Γκότζι Μπέρι: Αντιοξειδωτική Υπερτροφή

goji-berry-antioxeidotiki-ypertrofi

Το Γκότζι μπέρι (αγγλικά Goji berry) αποτελεί μία από τις πιο θρεπτικές «υπερτροφές» στον πλανήτη σήμερα, περιέχοντας μία απέραντη γκάμα από μοναδικά καροτενοειδή, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτοθρεπτικά συστατικά. Πέραν τούτου, το Γκότζι μπέρι θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στον κόσμο.

Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην προστασία του ανθρώπινου DNA απέναντι σε βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και την ακτινοβολία. Δίχως την άφθονη παρουσία των αντιοξειδωτικών ουσιών ο οργανισμός μας καθίσταται ευάλωτος σε ασθένειες και την πρόωρη γήρανση. Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται ως υποπροϊόν του φυσιολογικού μεταβολισμού και της έκθεσης στις τοξίνες και την ακτινοβολία. Αυτό σταδιακά οδηγεί στον πρόωρο θάνατο κυττάρων που συντελεί στην εμφάνιση διάφορων ασθενειών και την επιταχυνόμενη ανάπτυξη μεταλλαγμένων κυττάρων, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν στον καρκίνο. Όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη συνδρομή των αντιοξειδωτικών ουσιών.

Καροτενοειδή


Το Γκότζι μπέρι συνιστά μία από τις καλύτερες πηγές καροτενοειδών με αντιοξειδωτική δράση ακόμη μεγαλύτερη και από εκείνη των καρότων. Αυτό το γεγονός έχει ζωτική σημασία, καθώς έρευνες έδειξαν ότι το καροτενοειδές περιεχόμενο του ανθρώπινου ιστού αποτελεί από στατιστικής άποψης έναν εξαιρετικά καθοριστικό παράγοντα για τον προσδιορισμό του δυνητικά μέγιστου προσδόκιμου ζωής μας. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερα καροτενοειδή καταναλώνουμε, τόσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες να ζήσουμε περισσότερο.

Υγεία ματιών


Το Γκότζι μπέρι επίσης περιέχει ορισμένες πολύ κρίσιμες θρεπτικές ουσίες για την υγεία των ματιών, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη. Έχει αποδειχθεί ότι μία πλούσια σε ζεαξανθίνη και λουτεΐνη διατροφή συνεισφέρει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, μίας από τις κυρίαρχες αιτίες τύφλωσης και απώλειας της όρασης στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Ανοσία και μακροζωία


Παράλληλα, το Γκότζι μπέρι έχει αποδειχθεί πως θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Υπάρχουν τρία κύρια συστατικά στην «υπερτροφή» που οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση: οι πολυσακχαρίτες, η βήτα-καροτίνη και το γερμάνιο. Οι πολυσακχαρίτες φημίζονται για τη συμβολή τους στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βήτα-καροτίνη φαίνεται να προάγει τη διέγερση της ιντερφερόνης στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το γερμάνιο, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία διάφορων τύπων καρκίνου, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αύξηση των επιπέδων της ιντερφερόνης.

Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, το Γκότζι μπέρι είναι γνωστό ως μία υπερτροφή που χαρίζει μακροζωία. Μάλιστα, θρυλείται ότι ένας άνδρας, ονόματι Li Qing Yuen, έζησε μέχρι την ηλικία των 252 ετών, αλλά παραμένει άγνωστο αν κάτι τέτοιο ισχύει ή όχι.

Διατροφικό προφίλ


Το Γκότζι μπέρι περιέχει 18 αμινοξέα, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται και τα οκτώ πιο απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό, συνιστώντας μία πλήρη πρωτεΐνη. Επίσης, το Γκότζι μπέρι περιέχει 21 ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, το γερμάνιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Παράλληλα, όντας πλούσιο σε βιταμίνες, το Γκότζι μπέρι περιέχει βιταμίνη Α, Β, C και Ε.

Τρόποι χρήσης


Το Γκότζι μπέρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μία σειρά από τρόπους. Από παραδοσιακής άποψης, η υπερτροφή χρησιμοποιούνταν στο τσάι στην κινεζική ιατρική και τρωγόταν ωμό. Είναι πραγματικά θαυμάσιο να χρησιμοποιείτε το Γκότζι μπέρι στο τσάι σας, καθώς κατά τη διαδικασία βρασμού το νερό του τσαγιού εμπλουτίζεται με εκχύλισμα πολυσακχαριτών. Επίσης, το Γκότζι μπέρι είναι εξαιρετική προσθήκη στα μείγματα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων (trail mix).

