Όλα είναι θέμα ελέγχου και επιλογής

ola-einai-thema-elenchou-kai-epilogis

Στην Ελλάδα την έχουμε βρει τη λύση. Όταν λόγω κάποιου άσχημου φαινομένου η κοινή γνώμη βυσσοδομεί κατά πάντων και οι υπεύθυνοι αισθάνονται εκτεθειμένοι, τότε εξαγγέλλονται μέτρα και αποφάσεις χωρίς στην ουσία αντίκρισμα, τα οποία σε εύθετο χρόνο αποδομούνται από την ίδια την αρχή που τα εξήγγειλε.

Στόχος μοναδικός ο αναθεματισμός, για να συμβαδίσουν με το κοινό αίσθημα και ο προσπορισμός χρόνου, για να ελεγχθούν οι αντιδράσεις.

Έτσι και τώρα, ανήμπορος να υπερκεράσει την υποκρισία όλων των υπευθύνων για το θέμα της βίας στα ελληνικά γήπεδα, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Μπιτσαξής, θεώρησε σκόπιμο να ακολουθήσει την πεπατημένη και στηριζόμενος σε ένα χρόνιο ψέμα, χρήσιμο και με πολλούς πληρωμένους συνεργούς αναμεταδιδόμενο περί κρατικοδίαιτου ποδοσφαίρου, εξήγγειλε τη διακοπή της χρηματοδότησης των ποδοσφαιρικών ομάδων από το Κράτος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα, «ψαρεύει» συμπαραστάτες στην κοινωνία για να ενοχοποιηθεί ο πολύπαθος χώρος του Αθλητισμού ως το υποκείμενο που του χαρίζουν χρήματα και αυτό τα εκμεταλλεύεται για να ταΐζει το τέρας της βίας.

Η ίδια μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στο παρελθόν από όλους τους πολιτικούς ηγέτες του χώρου και μάλιστα τα χρήματα του ΟΠΑΠ που τώρα αποτελούν το διακύβευμα, έχουν χρηματοδοτήσει εκατοντάδες ημέτερους (ΜΜΕ και δημοσιογράφους σε ανύπαρκτες επιτροπές τεμπελχανάδων χαραμοφάηδων) για να την προπαγανδίσουν.

Δυστυχώς, εκούσια αποσιωπούνται τρία πράγματα:

Ο ΟΠΑΠ είναι ανώνυμος εταιρία στοιχηματισμού με μονοπωλιακό καθεστώς δραστηριοποίησης και όχι το ίδιο το ελληνικό δημόσιο, που μάλιστα κατέχει πλέον μειοψηφικό ποσοστό των μετοχών της. Έχει υπογράψει συμβάσεις αποκλειστικής διαφημιστικής προβολής με τις διοργανώτριες του ποδοσφαίρου. Δε χαρίζει χρήματα.

Δεύτερο από τη δραστηριότητα των ομάδων, από τη χρησιμοποίηση και την εκμετάλλευση του προϊόντος τους, καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη. Είμαι περίεργος να δω τι θα πει ο Πρόεδρος του ΟΠΑΠ στους μετόχους του όταν οι ομάδες σαμποτάρουν το στοίχημα, αλλάζοντας μέρες και ώρες διεξαγωγής των αγώνων τους και τα κέρδη ελαχιστοποιηθούν.

Τέλος, τέτοια ανέφικτα μέτρα αφού δε στοχεύουν πουθενά, δεν μπορούν να σκεπάσουν την ανυπαρξία της βούλησης όλων (Πολιτεία και αστυνομία, ΕΠΟ, Σουπερλίγκα και ΕΠΑΕ και ΜΜΕ) να αντιμετωπίσουν με ανοικτά μάτια την παθογένεια του φαινομένου.

Όταν ο καθείς πράξει τα δέοντα και κάποιοι δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τότε η επιβολή κυρώσεων, μέχρι σβησίματος από το χάρτη για τους κατ’ επανάληψη παραβάτες, θα έχει ηθικό έρεισμα και αποδοχή από όλους.

Μέχρι τότε, επειδή δε δικαιολογείται σε κανέναν άγνοια του χώρου, διερευνείστε τις αιτίες που δημιουργούν και εξαπλώνουν τη βία και στα γήπεδα, αποδώστε ευθύνες με αίσθημα δικαιοσύνης και σταματήστε να χρησιμοποιείτε όπως οι προκάτοχοί σας το χώρο και τα χρήματα του ΟΠΑΠ για αλλότρια οφέλη (να μην ξεχνά κανείς τους χιλιάδες παράνομα χρηματοδοτούμενους, όπως παραδείγματος χάριν, το Σύλλογο Φίλων Θαλασσίου Σκι Μονής Βατοπεδίου). Οι ομάδες είναι συνέταιροί σας και συνεργάτες σας.