Οι περικοπές στην ΕΕ απειλούν την επιστήμη και την έρευνα

oi-perikopes-stin-ee-apeiloun-tin-epistimi-kai-tin-erevna

Με επιστολή τους κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η έρευνα είναι ο οδηγός της εξόδου από την ύφεση.

Προσωπικότητες από τους κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς στον κόσμο, προειδοποίησαν, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την επιστήμη θα απειλήσουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

Έλλειμμα χρηματοδότησης της επιστήμης θα μπορούσε να υπονομεύσει την εκπαίδευση των νέων ερευνητών και των μεγάλων έργων υποδομών που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επιστροφή της ΕΕ στην ανάπτυξη, υπογραμμίζουν στην επιστολή τους τα ανώτερα στελέχη οκτώ από τους μεγαλύτερους οργανισμούς για την έρευνα, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και του CERN.

Στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες θα ληφθούν αποφάσεις  για τον προϋπολογισμό στους τομείς της επιστήμης και την καινοτομίας  για τη χρονική περίοδο 2014-2020.

Μεταξύ των έργων που μπορούν να πληγούν αν αποφασιστούν οι σχετικές περικοπές είναι και το Ellixir, που έχει ως στόχο τη σύνδεση των ιατρικών πληροφοριών σχετικά με το ανθρώπινο γονιδίωμα με τους ερευνητές, έργο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς στη θεραπεία κάθε ασθενή.

«Η επιστήμη είναι ο οδηγός της εξόδου από την ύφεση και η περικοπή του προϋπολογισμού της σίγουρα δεν είναι ο δρόμος προς τα εμπρός», δήλωσε ο Rolf Hauer, γενικός διευθυντής του CERN, ο οποίος υπέγραψε την επιστολή.

Ένας άλλος επιστήμονας που υπέγραψε την επιστολή, ο καθηγητής Andrew Harrison, διευθυντής του παγκοσμίου φήμης Ινστιστούτου Laue-Langevin (ILL), ερευνητικού κέντρου της Γκρενόμπλ στη Γαλλία, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι οι περικοπές θα υπονομεύσουν τη θέση της Ευρώπης ως παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα της επιστήμης.

«Η επιστήμη και η καινοτομία πρέπει να είναι στο κέντρο της οικονομίας και της ανάπτυξης. Αν δεν ληφθούν έξυπνες αποφάσεις τώρα θα χάσουμε μία ή δύο δεκαετίες», είπε ο Andrew Harrison.

Άλλοι επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή είναι ο καθηγητής Iain Mattja, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στη Χαϊλδεβέργη, ο καθηγητής Alvaro Gimenez Canete, διευθυντής επιστήμης και ρομποτικής της ESA και ο καθηγητής Tim de Zeeuw, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου.