Ναι στο εορταστικό πνεύμα, Όχι στο εορταστικό άγχος

nai-sto-eortastiko-pnevma-ochi-sto-eortastiko-anchos

Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συνήθως συνοδεύονται από πρωτοφανή υπερδιέγερση, σωματική και πνευματική. Τα ρεβεγιόν της τελευταίας στιγμής, η αγορά δώρων με σειρά προτεραιότητας και η τοποθέτηση στόχων εφ' όλης της ύλης για το νέο έτος μάλλον μας εξουθενώνουν.

Γιατί ειδικά τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά βιώνονται με πολύ περισσότερη ένταση σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες γιορτές;


Η απάντηση κρύβεται στην αντίληψη του χρόνου. Ποιου χρόνου; Εκείνου που φεύγει και αυτού που έρχεται! Από τη μια πλευρά, η αίσθηση του «τέλους» μάς τοποθετεί σε μια υποσυνείδητη διαδικασία απολογισμού και αναπόλησης του παρελθόντος. Από την άλλη, η αίσθηση της «αρχής» δημιουργεί την ανάγκη για νέους στόχους, αλλαγές και στρατηγικές αποφάσεις.

Ουσιαστικά, ό,τι δεν επιτεύχθηκε στο προηγούμενο έτος, μετατίθεται (με πολύ άγχος) στο επόμενο. Τα λάθη που έγιναν θέλουμε να μην επαναληφθούν, τα όνειρα που γκρεμίστηκαν θέλουμε να ξαναγεννηθούν, οι εκκρεμότητες που απέμειναν θέλουμε να τακτοποιηθούν. Και, σαν να μη φθάνει όλη αυτή η μαζική επανατοποθέτηση ζωής, το πνεύμα των ημερών απαιτεί να «φορέσουμε» το καλύτερό μας πρόσωπο για κάθε γιορτή, για κάθε χαρά που αφορά σ' εμάς ή στον κοινωνικό περίγυρο. Ας είμαστε, λοιπόν, ρεαλιστές αυτά τα Χριστούγεννα. Το εορταστικό πνεύμα διαρκεί μόνο 15 ημέρες, ενώ η χρονιά που έρχεται 365! Ίσως να μην μπορούμε ν' αλλάξουμε το εορταστικό πνεύμα, μπορούμε, όμως, ν' αλλάξουμε την αντίληψή μας για το χρόνο. Καλό είναι ν' απολαύσουμε αυτή την περίοδο, πέρα από βαθύτερες αναζητήσεις. Έχουμε μια ολόκληρη χρονιά για τους στόχους μας - ας την ξεκινήσουμε, τουλάχιστον, με χαρά και όχι με εξαντλητικό άγχος.

Ατέλειωτες υποχρεώσεις: περιορισμένος χρόνος ή διαφορετική διάθεση;


Γιορτές, ρεβεγιόν, οικογενειακά τραπέζια και ο Άγιος Βασίλης δεν είναι άλλος από εμάς τις ίδιες. Κι όμως, πρέπει να τα προλάβουμε όλα, ενώ τα σημάδια του αρχίζουν να φαίνονται στο σώμα μας. Ο ρυθμός της καρδιάς αυξάνεται, το ίδιο και η αίσθηση της κόπωσης που φέρνει το «κυνήγι» των υποχρεώσεων. Φέτος ας δούμε τα πράγματα πιο απλά.

