Με τη συγκεκριμένη έκδοση beta έκδοση του Google Chrome συναντήσαμε το εξής παράδοξο: επισήμως, από το site της Google, δίνεται προς beta testing η έκδοση 4, ενώ στο Internet μπορείτε να βρείτε την έκδοση 5, πάντα σε beta μορφή. Εμείς φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία να κατεβάσουμε, έστω και από ανεπίσημες πηγές, την έκδοση beta 5 και τη δοκιμάσαμε για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τι καινούργιο έχει να μας προσφέρει.
Σημειώστε επίσης ότι οι πληροφορίες που θα βρείτε για την πέμπτη έκδοση του Internet browser -τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές- είναι ελάχιστες, ενώ, αντίθετα, υπάρχει πληθώρα πληροφοριών για την έκδοση 4. Οι διαφορές της τέταρτης έκδοσης από την πέμπτη είναι ελάχιστες, οπότε μπορείτε να θεωρήσετε με ασφάλεια ότι το συγκεκριμένο review καλύπτει και τις δύο εκδόσεις (όποτε αυτό δεν ισχύει, θα αναφέρεται, ενώ ό,τι ισχύει για την έκδοση 4 ισχύει και για την 5). Η πέμπτη έκδοση του Chrome θα κυκλοφορήσει, εκτός από τα Windows, παράλληλα για Linux και Mac OS.
Σύμφωνα πάντα με την Google, η έκδοση 4 του Chrome σχεδιάστηκε από την αρχή και αυτός είναι και ο λόγος που καθυστέρησε να παρουσιαστεί. Η κατασκευάστρια εταιρεία αναφέρει επίσης ότι ο νέος Chrome είναι κατά 30% ταχύτερος όσον αφορά στην πλοήγηση από την προηγούμενη έκδοση, αν και εμείς δεν παρατηρήσαμε σημαντικές διαφορές. Ο Google Chrome, πάντως, ήταν και παραμένει ο ταχύτερος Internet browser, έστω και μικρή διαφορά από τον Mozilla Firefox 3.6.
Ο νέος Google Chrome υποστηρίζει για πρώτη φορά επεκτάσεις, κάτι που αναμφισβήτητα αποτελούσε και το σημαντικότερο μειονέκτημά του σε σχέση με τον Firefox. Υπάρχουν ήδη διαθέσιμα δεκάδες extensions, πολλά από τα οποία αποτελούν μεταφορά από τα αντίστοιχα του Firefox (π.χ. AdBolck, IE Tab, Cooliris, Xmarks Bookmarks Sync, WOT, Forecastfox Weather κ.ά.). Δεν συναντήσαμε, ωστόσο, κάποια επέκταση για download manager, κάτι που μας εξέπληξε αρνητικά.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα για συγχρονισμό των bookmarks του Chrome μεταξύ διαφορετικών συστημάτων. Επιλέγοντας το σχετικό εργαλείο από το μενού, ο Internet browser θα σας ζητήσει να κάνετε login με τα στοιχεία του λογαριασμού σας στο Google και στη συνέχεια θα αποθηκεύσει τα bookmarks σας online. Στη συνέχεια, κάνοντας login και πάλι με αυτά τα στοιχεία στον browser, από κάποιο άλλο σύστημα, θα συγχρονίσει αυτόματα τα bookmarks σας. Αυτά είναι και τα δύο βασικά στοιχεία της έκδοσης 4.
Η έκδοση 5 περιλαμβάνει επιπροσθέτως λειτουργία αυτόματης μετάφρασης των σελίδων που επισκέπτεστε μέσω σχετικών επιλογών από μία οριζόντια γραμμή που εμφανίζεται στην κορυφή του παραθύρου κατά την πλοήγηση. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αποθήκευσης των ρυθμίσεων μεγέθυνσης της σελίδας (ζουμ) ανά καρτέλα, καθώς και αρκετές ακόμα ρυθμίσεις ασφάλειας που σχετίζονται με τη διαχείριση των εικόνων των ιστοσελίδων, των JavaScripts, των plug-ins, αλλά και των παραθύρων pop-up. Η ίδια έκδοση προσφέρει, τέλος, υποστήριξη σε επεκτάσεις και για την έκδοση για Mac.
Με λίγα λόγια: Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του νέου Chrome είναι αναμφισβήτητα η χρήση plug-ins. Ξεχωρίσαμε επίσης τη λειτουργία συγχρονισμού των bookmarks μεταξύ διαφορετικών συστημάτων, καθώς και τη δυνατότητα μετάφρασης των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε, κάτι που περιλαμβάνει μόνο η έκδοση 5.
Υπέρ: Ελαφρύς, γρήγορος, συμβατός με plug-ins
Κατά: Τα plug-ins είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά για τον Firefox