Το μαντείο του ΣΤΕ

to-manteio-tou-ste

Ευχαριστημένα όλα τα κόμματα από τον «χρησμό» του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ.

Η προσωρινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ λειτούργησε περίπου ως «χρησμός», καθώς τα επιτελεία των κομμάτων, αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι -με πρώτους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ- επιχειρούν να τη μεθερμηνεύσουν, ο καθένας με βάση την τροπή που θα ήθελε να πάρουν οι εξελίξεις.

Η ΕΡΤ θα εκπέμψει σήμα ξανά. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο, όπως και το ότι δεν αμφισβητείται από το ΣΤΕ η νομιμότητα της απόφασης για το κλείσιμό της. Το πως και με ποιους θα επανακάμψει στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες είναι ακόμα θέμα της ερμηνείας του… χρησμού.

Ωστόσο, η απόφαση του ΣΤΕ κρίνεται ως μία πολιτική κίνηση που αφενός ρίχνει… λίγο νερό στην κοινωνική φωτιά που άναψε ο Α. Σαμαράς με το κλείσιμο της ΕΡΤ και το πέταγμα στο δρόμο 2.500 υπαλλήλων της, και αφετέρου προσφέρει… σωσίβιο στην τρικομματική κυβέρνηση, της οποίας η υπόσταση απειλήθηκε εξ αιτίας του θέματος της ΕΡΤ, καθώς προσφέρει χρόνο και χώρο στους προέδρους των κομμάτων που την στηρίζουν να τα «βρουν».

Ουσιαστικά, το θέμα της ΕΡΤ έχει πάρει πλέον την τροπή του, έτσι όπως την καθόρισε ο πρωθυπουργός, άσχετα από τις μικροτροποποιήσεις που επιδέχεται το σχέδιό του και οι τριγμοί που προκάλεσε στο «καράβι» της κυβέρνησης η… τρικυμία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δείχνουν, με τη βοήθεια του ΣΤΕ βεβαίως, να απορροφώνται.

Υπό αυτή την έννοια η κρίση που προκλήθηκε με την ΕΡΤ αποτελεί «χαμένη ευκαιρία» για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ρήξη στις γραμμές της συγκυβέρνησης δεν μοιάζει πλέον ικανή να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, κάτι που κατά βάθος ίσως και να απεύχονταν στην Κουμουνδουρου, παρά τα αντιθέτως λεγόμενά τους και παρά την τύπου «Ανδρέα Παπανδρέου» συγκέντρωση  που επιχείρησαν στο Σύνταγμα, διότι ουσιαστικά γνώριζαν ότι το κύμα συμπαράστασης στους απολυμένους της ΕΡΤ, εξ αιτίας της φαύλης φύσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, δεν ήταν ικανό από μόνο του να ανατρέψει την στασιμότητα του κόμματος της Αριστεράς στις δημοσκοπήσεις.

Όλοι ευχαριστημένοι λοιπόν από την «Πυθία».

Όλοι ευχαριστημένοι, πλην του Σαμαρά, δεν είναι και τόσο χρησμός του μαντείου, η απόφαση του ΣτΕ σε ότι αφορά το ζητούμενο του κόσμου. Είναι ξεκάθαρη δηλαδή, ως προς το αν θα έπρεπε αυτή τη στιγμή πατώντας στο τηλεκοντρολ το κανάλι που έχω ρυθμίσει την ΕΡΤ να βλέπω εικόνα και να ακούω ήχο, παρόμοια με αυτα που θα έβλεπα και θα άκουγα πριν το κλείσιμό της. Ένας λόγος υποθέτω που όλοι παριστάνουν τον μπερδεμένο (αν εξαιρέσουμε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, που όντως για το εργασιακό τους καθεστώς αυτή τη στιγμή η απόφαση του ΣτΕ είναι χρησμός της Πυθίας) και τηρούν ουσιαστικά σιγή ιχθύος για την παράνομη παράταση του μαύρου και της σιωπής, είναι ότι όσο συνεχίζεται αυτό το μαύρο και η σιωπή, εκτίθεται ο Σαμαράς, αν την ανοίξει πάπαλα η μαγκιά του, τον αφήνουν δηλαδή να επιλέξει με την ησυχία του, ανάμεσα στο γκρεμό και το ρέμα.