Η Ευρώπη στις Ράγες

i-evropi-stis-rages

Είσαι νέος, αν δεν ταξιδέψεις τώρα, πότε θα ταξιδέψεις; Και πόσο μάλλον εάν νιώθεις ότι σε έχει κουράσει η καθημερινότητα και πλέον χρειάζεσαι ένα νέο αέρα ανανέωσης που θα σου δώσει περαιτέρω ενέργεια για να συνεχίσεις δύσκολες συνθήκες της ζωής.

Βάζεις όμως το χέρι στην τσέπη και πιάνεις ύφασμα (και κάτι ψιλά που κουδουνίζουν πένθιμα). Θες να ταξιδέψεις οικονομικά αλλά και να δεις. Οχι άσφαλτο και πινακίδες. Τοπία θες να δεις, που θα μετατρέψουν το μυαλό σου σε ένα πανέμορφο φωτογραφικό άλμπουμ. Θα το κάνεις, λοιπόν, μέσα από τα παράθυρα των καλύτερων τρένων της Ευρώπης - ή, αλλιώς, Interrail.

Πρέπει να ξέρεις ότι κάρτα Interrail δικαιούσαι μόνο αν είσαι Ευρωπαίος πολίτης ή αν ζεις στην Ευρώπη - τουλάχιστον τους τελευταίους έξι μήνες. Αν αυτό ισχύει, συνέχισε να διαβάζεις… Αν δεν έχεις ιδέα περί τίνος πρόκειται, φαντάσου την Ευρώπη χωρισμένη σε 8 ζώνες, με τη δυνατότητα να τριγυρνάς με τρένα στις χώρες που περιλαμβάνει η κάθε ζώνη. Με ένα στάνταρ ποσό. Φυσικά, πληρώνοντας κάτι παραπάνω μπορείς να συνδυάσεις περισσότερες από μία ζώνες ή, αν θες, να τις συμπεριλάβεις όλες. Τα ακριβή αντίτιμα για τις ζώνες και τους συνδυασμούς τους αφορούν ταξίδι στη Β' θέση είναι τα εξής:

Οποιαδήποτε ζώνη για 16 μέρες κοστίζει:

  • 210 (κάτω των 26 ετών), 299 (άνω των 26 ετών) και 149 (για παιδιά μέχρι 12 ετών).

Οποιεσδήποτε δύο ζώνες για διάστημα 22 ημερών κοστίζουν:

  • 289 (κάτω των 26 ετών), 409 (άνω των 26 ετών) και 204 (για παιδιά μέχρι 12 ετών).

Όλες οι ζώνες για διάστημα ενός μηνός κοστίζουν:

  • 399 (κάτω των 26 ετών), 559 (άνω των 26 ετών) και 279 (για παιδιά μέχρι 12 ετών).

Οι ζώνες χωρίζονται ως εξής:

  1. Ζώνη Α: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία.
  2. Ζώνη Β: Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία.
  3. Ζώνη C: Δανία, Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία.
  4. Ζώνη D: Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Βουλγαρία και Ρουμανία.
  5. Ζώνη Ε: Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο.
  6. Ζώνη F: Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο (συμπεριλαμβάνεται το πέρασμα από Ισπανία στο Μαρόκο).
  7. Ζώνη G: Ιταλία, Σλοβενία, Ελλάδα, Τουρκία και η ακτοπλοϊκή μεταφορά μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας.
  8. Ζώνη Η: Βουλγαρία, Ρουμανία, πΓΔΜ, Σερβία και Μαυροβούνιο.


Χρήσιμα tips


  • Την κάρτα μπορείς να τη βγάλεις μέχρι και 3 μήνες πριν ταξιδέψεις.
  • Η κάρτα δεν είναι μεταβιβάσιμη. Οταν θα την εκδώσεις, θα χρειαστεί να δείξεις ταυτότητα ή διαβατήριο. Κάτι που θα πρέπει να κάνεις και κάθε φορά που θα σου ζητείται να τη δείξεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Στη ζώνη που περιλαμβάνει τη χώρα σου, δεν θα ταξιδέψεις δωρεάν. Θα έχεις έκπτωση 50% στην επιστροφή.
  • Να είσαι προετοιμασμένος ότι υπάρχουν κάποια τρένα και κάποιες διαδρομές, στις οποίες θα χρειαστεί να καταβάλεις επιπλέον ποσό. Αυτό εξαρτάται από τη ζώνη που θα διαλέξεις.
  • Καλό είναι να κάνεις κρατήσεις πριν ταξιδέψεις. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για μεγάλες διαδρομές και τα ταξίδια με φέρι, ειδικά το καλοκαίρι.
  • Να είσαι πολύ προσεκτικός, γιατί σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας δεν αντικαθίσταται ούτε αποζημιώνεσαι. Η μόνη περίπτωση αποζημίωσης είναι αν επιστρέψεις την κάρτα πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της.