Μείνε αφοσιωμένος στον στόχο σου

meine-afosiomenos-ston-stocho-sou


Είναι ο μόνος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Το μεγαλύτερο λάθος του Ρεχάγκελ. Η αδυναμία του πρίγκιπα Ρενιέ. Πέρα και πάνω από όλα, όμως, είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων. Μάθε από τα μαθήματα ζωής του Ακη Ζήκου και φτάσε κι εσύ στο υψηλότερο επίπεδο.

Μείνε αφοσιωμένος στο στόχο σου


Τίποτα στην καριέρα μου δεν έγινε γρήγορα. Κυρίως όμως δεν έγινε τίποτα τυχαία. Η προσπάθεια για την επαγγελματική ανέλιξή μου σε ένα χώρο δύσκολο και ανταγωνιστικό ήταν συνεχής κι επίπονη. Χρειάστηκε να δώσω πολλά από τον εαυτό μου, ώστε να φτάσω στην επίτευξη των στόχων μου. Οι στόχοι μου βρίσκονται πάντοτε στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Δεν αφήνω ποτέ μεγάλα, άπιαστα όνειρα να μπαίνουν στην πορεία μου. Ποτέ δεν συμφώνησα με την άποψη να κάνεις απότομα, μεγάλα βήματα και ξαφνικά άλματα. Τα μικρά, σταθερά βήματα και οι κοντινοί στόχοι οδηγούν στην πρόοδο και την επιτυχία - μαζί βέβαια με μια σημαντική δόση τύχης.

Χτίσε την καριέρα σου


Σε μια επιτυχημένη πορεία χρειάζεται το σωστό timing, η σωστή απόδοση και οι κατάλληλοι άνθρωποι, οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται κοντά σου. Κυρίως παίζει ρόλο η πειθαρχία, η πολλή δουλειά και να μην το βάζεις κάτω στις δυσκολίες. Να μην απογοητεύεσαι και να προσπαθείς να πετύχεις μόνο με τις δικές σου δυνάμεις και αποκλειστικώς με θεμιτά, τίμια μέσα. Μόνο τότε θα ανταμειφθείς! Και η ανταμοιβή είναι τεράστια και δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο στον κόσμο.

Όρισε το ρόλο σου


Η δημοσιότητα είναι κάτι το οποίο δεν με απασχολεί καθόλου. Δεν την κυνήγησα ούτε πρόκειται να το κάνω ποτέ. Τη θεωρώ κάτι σαν αναγκαίο κακό, εφόσον είμαστε δημόσια πρόσωπα. Στη Γαλλία πρόσεχα πάρα πολύ τις δηλώσεις μου, τις σχέσεις μου με τα μίντια, διότι ήμουν μέλος μίας μεγάλης ομάδας όπως η Μονακό. Πάνω απ' όλα όμως ένιωθα ότι έχω ευθύνη ότι εκπροσωπώ την Ελλάδα. Η συμπεριφορά μου έπρεπε να είναι άψογη. Το να είσαι κάτι σαν πρέσβης τα χώρας σου στο εξωτερικό είναι μεγάλη ευθύνη. Γενικά διαχειρίζομαι τη δημοσιότητα με σοβαρότητα και λεπτότητα. Η δημοσιότητα μπορεί να καταλήξει σε επικίνδυνο παιχνίδι αν δεν κάνεις τους σωστούς χειρισμούς.

Τιθάσευσε το άγχος


Το άγχος -με την καλή έννοια του όρου- είναι κατά κάποιον τρόπο ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας. Δεν επαναπαύεσαι ποτέ. Επιθυμείς κάθε φορά να γίνεσαι καλύτερος. Μικρότερος είχα πολύ μεγάλο άγχος πριν από κάθε αγώνα. Οι εμπειρίες και ο χρόνος όμως με δίδαξαν πολλά. Τώρα αντιμετωπίζω τα πράγματα με λιγότερο άγχος, πάντοτε όμως με την ίδια σοβαρότητα - είτε πρόκειται για φιλικό αγώνα είτε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Βρες την ηρεμία μέσα σου


Πολλοί με ρωτούν κατά καιρούς για το αν νιώθω αδικημένος που δεν παίζω στην Εθνική. Εχω συμβιβαστεί πια με την ιδέα. Δεν με ενοχλεί πλέον. Με πείραζε τον πρώτο καιρό, ειδικά όταν ήμουν στη Γαλλία και πήγαινα πολύ καλά. Οι εξελίξεις έχουν πάρει το δρόμο τους. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι αυτός ο προπονητής της Εθνικής διέπεται από τέτοιον τρομερό εγωισμό, που δεν επιθυμεί καμία παρέμβαση στο έργο του. Δεν του αρέσει να τον ρωτάνε ή να γράφουν οι εφημερίδες γιατί δεν βάζει κάποιον συγκεκριμένο παίκτη στην ομάδα. Ούτως ή άλλως, δεν θα μπορούσα να συνεργαστώ ποτέ με έναν προπονητή σαν τον κ. Ρεχάγκελ.