Libertad ή διεθνώς συμφωνημένη διαδικασία;

libertad-i-diethnos-symfonimeni-diadikasia

Ο κόσμος έχει ανάγκη ένα καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των χωρών που χρωστούν περισσότερα από αυτά που μπορούν να επιστρέψουν.

'Οταν η εκπαιδευτική φρεγάτα Libertad του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής «έπιασε» στο λιμάνι της Tema στην Γκάνα, τον περασμένο μήνα, θα έμενε μόνο για μια σύντομη στάση. Όμως ένα αμερικανικό hedge fund που έχει ζημιωθεί από την χρεοκοπία της Αργεντινής πριν από μια δεκαετία είχε άλλη γνώμη και απαίτησε από δικαστήριο της Νέας Υόρκης την κατάσχεση του πλοίου.

Η τύχη της φρεγάτας Libertad αποτελεί μια υπενθύμιση για το πόσο ο κόσμος έχει ανάγκη ένα καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των χωρών που χρωστούν περισσότερα από αυτά που μπορούν να επιστρέψουν.

Πάνω από μια δεκαετία μετά την αναστολή των πληρωμών για περισσότερα από 90 δισ. δολάρια χρέους, η οικονομία της Αργεντινής άρχισε να αναδύεται από τη βαθιά οικονομική κρίση.

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, πάνω από το 90% των πιστωτών της Αργεντινής συμφώνησαν σε δύο ξεχωριστές προσφορές, το 2005 και το 2010, που αφάνισαν το 70% της αξίας των ανεξόφλητων χρεών.

Όμως, ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια τα οποία ειδικεύονται στην αγορά χρεών σε χώρες που βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο χρεοκοπίας, στην περίπτωση του Libertad η Elliott Capital Management, καταδιώκουν το Μπουένος Άιρες μέσω των νομικών συστημάτων άλλων χωρών.

Έτσι, δικαστής της Νέας Υόρκης απεφάνθη την περασμένη εβδομάδα για το θέμα της φρεγάτας Libertad, υπέρ των ληστρικών κεφαλαίων που καταδιώκουν την Αργεντινή.

Σε αντίθεση με την πτώχευση μιας επιχείρησης, η οποία διέπεται από την νομοθεσία της χώρας που βρίσκεται και οι πιστωτές παίρνουν τα χρωστούμενα με τη σειρά, στην περίπτωση της χρεοκοπίας ενός κράτους δεν υπάρχει συμφωνημένη διαδικασία.

Η κατάρτιση μια διεθνούς διαδικασίας για τη διαχείριση της χρεοκοπίας θα είναι μια μεγάλη διπλωματική πρόκληση. Αλλά θα είναι σίγουρα καλύτερα από το κοινωνικό και οικονομικό χάος των ληστρικών κεφαλαίων που με εκφοβισμούς επιδιώκουν να επιβάλουν τη θέλησή τους μέσω των δικαστηρίων.