Βούλιαξε στις λάσπες και η σοκολατούπολη

vouliaxe-stis-laspes-kai-i-sokolatoupoli

Ένα χωριό φτιαγμένο από σοκολάτα, ο Αϊ-Βασίλης που μοιράζει δώρα και μια στολισμένη και λαμπερή πόλη σαν από παραμύθι θα παραμείνουν τελικά «όνειρο απατηλό» σε μια «γωνιά» της Καβάλας. Στην Ελευθερούπολη ο Αϊ-Βασίλης, τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και η σοκολατούπολη βούλιαξαν στα λασπόνερα των βροχών του Νοεμβρίου και η πόλη που έχει παράδοση στο χριστουγεννιάτικο στολισμό δεν θα φορέσει φέτος τα γιορτινά της.

«Οι υπόγειες αποθήκες του δήμου όπου φυλάγαμε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι ακόμη γεμάτες νερό. Ολος ο γιορτινός διάκοσμος μούσκεψε στα λασπόνερα. Είχαμε σκοπό να δημιουργήσουμε ένα σοκολατότοπο, ένα μικρό χωριό από σοκολάτα. Ολα αυτά όμως θα μείνουν στα σχέδια» λέει εμφανώς δυσαρεστημένος στην «Espresso» ο δήμαρχος Ελευθερούπολης Γιάννης Φιλόσογλου.

Στις 18 Νοεμβρίου μια ισχυρή βροχόπτωση έπληξε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, μαζί και την Ελευθερούπολη Καβάλας.
Τα νερά της βροχής εισέβαλαν σε σπίτια και καταστήματα και... αδιαφορώντας για τα Χριστούγεννα που πλησίαζαν «έπνιξαν» το δημαρχείο και τις αποθήκες του δήμου. Με τις περιουσίες των κατοίκων «παρασύρθηκε» και ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος, μαζί του και τα παιδικά όνειρα.

«Είχαμε αποθηκεύσει τα χριστουγεννιάτικα στολίδια στις αποθήκες μας. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, οι Αϊ-Βασίληδες και όλα τα στολίδια καταστράφηκαν. Στον ίδιο χώρο είχαμε μερικά ξύλινα σπιτάκια για να φτιάξουμε σ’ ένα σημείο του κέντρου της πόλης ένα σοκολατότοπο για τα μικρά και... μεγάλα παιδιά. Οι υπόγειες αποθήκες μας έχουν ύψος τρία μέτρα. Ακόμη και σήμερα τα νερά είναι στα δυόμισι μέτρα. Η ζημιά ήταν μεγάλη και υπολογίζεται στα 200.000 ευρώ» λέει ο κ. Φιλόσογλου.

Για τη δημοτική αρχή πρώτο μέλημα ήταν η αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και καταστήματα. Τα Χριστούγεννα όμως είναι πολύ κοντά και το πρόβλημα είναι πλέον ορατό.

«Αρχίσαμε μια προσπάθεια επισκευής των στολιδιών, αλλά η καταστροφή ήταν ολοσχερής. Σε μια ύστατη προσπάθεια να στολίσουμε την πόλη ήρθαμε σ’ επαφή με εμπόρους. Δεν είχαμε όμως τη δυνατότητα νέας παραγγελίας την τελευταία στιγμή, καθώς δεν υπήρχε ο εύλογος χρόνος για την παράδοση των στολιδιών. Οι εταιρείες που προμηθεύουν το συγκεκριμένο εξοπλισμό έχουν ήδη κλείσει τις παραγγελίες για φέτος. Γυρίσαμε δέκα χρόνια πίσω από πλευράς γιορτινού διάκοσμου» εξηγεί ο δήμαρχος.

Σε μια άνιση μάχη με το χρόνο έγινε προσπάθεια να... έρθουν τα Χριστούγεννα στην Ελευθερούπολη και, όπως λέει ο κ. Φιλόσογλου, «συγκεντρώσαμε λίγα στολίδια με όποιο τρόπο μπορέσαμε, αλλά δεν θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάθε Χριστούγεννα στην Ελευθερούπολη έχουμε εντυπωσιακό στολισμό, αλλά οι πλημμύρες μάς άλλαξαν τα σχέδια».

Εξαφανίστηκαν και οι καλικάντζαροι


Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ξαφνικά από την πόλη εξαφανίστηκαν και τα καλικαντζαράκια. Αγνωστο πώς και από ποιους, εξαφανίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή τα καλικαντζαράκια που είχαν τοποθετηθεί στην παραλιακή -γύρω από το φωτιζόμενο καράβι- στο πλαίσιο του φετινού χριστουγεννιάτικου διάκοσμου.

Έκπληκτοι μικροί και μεγάλοι διαπίστωσαν την κλοπή και αμέσως ενημέρωσαν την αστυνομία, η οποία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι υποψίες στρέφονται σε άτομα που ανήκουν σε παρεκκλησιαστικές οργανώσεις, οι οποίες από την αρχή εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την τοποθέτηση των συμπαθέστατων καλικάντζαρων καθώς, όπως υποστήριζαν, επρόκειτο για ειδωλολατρικό έθιμο.

Μάλιστα, το θέμα είχε προκαλέσει αναστάτωση και στο δημοτικό συμβούλιο, όπου μερικοί δημοτικοί σύμβουλοι είχαν υιοθετήσει τη συγκεκριμένη άποψη.