Σκανδιναβικός φόρος τιμής στα 25 χρόνια της Buell

skandinavikos-foros-timis-sta-25-chronia-tis-buell

Ο Eric Buell, κατασκεύασε την πρώτη του μοτοσυκλέτα πριν από 25 χρόνια και έκτοτε, οι μόνες αληθινές αμερικάνικες sport μοτοσυκλέτες του, έγιναν γνωστές για την ευρηματική χρήση της τεχνολογίας που τις χαρακτηρίζει. Οι άνθρωποι της Σκανδιναβικής εταιρείας βελτιώσεων, Hillbilly Motors, κατασκεύασαν αυτήν την custom racebike, που τη βάφτισαν XBRR Chronos, προς τιμή των 25 χρόνων της Buell. Η Chronos ξεκίνησε σαν μία από τις πενήντα Buell XB-RR, οι οποίες κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για αγωνιστική χρήση.

Όταν τελείωσε όμως μαζί της ο Jens Kruper, ο ιδιοκτήτης της Hillbilly Motors, την χαρακτήριζε ένας αριθμός, το 150, με διπλό περιεχόμενο: 150 τα κιλά της, 150 και οι ίπποι που αποδίδει! Πέρα όμως από τον λόγο βάρους/ισχύος, που είναι ίδιος με τον αντίστοιχο τον πλέον σύγχρονων ιαπωνικών μοτοσυκλετών του ενός λίτρου, η Buell Chronos χαρακτηρίζεται (πιστή πάντα στη φιλοσοφία του Eric Buell) από ολόφρεσκες τεχνολογικές εφαρμογές, που έχουν στόχο ακόμη καλύτερες επιδόσεις αλλά και χειρουργικής ακρίβειας κράτημα.

Διαθέτει ένα σύστημα traction control, το οποίο χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα τοποθετημένο στον πίσω τροχό. Για την τοποθέτησή του εκεί, ο Kruper αφαίρεσε τον standard δίσκο και δαγκάνα, χρησιμοποιώντας άλλον δίσκο και μία δαγκάνα δύο εμβόλων, τοποθετημένη στο πίσω γρανάζι κίνησης -από την άλλη πλευρά, δηλαδή.

Επίσης, το αμορτισέρ της Showa είναι τοποθετημένο οριζόντια, δεν έχει μοχλικό και λειτουργεί αντίστροφα από τα συμβατικά, ώστε να εξασφαλίζεται αυξημένη παροχή κρύου αέρα από το περιβάλλον στον πίσω κύλινδρο του κινητήρα. Το εμπρός φρένο εξακολουθεί να είναι ο, τοποθετημένος στην ζάντα, “Zero Torsional Load” τεράστιος δίσκος της Buell, εφοδιασμένος με οκταπίστονη δαγκάνα της Nissin, ενώ το ανθρακονημάτινο εμπρός φτερό διαθέτει μία “σκούπα”, που οδηγεί φρέσκο αέρα στο σύνολο δίσκου-δαγκάνας.

Το αλουμινένιο πλαίσιο έχει επίσης τροποποιηθεί και διαθέτει μία εισαγωγή αέρα που τροφοδοτεί τον κινητήρα, κάτι όμως για το οποίο ο κύριος Kruper κρατά το στόμα του ερμητικά κλειστό! Η τελική μετάδοση της κίνησης γίνεται με αλυσίδα, καθώς κρίθηκε καταλληλότερη για να διαχειριστεί τα αυξημένα φορτία από τον κινητήρα, αλλά και γιατί η δαγκάνα του φρένου που βρίσκεται στο πίσω γρανάζι, δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί αν είχε διατηρηθεί ο ιμάντας.

Η Chronos, τέλος, χρησιμοποιεί έναν υδραυλικά ενεργοποιούμενο, ξηρό και μονού ελατηρίου συμπλέκτη. Ακόμη και αφινίριστη, όπως τη βλέπετε στη φωτογραφία, αιχμαλωτίζει τη ματιά και δεν θα αποτελούσε έκπληξη, αν τη βλέπαμε να συμμετέχει σε κάποιους αγώνες στο εγγύς μέλλον!