Χριστουγεννιάτικη διάθεση και στολισμός του έλατου

christougenniatiki-diathesi-kai-stolismos-tou-elatou

Πότε πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τα περσινά Χριστούγεννα. Ο καιρός άρχισε να μας προδιαθέτει, αν και άργησε φέτος λίγο, για αυτό δεν καταλάβαμε ότι έφτασε ο χειμώνας και μαζί με αυτόν και πάρα πολλές γιορτές με κορύφωση την γέννηση του Χριστού. Η παράδοση θέλει τους στολισμούς να αρχίζουν αμέσως μετά την γιορτή του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου. Αυτές τις μέρες τις περιμένουμε όλοι με μεγάλη ανυπομονησία. Οι γιορτές φέρνουν χαρά σε όλους. Στολίστε το σπίτι σας αλλά και τους χώρους του γραφείου σας και μπείτε στο κλίμα των Χριστουγέννων. Οι περισσότεροι από εσάς έχετε ήδη σκεφτεί πως θα διακοσμήσετε τον χώρο σας ή ακόμα έχετε προμηθευτεί κάποια από τα στολίδια σας.

Στις γιορτές μετέχει όλη η φύση. Η παράδοση βέβαια επιβάλει το στολισμό του έλατου, αλλά σε όλα τα φυτά σας μπορείτε να τους φορέσετε «γιορτινά», έτσι ώστε να συμμετάσχουν και αυτά στο στολισμό του σπιτιού. Μπορείτε να τοποθετήσετε κόκκινα, χρυσαφί φιογκάκια, κορδέλες και φωτάκια σε όποιο κωνοφόρο διαθέτετε στο σπίτι όπως το πηξάρι, η τούγια, ο ταξός, το λεμονοκυπάρισσο, το πεύκο νάνος και άλλα. Φυτά όπως οι ιβίσκοι σας με τα άσπρα και τα κόκκινα άνθη τους, η στίμμια με τους κόκκινους μικροσκοπικούς καρπού της, το ίλεξ με το πολύ ωραίο αγκαθωτό φύλλωμα με τους χρωματισμού του και φυσικά τα γνωστά σε όλους μας χριστουγεννιάτικα φυτά, όπως τα κατακόκκινα αλεξανδρινά αλλά και τα γκι με την αντίθεση των χρωματισμών των φύλλων με τους καρπούς του, δίνουν ένα πολύ ωραίο χρώμα στις γιορτές.

Χρησιμοποιήστε επίσης, διάφορα υλικά, συνδυάζοντας την φαντασία σας και τη διάθεση σας, και στολίστε τον χώρο σας. Θυμάμαι τη μαμά μου να δένει πορτοκάλια με κόκκινες κορδέλες και κάρφωνε ξυλάκια γαρύφαλλου πάνω σ’ αυτό, σε διάφορα σχέδια, δημιουργώντας έτσι ένα στολίδι-μπάλα. Αυτό που δεν μπορώ να ξεχάσω, είναι το άρωμα που αναδυόταν από τον συνδυασμό του πορτοκαλιού και του γαρύφαλλου. Κάνοντας επίσκεψη σε ένα δάσος μπορείτε να μαζέψετε ένα σωρό υλικά, που θα βρείτε πεσμένα από το πέρασμα του φθινοπώρου, όπως κλωναράκια έλατου, πεύκου και άλλων φυτών, αλλά και κουκουνάρια και βελανίδια. Αυτά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε το στεφάνι της πόρτας σας, να διακοσμήσετε ένα δίσκο με κεριά ή όπου αλλού εσείς μπορείτε να φανταστείτε. 

Αν αυτά τα υλικά είναι ξεραμένα μπορείτε να τα βάψετε με σπρέι σε χρυσαφί ή ασημί αποχρώσεις συνδυάζοντας τα με ανάλογες κορδέλες. Επίσης, τα ξυλάκια κανέλλας με το τόσο ωραίο άρωμα που έχουν, μπορούν να ολοκληρώσουν το σύνολο των αρωμάτων που γεμίζει το σπίτι από τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, τις δίπλες και όλα τα εδέσματα των ημερών. Τέλος, το ρόδι φέρνει τύχη για την χρονιά που έρχεται. Για αυτό, η παράδοση θέλει να σπάμε ένα με την αλλαγή του έτους, στην πόρτα του σπιτιού μας.

Με το κλίμα των ημερών μην ξεχνάτε ότι όλα σας τα φυτά εξακολουθούν να έχουν την ανάγκη σας και την φροντίδα σας. Να θυμάστε να τα ποτίζετε και να τα λιπαίνετε όποτε τους είναι απαραίτητο. Τα φυτά δε που θα κόψετε για να στολίσετε τα βάζα σας μπορείτε να τα διατηρήσετε για πολλές μέρες αρκεί να αλλάζετε το νερό τους ανά 1-2 ημέρες. Καλό είναι να κόβετε την άκρη τους και να καθαρίζετε το ανθοδοχείο καλά στο εσωτερικό του, ώστε να απομακρύνονται οι μικροοργανισμοί που δημιουργούνται. Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο συντηρητικό. Εμείς σας προτείνουμε να προμηθευτείτε της ΒΙΟΦΥΤ που μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα super market Επισκεφτείτε το site μας www.biofyt.gr και ενημερωθείτε για το κοντινότερο κατάστημα σε σας.

Σας θυμίζω ότι αν από πέρυσι είχατε φυτέψει ένα ελατάκι σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας, φέτος θα είχε μεγαλώσει και θα μπορούσατε να στολίζετε αυτό, από το να αγοράζετε κάποιο κομμένο. Ποτέ δεν είναι αργά για να το αποκτήσετε. Μπορείτε να φυτέψετε ένα τώρα και να το έχετε για μια ζωή.

Πολλές ευχές και από εμάς για υγεία και αγάπη σε όλους και καλές γιορτές!