Talent show και στο... Αφγανιστάν

talent-show-kai-sto-afganistan

Φώτα, κάμερες, μικρόφωνο και μπούργκα. Το Αφγανιστάν ψάχνει το μεγάλο ταλέντο του τραγουδιού και η τηλεθέαση χτυπάει κόκκινο. Από τότε που έπεσαν οι Ταλιμπάν και η μουσική έπαψε να είναι απαγορευμένη, το πρώτο μουσικό ριάλιτι της χώρας έκανε την εμφάνισή του. Εδώ και τρία χρόνια το «Afghan Star» που προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό Tolo TV ανακαλύπτει ταλέντα, τα οποία όμως δεν μπορούν να προβάλουν τίποτα παραπάνω από τη φωνή τους.

Ο... Ηλίας Ψινάκης του Αφγανιστάν έχει μούσι, φοράει πράσινο ριγέ καφτάνι και το παραδοσιακό φέσι. Οι παίκτες μπορούν να βάλουν και κανένα κοστουμάκι, όμως για τις γυναίκες τα πράγματα είναι πολύ περιορισμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η 19χρονη Lima Sahar, η οποία εδώ και τρεις μήνες παίρνει κάθε εβδομάδα το λεωφορείο και πηγαίνει στην Καμπούλ για να συμμετάσχει στο μεγάλο παιχνίδι. Ντυμένη από την κορφή ώς τα νύχια με τα ρούχα και τη μαντίλα που επιβάλλει η παράδοση, η Lima συνοδεύεται πάντα από τη μητέρα της, η οποία έχει καλυμμένο ακόμη και το πρόσωπό της. Η Lima είναι από το Κανταχάρ, μια απίστευτα συντηρητική πόλη του νότιου Αφγανιστάν, όπου καμία γυναίκα δεν βγαίνει από το σπίτι της χωρίς να φοράει μπούργκα.

Ο νικητής βγαίνει από τους δώδεκα φιναλίστ που επιλέγονται ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφίους, οι οποίοι αποχωρούν σιγά-σιγά από το παιχνίδι, καθώς το κοινό ψηφίζει μέσω SMS. Σε κάθε εκπομπή στέλνονται περίπου 100.0000 SMS, ενώ το έπαθλο για το νικητή είναι 5.000 δολάρια. Οπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Stern», το ριάλιτι παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό Αφγανιστάν.

Και όλα αυτά σε μια χώρα όπου Νότος και Ανατολή βρίσκονται σε πόλεμο, όπου φανατισμένοι μουλάδες θεωρούν άπιστους όσους τραγουδάνε, χορεύουν και -Αλλάχ!- κουνάνε τους γοφούς τους και όπου οι γυναίκες πουλιούνται σαν να αποτελούν ιδιοκτησία, παντρεύονται και δεν τολμούν να ξεμυτίσουν από το σπίτι τους, αν δεν έχουν καλύψει ίσως και το πρόσωπό τους. Και όπου το πρώτο και μεγαλύτερο ιδιωτικό κανάλι της χώρας, το οποίο προβάλλει το ριάλιτι, πρέπει να λογοκρίνει ακόμη και τις ινδικές σαπουνόπερες, ώστε να μην κατηγορηθεί ότι προβάλλει κάτι προσβλητικό για το μουσουλμανισμό.