Τουρκία: Προσπάθεια κατευνασμού της οργής

tourkia-prospatheia-katevnasmou-tis-orgis

Συγγνώμη ζήτησε από τους διαδηλωτές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σε εξέλιξη 48ωρη απεργία στο δημόσιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας απολογήθηκε την Τρίτη κάνοντας λόγο για «υπερβολική βία» από την αστυνομία σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των ταραχών, σε αντίθεση με τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Με τον Ερντογάν να λείπει στο εξωτερικό, απεργία σε εξέλιξη και τις διαδηλώσεις να εξακολουθούν να κρατούν για πέμπτη ημέρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς προσπάθησε να κατευνάσει την οργή κατά την αρχικής σκληρής στάσης της κυβέρνησης στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν με αφορμή τα σχέδια για την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί.

«Η υπερβολική βία που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη φάση εναντίον εκείνων που συμπεριφέρονται με σεβασμό προς το περιβάλλον είναι λανθασμένη και άδικη», δήλωσε ο Αρίντς σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Άγκυρα. «Ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες».

«Αλλά», πρόσθεσε, «δεν νομίζω ότι οφείλουμε συγγνώμη σε όσους προκάλεσαν ζημιές στους δρόμους και προσπάθησαν να εμποδίσουν την ελευθερία των πολιτών».

Χιλιάδες διαδηλωτές φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα διαδήλωσαν για πέμπτη ημέρα στην πλατεία Ταξίμ. Τα οδοφράγματα και η πυκνή οσμή των δακρυγόνων ήταν η κυρίαρχη εικόνα και χθες του ξεσπάσματος της οργής των Τούρκων κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, κατά τη διάρκεια του οποίου δύο πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί.

Οι διαμαρτυρίες ενός ευρέος φάσματος πολιτών έχουν κοινό παρονομαστή την κατηγορία κατά του Ερντογάν, ότι επιδιώκει την εφαρμογή ισλαμικής ατζέντας, επιχειρώντας να διαβρώσει τα θεμέλια της κοσμικής Δημοκρατίας που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ πριν από 90 χρόνια.

Συνδικάτα εντάχθηκαν στις διαδηλώσεις την Τρίτη, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση να αναγνωρίσει το δίκαιο των διαδηλωτών.

«Διαμαρτυρόμαστε για την δικτατορική φύση αυτής της κυβέρνησης, η οποία είναι ενάντια στους κοσμικούς πολίτες», δήλωσε ένας από τους πάνω από δώδεκα δικηγόρους ντυμένους με τα επίσημα μαύρα ράσα του δικαστηρίου, επικεφαλής πομπής των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

«Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε την κληρονομιά του Ατατούρκ και το τουρκικό κράτος, το οποίο είναι το κράτος για το οποίο εργαζόμαστε».

Πίσω τους, μια ομάδα ηθοποιών κρατούσε πανό που απεικόνιζε μια θλιμμένη μάσκα όπερας με ένα δάκρυ από αίμα να τρέχει πάνω της.

Ένας 22χρονος, μέλος της νεολαίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σκοτώθηκε αφού χτυπήθηκε στο κεφάλι σε συλλαλητήριο στην Αντιόχεια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αργά τη Δευτέρα, ο άλλος θάνατος επήλθε όταν ένα ταξί χτύπησε ένα διαδηλωτή στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή.

Τέσσερις άλλοι άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Ιατρών, ενώ περίπου 3.000 έχουν υποστεί ελαφρά τραύματα, όπως δυσκολίες στην αναπνοή.

Η κυριότερη ομοσπονδία συνδικάτων του δημόσιου τομέα, η αριστερή KESK που αντιπροσωπεύει 240.000 μέλη, ξεκίνησε διήμερη απεργία την Τρίτη, ενώ ένα άλλο συνδικάτο, η Επαναστατική Ένωση Εργαζομένων, προκήρυξε απεργία για την Τετάρτη.