Let’s talk με τον Δημήτρη

lets-talk-me-ton-dimitri

Τον Δημήτρη Λιόλιο τον γνωρίζουμε από την παρουσία του σε πολλές ταινίες στον κινηματoγράφο αλλά και από τη συμμετοχή του σε γνωστά σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης. Οι φανατικοί των διαφημίσεων θα τον γνωρίζετε και από τη συμμετοχή του σε μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες.

Αν, τώρα, έχετε πάρει τα βουνά, σίγουρα θα τον συναντήσετε να διασχίζει φαράγγια, αφού αυτό είναι το μεγάλο πάθος του μετά την ηθοποιία. Αγαπημένος ηθοποιός, δυνατή, αναγνωρίσιμη φωνή σε σπικάζ, ο Δημήτρης είναι εδώ και η άποψή του για τα gadgets, στις παρακάτω σειρές.

Πότε μπήκες για τελευταία φορά σε μαγαζί τεχνολογίας και τι αγόρασες;

Μπήκα σε ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας της Cosmote και πήρα ένα Nokia N97, το οποίο όμως έχασα. Μου έπεσε από το μπουφάν ενώ ήμουν πάνω στη μηχανή. Έτσι, αναγκάστηκα να το αντικαταστήσω με το παλιό μου N82, από το οποίο είχα μείνει πάρα πολύ ευχαριστημένος. Το Ν97 το είχα επιλέξει γιατί είχε δυνατότητες αντίστοιχες του iPhone, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα τηλέφωνο που δεν το έχει πολύς κόσμος.

Η ιδέα να ενσωματωθεί στο σώμα σου μια συσκευή, π.χ. ένα κινητό τηλέφωνο, πώς σου φαίνεται;

Είμαι αντίθετος στο να έχω μόνιμα πάνω μου μια συσκευή. Θέλω να έχω πάντα την επιλογή να μπορώ να απομακρυνθώ από αυτήν.

Windows ή Linux; Ή μήπως Mac;

Αστείο... Θα απαντήσω Windows, γιατί μόνο αυτά ξέρω να δουλεύω. Αν και λόγω των σπικάζ ή κάποιων φίλων που ασχολούνται με το μοντάζ ταινιών μικρού μήκους, βλέπω ότι τα Mac δουλεύουν πάρα πολύ καλά και δεν κολλάνε.

Με μια μηχανή του χρόνου πού πας; Παρελθόν ή μέλλον;

Παρελθόν. Είναι πιο ρομαντικό και πιο ασφαλές. Ξέρουμε τι έχει γίνει, πώς να κινηθούμε και τι θα θέλαμε. Μπορούμε να κλέψουμε πιο εύκολα στο παρελθόν. Είναι και πιο νοσταλγικό.

Ποια η πιο χρήσιμη λειτουργία του κινητού σου, εκτός από τα μηνύματα και τις τηλεφωνικές κλήσεις;

Χρησιμοποιώ την ατζέντα του πάρα πολύ. Τα ραντεβού μου τα περνάω κατευθείαν στο ημερολόγιο ανά κατηγορίες. Επίσης, κρατώ σημειώσεις και το χρησιμοποιώ και ως USB stick για να μεταφέρω αρχεία. Πάντα έχω μέσα ένα demo της δουλειάς μου αλλά και ένα βιογραφικό μου.

Laptop ή σταθερό σύστημα;

Έχω netbook. Επειδή δε χρησιμοποιώ συχνά υπολογιστή, νομίζω ότι το ιδανικό για εμένα είναι ένα laptop. Είναι αρκετά δυνατό αλλά και εύκολο στη μεταφορά, μέσα και έξω από το σπίτι.

Αγαπημένο gadget;

Επειδή ασχολούμαι πολύ με το βουνό και διασχίζω φαράγγια, μου αρέσουν και με βοηθούν πάρα πολύ τα ρολόγια που δείχνουν υψόμετρο, έχουν GPS, βαρόμετρο κτλ. Για την κατασκήνωση κυκλοφορούν καταπληκτικά gadgets, όπως ηλιακοί φορτιστές. Γενικότερα, μου αρέσει ό,τι θα κάνει πιο εύκολη τη διαβίωσή μου στην ύπαιθρο.

Από πού ακούς μουσική στο σπίτι;

Από τον υπολογιστή, δυστυχώς. Και λέω "δυστυχώς", γιατί πλέον δεν αφιερώνουμε χρόνο να ακούσουμε το CD ενός καλλιτέχνη από την αρχή μέχρι το τέλος. Έχει χαθεί η σειρά. Με τα MP3 ακούμε επιλεκτικά ό,τι θέλουμε.

Πότε η τεχνολογία αποτελεί δέσμευση;

Η τεχνολογία είναι πια αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε, θα πρέπει να είμαστε γνώστες της και να την χρησιμοποιούμε σωστά. Όταν δεν είναι εργαλείο, ξεκινά η δέσμευση.

Μια μέρα χωρίς τεχνολογία υπάρχει;

Λόγω των διαδρομών που κάνω στο βουνό, το ρολόι με το GPS μού είναι άκρως απαραίτητο. Επίσης, πριν ξεκινήσω τις διαδρομές μου, σίγουρα θα δω τον καιρό από το Internet. Όμως, είναι και ωραίο να αφήνεις στην άκρη για κάποιες μέρες την τεχνολογία.

Facebook και promotion. Πόσο βοηθάει;

Πάρα πολύ. Το έχουν συνειδητοποιήσει τελευταία και οι διαφημιστές. Αν και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί μπορεί να εκτεθείς εύκολα. Είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για να μάθουν οι άλλοι για τη δουλειά σου.

Δανεισμός για αγορά gadget στέκει;

Αν είναι εργαλείο απαραίτητο για τη δουλειά σου, ναι. Αν είναι, όμως, να δανειστώ για να πάρω ένα iPhone, όχι, δε θα το κάνω. Μέχρι εκεί που φτάνουν τα οικονομικά μου.

Σε 10 χρόνια πώς φαντάζεσαι την τηλεφωνική συσκευή;

Φαντάζομαι ότι δε θα χρειάζεται να κρατάμε κάτι. Θα είναι ενσωματωμένο πάνω μας.

Το όριο το δικό σου απέναντι στην τεχνολογία πού το θέτεις;

Ως προς την ελευθερία μου. Αν αρχίσει να μου στερεί την ελευθερία, εκεί θεωρώ ότι είναι το όριο. Αν και, δυστυχώς, τα όρια αυτά πολλές φορές είναι δυσδιάκριτα, γιατί παρασυρόμαστε από την ευκολία της τεχνολογίας.

Τι δεν καταλαβαίνεις από τους υπολογιστές;

Δεν καταλαβαίνω τον τρόπο που "σκέφτονται". Βέβαια, επειδή ασχολούμαι περισσότερο, έχω αρχίσει να τους καταλαβαίνω και πιστεύω στο μέλλον θα τα πάω ακόμα καλύτερα μαζί τους.

Τα μηχανήματα τεχνολογίας είναι ανθρωποκεντρικά φτιαγμένα;

Ναι, απλώς η δική μου λογική διαφέρει. Φτιάχτηκαν από ανθρώπους για να εξυπηρετήσουν ανθρώπους.

Προβλήματα και υπολογιστές πάνε πακέτο;

Για εμένα, ναι, γιατί έχω κακή εμπειρία. Η αλήθεια είναι ότι δεν τους φέρομαι και πολύ καλά. Με τον καιρό, έχω διαπιστώσει ότι ακόμα και μικρά χτυπήματα μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή.