CEBR: Η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει αδύναμη

cebr-i-pankosmia-oikonomia-tha-parameinei-adynami

Η έκθεση της δεξαμενής σκέψης προβλέπει υποτονική παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για την επόμενη τετραετία.

Η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει πολύ αδύναμη το 2013, ακόμη και αν βρεθούν λύσεις για τις κρίσεις στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την έκθεση της δεξαμενής σκέψης CEBR.

Στην τελευταία τριμηνιαία έκδοσή της «Παγκόσμιες Προοπτικές», η CEBR προβλέπει αναιμική ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Επισημαίνει επίσης, τον κίνδυνο μιας ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν και τις επακόλουθες ενέργειες, και τον αντίκτυπο από μια διάλυση της ευρωζώνης που θα επηρεάσει την ανάπτυξη.

Η πρόβλεψη για ετήσια αύξηση το 2014-16 έχει επίσης αναθεωρηθεί ελαφρά προς τα κάτω από 3,5% σε 3,2%. Η Βόρεια Αμερική θα πάει καλύτερα από την Ευρώπη, με αύξηση του ΑΕΠ το 2013 κατά 1,7% για τις ΗΠΑ και 2,1% για τον Καναδά. Πολλές αναδυόμενες οικονομίες είναι πιθανό να εμφανιστούν πολύ πιο αδύναμες από όσο ήταν πριν την ανάπτυξη, με την επιβράδυνση να φθάνει στην Κίνα στο 7% μέχρι το 2016, στην Ινδία στο 6% φέτος και το επόμενο χρόνο, στη Βραζιλία στο 2,1% φέτος και 3,1% το 2013.

Τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ελλάδας δείχνουν ότι η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 6,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2012, παρουσιάζοντας μικρή βελτίωση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, όταν η συρρίκνωση ήταν 6,5% και 7,5% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

O Thomas Costerg της Standard Chartered Bank, δήλωσε: «Aκόμα δεν μπορούμε να δούμε φως στο τούνελ της ύφεσης στην Ελλάδα, αλλά τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο η μείωση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο κατά το δεύτερο μισό του περασμένου χρόνου».

Η CEBR πιστεύει ότι η κρίση στη νότια Ευρώπη επηρεάζει τις προοπτικές των πιο ισχυρών χωρών όπως η Γερμανία. Το ΑΕΠ στην ευρωζώνη προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,8% φέτος και  0,1% το 2013. Κλείνοντας το παρόν άρθρο, ας ευχηθούμε να διαψευστούν όλες οι απαισιόδοξες προβλέψεις που αφορούν τη χώρα μας στον τομέα της οικονομίας.