Η χαρά της προσφοράς την γιορτινή περίοδο

i-chara-tis-prosforas-tin-giortini-periodo

Οι γιορτές είναι μια μοναδική ευκαιρία για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαμορφώσουν μια ισορροπημένη σχέση με τα υλικά αντικείμενα. «Η απλότητα και το μέτρο, δύο σημαντικές αξίες, γίνονται ξανά επίκαιρες αυτές τις ημέρες», τονίζει η ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος Αθηνά Στεφανάτου. «Η γιορτινή περίοδος που διανύουμε είναι ίσως η ιδανική στιγμή για να σκεφτούμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες, και όχι μόνο τις δικές μας αλλά κι αυτές που διδάσκουμε στα παιδιά μέσα από τις επιλογές που κάνουμε. Θα αναρωτηθούμε, ίσως, πόσο εύκολα μπορούμε να τα καταφέρουμε, καθώς ανήκουμε σε μια γενιά που αντιμετωπίζεται ως... αγοραστική δύναμη - φαινόμενο στο οποίο «εθίζονται» και τα πιτσιρίκια μας».

Το μήνυμα πίσω από το δώρο


Το παιδί που έχει κάθε φορά αυτό που επιθυμεί, που δεν προλαβαίνει να το ονειρευτεί και να το αναζητήσει, που απολαμβάνει τα ακριβότερα παιχνίδια και ρούχα «τελευταίας γενιάς» κινδυνεύει από την παγίδα του κορεσμού και της ανίας. «Από την άλλη πλευρά», συμπληρώνει η ειδικός, «τα δώρα είναι αυτό που ονομάζουμε στην ψυχολογία «ενδιάμεσα αντικείμενα» στη σχέση του με τους γονείς του, μια προσφορά επενδυμένη με συναισθηματικούς συμβολισμούς, όπως η αγάπη, η αφοσίωση και η ασφάλεια». Ας εκμεταλλευτούμε, λοιπόν, τις γιορτές για να διδάξουμε στα παιδιά την πραγματική αξία των δώρων και τα αισθήματα που τα συνοδεύουν. Ας τα μάθουμε (για να θυμηθούμε ίσως κι εμείς) πως συμβολίζουν τη φροντίδα και τη σκέψη μας προς τους αγαπημένους μας - κάτι που δεν μετριέται με χρήματα.

Για να μάθουν να μοιράζονται


  • Γνωρίζουμε πως τα πιτσιρίκια δυσκολεύονται να δίνουν τα παιχνίδια τους, ιδιαίτερα τα πιο μικρά. Όταν, όμως, φτάσουν στην ηλικία του δημοτικού ή ακόμη και του νηπιαγωγείου, τα ενθαρρύνουμε να κάνουν δώρα στα λιγότερο τυχερά παιδιά. Αυτά μπορεί να είναι ορισμένα παιχνίδια τους, σε καλή κατάσταση, τα οποία θα τυλίξουν σε γιορτινές συσκευασίες και θα χαρίσουν, είτε μέσω του σχολείου είτε τα ίδια, σε κάποιο ίδρυμα. Έτσι θα καταλάβουν πως δεν αντλούν χαρά μόνο από τα δώρα που δέχονται, αλλά κι απ' αυτά που προσφέρουν.
  • Πριν ψωνίσουμε για τους παππούδες, τα ξαδερφάκια και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, δημιουργούμε μια λίστα όπου καταγράφουμε τις προτιμήσεις και τα χόμπι του καθενός. Με τον τρόπο αυτό τους τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η κίνηση αυτή υπαγορεύεται από αγάπη και όχι από συνήθεια και σχεδιάζεται με φροντίδα.

Κινήσεις ανθρωπιάς


Ας αξιοποιήσουμε τις γιορτές για να τους διδάξουμε τη συμπαράσταση σε όσους έχουν λιγότερα από εμάς. Το πώς ακριβώς θα επιλέξουμε να πραγματοποιήσουμε την προσφορά μας είναι, βέβαια, προσωπικό μας θέμα. Πολύ καλές προτάσεις, ωστόσο, αποτελούν η αναδοχή παιδιού μέσω της Action Aid και η συνεισφορά στη UNICEF. Και στις δυο περιπτώσεις, μ' ένα μικρό χρηματικό ποσό, βοηθάμε σημαντικά στη βελτίωση των συνθηκών ζωής ανθρώπων που μας χρειάζονται. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνούμε με την Action Aid στο τηλέφωνο: 210-9212351 και 3 και με τη UNICEF στο: 210-7484184 και 210-7784223.