δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει κατάλληλη θέρμανση τους χειμερινούς μήνες.

Αυστραλία: Αύξηση του ποσοστού ανεργίας


Η ανεργία στην Αυστραλία έφθασε στο 4,8% τον Ιανουάριο από 4,5% που ήταν το Δεκέμβριο, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει την κατάργηση 17.000 θέσεων εργασίας, αλλά δημιουργήθηκαν άλλες 1.200 θέσεις μετά την αύξηση της μερικής απασχόλησης.

Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε παρά την ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 μηνών.

ΗΠΑ: το έλλειμμα του προϋπολογισμού επιβαρύνθηκε με 83,8 δισεκατομμύρια δολάρια

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ επιβαρύνθηκε περισσότερα απ' όσο προβλεπόταν τον Ιανουάριο για να φθάσει τα 83,8 δισεκατομμύρια δολάρια, και το έλλειμμα είναι πλέον πιο σημαντικό σε τέσσερις μήνες απ' ότι το προηγούμενο ρεκόρ του σε μια ολόκληρη χρονιά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

ΗΠΑ: Ο Μ. Ομπάμα ασκεί μεγάλες πιέσεις στο Κοινοβούλιο

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα άσκησε σήμερα εκ νέου πιέσεις στο Κογκρέσο να ολοκληρωθεί το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης και να του υποβληθεί για να το υπογράψει αμέσως, τη στιγμή που το κοινοβούλιο προσπαθούσε να καταλήξει σε κάποια συνεννόηση για το τελικό κείμενο.

«Ενεργείστε επειγόντως ώστε αυτό το σχέδιο να τεθεί σε λειτουργία αμέσως και ολοκληρωτικά», τόνισε ο κ. Ομπάμα από το Σπρίνγκφιλντ της Βιρτζίνια, κοντά στην Ουάσινγκτον. Και υπενθύμισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει υιοθετήσει αυτό το γιγάντιο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης εδώ και δύο εβδομάδες και η Γερουσία επίσης την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι τα δύο Σώματα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα συναινετικό κείμενο για το ποσό-μαμούθ των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Τώρα, ακριβώς τώρα θα πρέπει να σταλεί στο γραφείο μου το τελικό κείμενο ώστε να δημοσιευτεί», τόνισε καταλήγοντας ο αμερικανός πρόεδρος.