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, το Γκότζι μπέρι αποτελεί μία πραγματική υπερτροφή τεράστιου μεγέθους. Τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, οι πολυσακχαρίτες, οι πρωτεΐνες περιέχονται στο Γκότζι μπέρι σε αφθονία, το οποίο είναι σε θέση να μας βοηθήσει να μεταφέρουμε την υγεία μας σε άλλο επίπεδο. Ας εστιάσουμε, όμως, λίγο πιο αναλυτικά στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενσωματώσουμε το Γκότζι μπέρι στην καθημερινή μας διατροφή, έτσι ώστε να προσφέρουμε στον εαυτό μας περισσότερες θρεπτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία και, άρα, μακροζωία.

Το Γκότζι μπέρι πωλείται σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως σε αποξηραμένη μορφή. Η γεύση του μπορεί να χαρακτηριστική μάλλον γλυκιά, αλλά είναι κάπως πιο περίπλοκη λόγω του συνδυασμού θρεπτικών και μεταλλικών στοιχείων. Ορισμένοι από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αξιοποιήσετε το Γκότζι μπέρι, είναι οι εξής:

Αναμείξτε το με ροφήματα φρούτων


Αγοράστε απλώς μερικά οργανικά, φρέσκα ή κατεψυγμένα, φρούτα, αναμείξτε τα με το αγαπημένο σας γάλα και, έπειτα, προσθέστε μία κουταλιά Γκότζι μπέρι. Το αποτέλεσμα θα είναι πραγματικά εντυπωσιακό και απίστευτα θρεπτικό.

Προσθέστε το στα δημητριακά


Το Γκότζι μπέρι βελτιώνει οποιοδήποτε μείγμα δημητριακών. Απλώς προσθέστε μία ή δύο κουταλιές Γκότζι μπέρι σε οποιοδήποτε τύπο δημητριακών και αυτομάτως αυξάνετε τη διατροφική πυκνότητα των δημητριακών, ενσωματώνοντας παράλληλα μεταλλικά στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και ο φώσφορος. Επιπλέον, το Γκότζι μπέρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και Ε στη φυσική του μορφή.

Προσθέστε το σε μείγματα ξηρών καρπών και φρούτων


Οποιοδήποτε μείγμα ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων ή σνακ δρόμου μπορεί να ενισχυθεί χάρη στην ανώτερη διατροφική αξία που προσδίδει το Γκότζι μπέρι στο μείγμα. Έτσι, το μείγμα όχι μόνο αποκτά εξαιρετική γεύση, αλλά και φυσικό χρώμα που το κάνει να φαίνεται ακόμη πιο απολαυστικό.

Βυθίστε το στο νερό για να δημιουργήσετε «τσάι Γκότζι»


Όταν το Γκότζι μπέρι βυθίζεται στο νερό, ζεστό ή κρύο, απελευθερώνει θρεπτικές ουσίες σε αυτό. Το Γκότζι χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Κίνα με στόχο τη δημιουργία πλούσιου σε διατροφική αξία τσαγιού με «φρουτώδη» υφή. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και στο σπίτι σας μέσα σε λίγα λεπτά, προσθέτοντας το Γκότζι μπέρι σε όλα τα αγαπημένα σας είδη τσαγιού.

Ψήστε το μαζί με το ψωμί και τα μάφιν


Ενώ το Γκότζι μπέρι είναι πολύ πιο θρεπτικό όταν καταναλώνεται ώμο, εξακολουθεί να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την διατροφική του αξία και όταν ψήνεται. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε συνταγές για ψωμί, μάφιν, ενεργειακές μπάρες κτλ. Το αποτέλεσμα θα είναι η εκτόξευση της θρεπτική πυκνότητας των τροφών σας χάρη στην υπερτροφή που λέγεται Γκότζι μπέρι.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Γκότζι μπέρι αποτελεί μία υπερτροφή με υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από το μπρόκολο, τα σταφύλια και τις φράουλες! Το Γκότζι είναι «βαριά οπλισμένο» με αντιοξειδωτικές ουσίες και καροτενοειδή και χρησιμοποιείται για περισσότερα από 5.000 χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, προάγοντας την ευεξία και τη μακροζωία με απόλυτα επιτυχημένο τρόπο.