Αρχίζουμε εξετάζοντας τι θέλουμε να κάνουμε και όχι τι πρέπει. Βάζουμε προτεραιότητες και λέμε «όχι» σε ό,τι δεν προλαβαίνουμε ή δεν έχουμε τη διάθεση ν' ακολουθήσουμε. Μπορεί τα Χριστούγεννα ως κοινωνική περίσταση να συνεπάγονται επανασχεδιασμό της καθημερινότητας, όμως μόνο η προσωπική μας επιλογή θα μας βοηθήσει να τα χαρούμε πραγματικά

Γιατί περιμένουμε την τελευταία Κυριακή για να επιδοθούμε στο shopping;


Απερίσκεπτα ψώνια της τελευταίας στιγμής, ώρες στις ουρές των ταμείων, ατέλειωτο περπάτημα λίγο πριν από τη βραδινή έξοδο και... αύριο τα μαγαζιά είναι δυστυχώς κλειστά. Κλασικό σενάριο που όλες γνωρίζουμε καλά. Για ν' αποβάλουμε αυτή την πηγή άγχους, πρέπει φέτος να ξεκινήσουμε... νωρίτερα! Σχεδιάζουμε μια λίστα με τις απαραίτητες χριστουγεννιάτικες αγορές μας και κάνουμε μια σύντομη βόλτα στα καταστήματα πριν ή μετά τη δουλειά. Αν έχουμε σκεφτεί από πριν τι θέλουμε, θα κερδίσουμε χρόνο, περπάτημα και σίγουρα άγχος. Γιατί ας μην ξεχνάμε πως η ουσία των αγορών είναι να πάρουμε και να δώσουμε χαρά. Ας γίνουν, λοιπόν, χωρίς πανικό, αλλά με τη μέγιστη δυνατή απόλαυση.

Μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε την ξεκούρασή μας;


Η έλλειψη ύπνου θεωρείται το πιο σύνηθες αποτέλεσμα της γιορτινής περιόδου. Κι ενώ αντιλαμβανόμαστε τη σωματική και πνευματική κούραση που προκύπτει από την «υπέρβαση» των ορίων μας ή την «παράταση» της νύχτας, οι προτάσεις δεν σταματούν.

Επειδή πολλές φορές είναι δύσκολο ν' αλλάξουν τα σχέδια ή εμείς δεν θέλουμε να λείψουμε από τίποτα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσαρμόσουμε τις συνήθειές μας, με σκοπό να κερδίσουμε ενέργεια και ν' αποφύγουμε την εξάντληση. Ακόμη κι αν δεν κοιμόμαστε πολύ, φροντίζουμε ν' αξιοποιήσουμε αυτόν το χρόνο. Πώς; Επενδύοντας πάνω του, δίνοντάς του περισσότερη αξία. Ένα ζεστό μπάνιο, η αγαπημένη μας μουσική ή μια αρωματική κρέμα σώματος θα μας προετοιμάσουν ιδανικά. Ανακαλύπτουμε, δηλαδή, τι μας χαλαρώνει, ακόμη κι αν ο ύπνος μας έχει ελάχιστη διάρκεια. Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας νιώσουμε τα μάτια μας να κλείνουν, αφιερώνουμε έστω και 20 λεπτά για να ξαπλώσουμε και να χαλαρώσουμε.

Απλές οδηγίες για να... ηρεμήσουμε


  • Οργανώνουμε τις υποχρεώσεις μας.
  • Δεν κανονίζουμε περισσότερες εξόδους απ' όσες μας ευχαριστούν πραγματικά.
  • Φροντίζουμε η διατροφή μας να περιέχει βιταμίνες, ειδικά έπειτα από μια νύχτα... γεμάτη αλκοόλ.
  • Ξαπλώνουμε λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Δεν διστάζουμε να πούμε «όχι» σε προτάσεις που δεν μπορούμε ν' ακολουθήσουμε. Φοράμε άνετα ρούχα και παπούτσια, αν πρόκειται να πάμε για χορό.
  • Δεν ξεχνάμε ότι η ουσία των εορτών δεν περιλαμβάνει τη λέξη «υποχρεώσεις».
  • Διαμορφώνουμε το 24ωρό μας, έτσι ώστε να μην υπερβαίνει τις συνηθισμένες μας αντοχές.
Ο καινούργιος χρόνος θα έρθει, ακόμη κι αν δεν τα προλάβουμε όλα. Ας τον υποδεχτούμε, λοιπόν, με δημιουργική ενέργεια.